Republica Moldova nu este „cap de listă” în Europa, la capitolul inflație

Creșterea inflației a început să se tempereze în Republica Moldova în așa mod țara noastră începe să recupereze poziții la acest capitol. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, Letonia a înregistrat în luna mai, față de aprilie, cea mai mare creștere a inflației – cu 4%, fiind urmată de Turcia, Ucraina și Lituania iar R. Moldova s-a clasat pe locul 5, transmite www.deschide.md.

Inflaţia a ajuns la 7,8% în noiembrie - Monitorul de Botoșani

Aceleași date relevă că Slovenia a înregistrat aceeași creștere a inflației ca și Republica Moldova – de 2%. Puțin mai bine este poziționată Estonia – cu o creștere a inflației de 1,9% iar în Polonia și Ungaria prețurile au crescut cu 1,7%. Cel mai bine stau la acest capitol: Italia, Germania, Spania, Belgia și Franța care au avut o rată lunară a creșterii inflației de sub 1%.

Creșterea ratei lunare a inflației de 2% din Republica Moldova s-a datorat în mare parte scumpirii carburanților. În același timp, prețurile la produsele și serviciile reglementate (tarife, servicii comunale) nu au crescut aproape deloc.

Astfel creșterea prețurilor a mai pierdut din avântul din lunile precedente, atunci când în luna martie Republica Moldova a înregistrat o creștere a inflației de 4,1%, fiind devansată atunci doar de Rusia, Turcia și Ucraina.

Amintim că la începutul lunii, BNM a decis să majoreze rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 3% până la nivelul de 18,5% anual. Regulatorul a motivat această decizie prin faptul că moldovenii ar trebui să se abțină de la consumul excesiv și să se orienteze spre a economisi banii.

Ce au scos medicii din stomacul unei fetițe care și-a mâncat părul timp de mai mulți ani

Mia, o fetiță de șapte ani, a trecut printr-o operație de cinci ore pentru a i se extrage o minge de păr de 15 centimetri din stomac. În martie, Mia a fost transportată de urgență la spitalul din Newcastle, acuzând dureri abdominale severe și greață, informează BBC.

Medicii au descoperit că 80% din intestinul ei era blocat de o minge de păr, acumulată în urma obiceiului de a-și mesteca și mânca părul timp de cinci ani. Această afecțiune rară, cunoscută sub numele de Trichofagie sau Sindromul Rapunzel, afectează în principal adolescentele și poate fi cauzată de stres, anxietate sau căutarea de confort.

„Dacă nu ar fi intervenit când au făcut-o, ea nu ar mai fi aici”, a declarat mama Miei, precizând că anterior, medicii i-au spus să nu-și facă griji în legătură cu obiceiul fiicei sale de a-și mesteca părul.

Mia a explicat că mestecatul părului era un „lucru de confort”, însă mama copilei a descris vederea mingii de păr drept „oribilă”. Ea crede că această afecțiune este mai frecventă decât se crede și îndeamnă părinții să ia în serios obiceiul copiilor de a-și mesteca părul.

„Nu vreau ca nimeni altcineva să experimenteze prin ce am trecut noi ca familie”, a spus ea.

După operație, Mia s-a recuperat complet și s-a întors la școală. Ea le-a transmis un mesaj celorlalți copii: „Nu-ți mânca părul. S-ar putea să nu fii la fel de norocos ca mine și dacă o faci, îți va provoca multă durere”.

sursa

Vacanță ieftină în Grecia! Insula discretă care atrage tot mai mulți turiști, mai accesibilă decât Santorini. Imagini de poveste

Înainte de începerea sezonului estival, ofertele de vacanță pentru Grecia sunt la mare căutare. De cele mai multe ori, turiștii caută variante accesibile de cazare, însă țin cont și de serviciile puse la dispoziție de hoteluri. Insula Santorini este inclusă pe lista destinaților exclusiviste, având în vedere prețurile piperate ale unităților de cazare din zonă. O alternativă mai ieftină, însă la fel de impresionantă este insula Serifos, scrie evz.ro.

O destinație mai accesibilă decât Santorini sau Mykonos, Serifos este căutată mai ales de cei care fug de aglomerație. Insula oferă o gamă largă de experiențe pentru turiști, inclusiv pentru cei pasionați de istorie, precum și de secretele  Greciei antice. De altfel, turiștii vin un această regiune și în afara sezonului estival.

În această perioadă, temperaturile medii variază între 15-20 de grade Celsius, iar în timpul verii de situează între 25-30 de grade. În zilele toride, mercurul poate urca în termometre până la 35 de grade Celsius.

Destinația ideală pentru turiștii pasionați de istorie

Numele insulei este legat de numeroase legende. Localnici spun că Serifos a fost locuită de ciclopi. De altfel, în centrul acesteia se află peștera ciclopului Polifem, celebră prin mitul lui Ulise.

Satul Chora se află în inima insulei și  oferă o priveliște spectaculoasă asupra Golfului Livadi. Zona se aseamănă puternic cu Santorini. Casele mici și albe, străduțele înguste și însorite sau numeroasele lăcașuri de cult amintesc de această destinație faimoasă.

Tragedie în Capitală! Un tânăr s-a înecat în lacul de la Valea Morilor, în această seară

Un tânăr s-a înecat în lacul de pe teritoriul parcului Valea Morilor din Chișinău. Trupul neînsuflețit al victimei a fost recuperat din apă de salvatori în această seară. Informațiile au fost confirmate pentru NM de purtătoare de cuvânt a Poliției capitalei, Natalia Stati, scrie NM.md

Oamenii legii au fost alertați pe 21 mai, la ora 18:04, că un tânăr s-ar fi înecat în lacul din parcul Valea Morilor. La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate. În urma lucrărilor subacvatice efectuate de angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, trupul neînsuflețit al tânărului a fost scos din apă.Toate circumstanțele se stabilesc.

Tancuri umplute cu bolovani. Rușii și-ar fi „blindat” tancurile cu pietre pentru a se proteja de atacurile ucrainene
Articolul anterior
Doi părinți și-au pierdut băiatul, în timp ce acesta se afla la pescuit. Cum s-a întâmplat tragedia
Articolul următor