Republica Moldova va putea importa gaze de la terminalul Revithoussa din Grecia

Pentru a acoperi o parte din nevoile țărilor din sud-estul Europei, terminalul de la Revithoussa (Grecia) își crește capacitatea de a exporta cantități de gaze naturale lichefiate (GNL), relatează MOLDPRES cu referire la G4Media.RO.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a generat o criza energetică care a evidențiat rolul important al infrastructurii energetice din Golful Megara din Grecia, o infrastructură care, ca urmare a proiectelor de modernizare și prin adăugarea unui nou rezervor plutitor de stocare (FSU), își crește capacitatea totală de depozitare, precum și numărul de nave cu GNL pe care le poate primi.

Maria Rita Gkali, director executiv al operatorului elen de gaze DESFA, a declarat că creșterea cu 12% a capacității de regazificare a stației de la Revithoussa, investiția companiei în stația FSRU de la Alexandroupoli, extinderea conductei TAP și a conductei greco-bulgare IGB oferă Greciei un avantaj pentru a face față unei posibile crize în aprovizionarea cu gaze naturale.

Oficialul operatorului elen subliniază însă că toate aceste infrastructuri vor necesita investiții semnificative pentru consolidarea rețelei DESFA, astfel încât Grecia să poată funcționa ca un hub pentru satisfacerea nevoilor energetice și ale altor țări.

Grecia în scurt timp va avea posibilitatea de a exporta cantități de gaze pentru a acoperi o parte din nevoile altor țări din sud-estul Europei, precum România, Moldova și chiar Ucraina. Mai mult, odată cu finalizarea Stației de încărcare a camioanelor cu GNL, prima din sud-estul Europei, DESFA deschide o nouă piață care oferă o altă soluție pentru nevoile energetice ale Europei de Sud-Est. 

Accident în capitală: un troleibuz cu 20 de pasageri s-a lovit puternic cu un automobil de model Skoda

Accident la Chișinău, pe 9 mai, cu implicarea unui troleibuz. Cel din urmă s-a lovit cu un automobil de model Skoda. În momentul impactului, în troleibuz se aflau circa 20 de pasageri. A suferit traumatisme șoferița automobilului de model Skoda. Ea a fost transportată la spital. 

Pentru NewsMaker, ofițera de presă a poliției capitalei Svetlana Scripnic a declarat că oamenii legii au fost informați despre accidentul rutier la ora 14:54. Accidentul s-a produs la intersecția str. Sf. Țării cu str. București. Un automobil de model Skoda s-a lovit cu un troleibuz de pe ruta 8, potrivit newsmaker.md.

În urma impactului, șoferița automobilului de model Skoda a suferit traumatisme și a fost transportată la spital.

Ofițera de presă a poliției capitalei a precizat că oamenii legii încă stabilesc circumstanțele accidentului.

Purtătoarea de cuvânt a Regiei transport electric Chișinău (RTEC) Felicia Rusu a declarat pentru NewsMaker că întreprinderea municipală s-a autosesizat. Accidentul a avut loc la ora 14:40.

Picturile unor eleve din Căușeni au ajuns în Parlament

Circa 30 de orașe și Capitale europene sunt prezentate de tineri în expoziția de pictură „Călătorie imaginară în Europa”, organizată de Parlament cu ocazia Zilei Europei.

Tablourile elevelor de la o Mănăstire din Căușeni au ajuns în ParlamentFoto: Studio-L

Autorii lucrărilor sunt tinerii din clasele cu profil de arte de la Liceul Teoretic „Grigore Grigoriu” de pe lângă mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” din satul Hagimus, raionul Căușeni, transmite studio-l.online.

Tablourile prezintă frumusețea orașelor și a capitalelor europene, diversitatea culturală a spațiului european, promovează mesajul de integrare europeană și de conservare a patrimoniului cultural comun al Europei. 

Exponatele reflectă complexe arhitecturale, locuri și clădiri de importanță istorică și de atracție turistică, monumente istorice și lăcașe de cult din diverse orașe europene. 

Selecția acestora a fost efectuată de tineri, aceștia optând pentru Bruxelles, Paris, Viena, Budapesta, Londra, Roma, Veneția, Vatican, Sofia, Târgu Jiu etc. Simbolic, este inclusă în acest circuit cultural și capitala Republicii Moldova, stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Tinerii propun o călătorie imaginară pe la Turnul Eiffel din Paris, Bazilica „Sfântul Petru” de la Roma, clădirea Parlamentului din Budapesta, Muzeul Louvre din Paris, ansamblul sculpturilor lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, Biserica „Sfântul Carol” din Viena, Podul Londrei, Primăria din Bruges, Castelul Alcazar din Segovia, Spania ș.a.

Lucrările sunt executate de 20 de tineri, sub îndrumarea profesorilor Efrosinia Mocan și Radu Gorodenco. Elevii au îmbinat diverse metode, folosind acuarelă, creion, grafică și tehnică mixtă. 

„Este o ocazie frumoasă să prezentăm la Parlament munca și talentul elevilor noștri și să-i încurajăm să se perfecționeze. Lucrările acestor tineri sunt apreciate în cadrul mai multor concursuri și festivaluri naționale și internaționale, ocupând adesea locuri de frunte pentru originalitate”, a spus Efrosinia Mocan, profesoară de pictură. 

Expoziția este deschisă pentru vizitatori până pe 17 mai, în zilele de luni până vineri, între orele 8.00 – 17.00.

Economie la parada Moscovei de Ziua Victoriei: Un singur tanc a fost expus

Anual, în data de 9 mai, Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei, organizând o mare paradă în onoarea victoriei ţării asupra Germaniei naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Economie la parada Moscovei: Un singur tanc a fost expus

Anul acesta, Rusia a expus un singur tanc în cadrul manifestaţiilor, acelaşi model care a fost prezent şi anul trecut, transmite mediafax.ro.

Până la invazia Rusiei în Ucraina, Moscova organiza această paradă într-un mod fastuos, cu zeci de tancuri şi avioane care survolau cerul.

În fiecare an, de 9 mai, Rusia celebrează Ziua Victoriei, care marchează victoria ţării împotriva Germaniei naziste din cel de-al Doilea Război Mondial. Sărbătorirea implica, de fiecare dată, parade fastuoase, în cadrul cărora erau etalate tancurile, avioanele şi elicopterele ruseşti.

Anul acesta, Rusia a expus un singur tanc în cadrul ceremoniei – Tancul T34, din epoca sovietică, folosit în al Doilea Război Mondial –, acesta fiind prezent şi la parada care a avut loc anul trecut, notează Sky News. În paralel, Moscova alocă resurse semnificative de armament şi vehicule militare în războiul din Ucraina.

În discursul său de azi de la Moscova, Vladimir Putin a încercat să vorbească despre capacităţile militare ale ţării sale.

Preşedintele rus şi-a folosit discursul de Ziua Victoriei din acest an pentru a încerca să avertizeze că forţele de luptă ale Rusiei sunt ,,mereu pregătite”, dar a recunoscut că ţara trece printr-o ,,perioadă dificilă”, întrucât ,,viitorul patriei depinde de noi”, relevă sursa citată.

,,Astăzi, de Ziua Victoriei, suntem conştienţi de acest lucru şi mai acut”, a spus el înainte de a avertiza: ,,Forţele noastre strategice sunt întotdeauna pregătite de luptă”.

Putin a declarat joi că Rusia va face tot posibilul pentru a evita o confruntare globală, dar nu va permite nimănui să o ameninţe.

De asemenea, el a folosit discursul pentru a trimite un mesaj trupelor ruseşti care luptă în Ucraina, încercând să le ridice moralul în timp ce războiul continuă să se prelungească.

Vladimir Zelenski: Rusia suferă pierderi grele în Donețk și pregătește noi atacuri asupra infrastructurii energetice ucrainene
Articolul anterior
O delegație formată din deputați spanioli va veni în vizită în Republica Moldova
Articolul următor