Rishi Sunak promite să îndrepte „greșelile” făcute de Liz Truss, în primul său discurs ca premier britanic

Noul premier britanic Rishi Sunak a transmis marți că va încerca să refacă încrederea în politică şi să combată o „criză economică profundă”, însă i-a avertizat pe britanici că vor trebui luate „decizii dificile” pentru îndreptarea „greşelilor” comise în mandatul predecesoarei sale, Liz Truss, transmit Reuters și BBC.

Sunak a devenit al treilea premier britanic din 2022, după ce a fost învestit de regele Charles al III-lea. În primul său discurs din faţa reşedinţei oficiale din Downing Street 10, Sunak i-a adus un omagiu lui Liz Truss, dar a și subliniat că aceasta a comis „greşeli”. „Au fost făcute unele greşeli. Nu din rea-voinţă sau rele intenţii. În fapt, chiar dimpotrivă. Dar, la urma urmei, greşeli”, a spus Sunak. Noul premier a spus și care sunt obiectivele mandatului său.

”Am fost ales lider al partidului meu şi prim-ministru, parţial pentru a le îndrepta. Această muncă începe imediat. Voi plasa stabilitatea şi încrederea economică în centrul programului acestui guvern. Acest lucru înseamnă că vor urma decizii dificile.”

Sunak, care unul dintre cei mai bogaţi parlamentari, a mai spus că este pe deplin conştient de cât de dificilă este situaţia pentru mulți britanici, în contextul creșterii prețurilor la energerie și alimente.

„Tot ceea ce pot spune este că nu sunt descurajat. Sunt conştient de înalta demnitate pe care am acceptat-o şi sper să mă ridic la înălţimea cerinţelor sale”, a adăugat Sunak. Sunak a mai spus că este gata să conducă țara „și să pună nevoile britanicilor mai presus de politică”.

„Așa că mă aflu aici în faţa voastră pregătit să conduc ţara spre viitor. Să vă pun nevoile deasupra politicii, să construiesc un guvern care să reprezinte cele mai bune tradiţii ale partidului meu. Împreună putem realiza lucruri incredibile”, a completat Sunak. Sunak l-a luat în vizor şi pe un alt predecesor, Boris Johnson. „Îi voi fi întotdeauna recunoscător lui Boris Johnson pentru realizările sale incredibile ca prim-ministru și îi prețuiesc spiritul cald și generos. Și știu că ar fi de acord că mandatul pe care l-a câștigat partidul meu în 2019 nu este proprietatea unei singure persoane”, a mai spus Sunak.

Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, este cel mai tânăr prim-ministru al Marii Britanii din ultimii 200 de ani. Sunak a fost singurul candidat care s-a înscris în cursa internă a Partidului Conservator pentru stabilirea înlocuitorului lui Liz Truss, care și-a dat demisia la doar 45 de zile de la numire.

sursa: www.libertatea.ro

Zelenski se aşteaptă ca refugiaţii ucraineni să se întoarcă acasă după încheierea războiului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, la Berlin, că se aşteaptă ca refugiaţii ucraineni să se întoarcă în ţară, dar numai după ce războiul s-a încheiat, relatează dpa, potrivit stiripesurse.ro.

Nu are sens să încerci să-i motivezi pe ucraineni cu sloganuri sau campanii să se întoarcă acum în ţară, a mai spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz marţi la Berlin, unde s-a aflat în vizită pentru deschiderea unei conferinţe internaţionale privind reconstrucţia Ucrainei.

“Nu există nicio îndoială că reconstrucţia generală va avea loc abia după război”, a mai spus el.

Liderul ucrainean a afirmat de asemenea că va fi mult entuziasm în rândul ucrainenilor care au fugit în străinătate să se întoarcă şi să reconstruiască ţara în momentul în care va fi pace.

Vor fi multe locuri de muncă odată ce se va întâmpla asta, a mai spus Zelenski, subliniind că există deja o cerere mare în Ucraina de muncitori calificaţi.

A camuflat în laptopul personal două acte românești falsificate

Un conațional a încercat să iasă din țară, tăinuind prezența a două documente românești falsificate. Acesta urma să transmită, dar și să folosească unul dintre documente, în Belgia.

În data de 11 iunie 2024, în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni, pe sensul de ieșire din țară s-a apropiat un microbuz de pe ruta „Moldova-Belgia”. Acționând în baza analizei de risc, unii pasageri și bunurile acestora au fost supuse controlului în linia doua, ceea ce presupune verificări amănunțite.

Ca urmare, în notebook-ul unui pasager, între taste și monitor, au fost depistate două cărți de identitate, care aparent au fost emise de autoritățile din România. Ambele documente prezentau semne evidente de falsificare. Unul dintre acte aparținea persoanei verificate, un cetățean al Republicii Moldova în vârstă de 22 de ani, iar celălalt document era pe numele unei persoane necunoscute.

În cadrul audierilor, tânărul moldovean a declarat că obținerea actelor a fost facilitată de persoana necunoscută menționată în documentul falsificat.

În fapt, documentele românești au fost ridicate, urmând să ajungă în laboratorul criminalistic al IGPF pentru expertiză. Cercetările pe caz continuă.

Ucraina deschide ușa pentru Rusia la următorul summit de pace. Reuniunirea, solicitată de Kiev

Cu doar câteva zile înainte de conferința privind pacea în Ucraina, programată fără participarea Rusiei, Kievul a anunțat marți că examinează posibilitatea de a invita Moscova la un summit viitor, cu scopul de a prezenta un plan de pace aprobat de comunitatea internațională, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Intenţionăm să pregătim împreună planul comun care va fi susţinut de toate ţările responsabile. Şi luăm în considerare posibilitatea, în cursul celui de-al doilea summit, de a invita un reprezentant al Rusiei şi de a prezenta împreună acest plan comun„, a declarat presei europene Andri Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene.  

Pentru al doilea summit, vom lucra cu toţi colegii, cu toate ţările care doresc să participe”, a subliniat Iermak prin videoconferinţă de la Berlin.

Moscova a refuzat să participe la summitul din acest weekend, găzduit de Elveția. Ucraina dorește să obțină rezultate concrete pentru a le prezenta la cel de-al doilea summit. 

Experiența proastă” a negocierilor anterioare cu Moscova, înainte de invadarea totală a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, arată că este necesar un sprijin larg, bazat pe dreptul internațional, pentru a pune capăt războiului, a explicat Iermak. El a adăugat că un plan susținut de „100 sau mai multe țări” va fi „un plan real foarte greu de contestat”, a spus el.  

Sâmbătă și duminică, lideri din întreaga lume se vor întâlni în Elveția cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru un summit considerat un „prim pas” către pace în Ucraina, dar fără participarea Rusiei sau Chinei. Conferința va avea loc în complexul hotelier Burgenstock, imediat după reuniunea G7 din sudul Italiei, la care va participa și Zelenski.   

Liderii G7 speră să ajungă la un acord privind utilizarea dobânzilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, ținta unei ofensive ruse din februarie 2022. 

Ulterior, Zelenski se va alătura în Elveția reprezentanților a peste 90 de state și organizații, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, vicepreședinta americană Kamala Harris și cancelarul german Olaf Scholz. Aproximativ jumătate dintre liderii prezenți vor fi europeni. 

Summitul, solicitat de Kiev, are ca obiectiv „inspirarea unui viitor proces de pace„, deși rezultatul întâlnirii rămâne incert. 

„Vei fi cel mai frumos înger din cer”. Un tânăr român a murit pe loc, iar iubita lui riscă să-și piardă vederea, după un accident cumplit în Italia
Articolul anterior
Macron a discutat cu Papa Francisc despre eutanasie
Articolul următor