Putin a anulat astăzi un decret de politică externă, ce garanta soluționarea conflictului transnistrean cu respectarea suveranității Republicii Moldova. Ce spun experții de la Chișinău?

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anulat astăzi un decret de politică externă, document ce garanta soluționarea conflictului transnistrean cu respectarea suveranității Republicii Moldova. Unii experţi de la Chişinău cred că asta ar putea însemna, inclusiv, recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene. Republica Moldova are şi alte acorduri bilaterale semnate cu Rusia, cum ar fi Convenția cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului.

Separatists from Tiraspol ask for the recognition of Transnistria's  independence. Romania retorts - The Romania Journal

Vladimir Putin anulat Ordinul din 7 mai 2012 cu privire la măsurile de punere în aplicare a politicii externe a Federației Ruse.

Unul dintre punctele decretului prevedea că Federația Rusă va căuta soluționarea problemei transnistrene, având la bază respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova, prin acordarea statutului special Transnistriei. 

Decizia de a anula decretul este justificată prin cităm – „protejarea intereselor Rusiei în contextul schimbărilor semnificative în relațiile internaționale”. Decizia a coincis cu discursul de astăzi a lui Putin în care a vrut să justifice războiul desfășurat în Ucraina.

ION LEAHU, expert în problema transnistreană, a declarat pentru TVR Moldova: „Probabil că dacă au anulat documentul ei deschid calea pentru recunoaşterea regiunii Transnistrene şi pentru a legifera oricare acţiune de a găsi căi de acces spre regiunea Transnistreană direct. Ei şi-au anulat decizia proprie de a căuta soluţii prin consolidarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, da, asta e grav”.

ANATOL ŞALARU, fost ministru al Apărării: „Faptul că au anulat un decret care prevedea că rezolvarea diferendumului transnistrean se face în baza respectării şi recunoaşterii integrităţii teritoriale a RM înseamnă că într-o bună zi Putin să recunoască independenţa Transnistriei sau să declare că regiunea Transnisteană se uneşte cu Rusia, deci nu este exclus nimic dar e clar din discursul lui de astăzi că Rusia se autoizolează din punct de vedere politic, diplomatic”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov, a anticipat că va fi aprobat un nou concept de politică externă a Rusiei, mai ales după sprijinul oferit Ucrainei de multe state democratice. 

Tot astăzi, Kremlinul a anunţat că îşi suspendă participarea la tratatul START privind armele nucleare.

O ucraineancă a rămas în Aeroport fără 20 de mii de dolari, pentru că nu le-a declarat. Unde zbura

O pasageră s-a prezentat la cursa „Chișinău-Antalya”, fiind identificat ca cetățeancă ucraineană.

În timpul controlului de specialitate, asupra femei s-au depistat 20000 USD pe care nu i-a declarat.

În fapt, bunurile nedeclarate au fost ridicate, iar investigațiile continuă.

Patru morţi şi circa 30 de răniţi în Odesa, după ce o rachetă rusă a lovit o instituţie de învăţământ

Un atac rusesc cu rachetă, în plină zi, asupra unei instituţii de învăţământ din portul ucrainean Odesa a ucis luni patru persoane şi a rănit 28, au anunţat oficiali locali citaţi de Reuters, transmite News.ro.

Guvernatorul regional Oleh Kiper a informat pe Telegram că patru dintre răniţi sunt în stare gravă şi primesc tratament de urgenţă. El a precizat că printre răniţi se numără doi copii şi o femeie însărcinată.

Imagini postate online arată o clădire istorică din apropierea malului mării care este în flăcări, în timp ce fumul se ridică spre cer. Imaginile, care nu au putut fi verificate imediat, arată, de asemenea, persoane care primesc îngrijiri pe stradă şi mult sânge pe jos.

Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmyitro Pletenciuk, a precizat că lovitura a fost efectuată cu o rachetă balistică Iskander-M cu focos cluster. Aceste rachete sunt mai greu de interceptat.

Postul public de televiziune Suspilne a declarat că acoperişul clădirii, descrisă ca fiind o academie de drept, a fost aproape distrus. Aceasta a precizat că preşedintele academiei, un fost membru proeminent al parlamentului, Serhii Kivalov, se numără printre răniţi.

Odesa a fost o ţintă frecventă a atacurilor ruseşti cu rachete şi drone, fiind vizată în special infrastructura portuară.

Autoritățile din stânga Nistrului își schimbă viziunile! Pentru al treilea an consecutiv Tiraspolul renunță la parada Victoriei

Pentru al treilea an consecutiv, Tiraspolul renunță la parada Victoriei și la marșul Regimentului Nemuritor, cu ocazia zilei de 9 mai.

Liderul nerecunoscut Vadim Krasnoselski a invocat că regiunea rămîne sub pretinsul „cod galben” de pericol terorist, instituit odată cu începerea războiului din Ucraina. Menționăm că acum cîteva zile și Moscova a anunțat că restrînge manifestațiile de 9 mai. Șapte regiuni și 23 de orașe din Federația Rusă au renunțat la organizarea marșului Regimentului Nemuritor, din cauza riscurilor de proteste și atacuri cu drone, notează moldova1.

Anularea marșului Regimentului Nemuritor nu este singura decizie de securitate luată de autoritățile ruse în contextul Zilei Victoriei. Anul trecut, parada din Piața Roșie a avut loc fără componenta aeriană și cu mai puțină tehnică militară, iar anul acesta există posibilitatea ca parada militară să fie anulată, deși prima repetiție a avut loc.

Joe Biden la Varșovia: ,,Este determinarea poporului din Republica Moldova – de a trăi în libertate”
Articolul anterior
Astăzi este marcată Ziua internațională a limbii materne: Deputatul din Parlamentul Republicii Moldova care vorbește opt limbi și mai învață două
Articolul următor