Rusia organizează Ziua Victoriei în plină pandemie

Amânată din cauza pandemiei, Rusia pune în scenă, miercuri, parada militară de Ziua Victoriei. Cum pandemia de coronavirus a oprit în primăvară ceremoniile publice, defilarea a fost mutată pe 24 iunie.

separator

Miercuri, Rusia își pune din nou în vitrină trupele și tehnica militară modernă pentru a marca victoria în ceea ce rușii numesc “Marele război pentru apărărea patriei”, în care au pierit, 27 de milioane de oameni.

Dmitri Oreshkin, analist politic independent: ”Victoria (în război) este un simbol pozitiv al unității naționale, al unei economii care se mobilizează, al unei conduceri puternice și tot așa… Adică toate lucrurile pe care Putin ar vrea să le prezinte ca realizările lui personale.”

Numărul spectatorilor din tribună va fi limitat, pentru că transmiterea virusului este în continuare foarte ridicată la Moscova, peste 7.000 de noi cazuri zilnic.

Vladimir Putin a insistat, însă, pentru menținerea paradei ignorând riscurile de contaminare. Analiștii sunt de părere că asta îi întărește imaginea.

Putin ar putea candida pentru un nou mandat de președinte dacă rușii aprobă, prin referendum, schimbările constituționale care i-ar permite să rămână la Kremlin și după 2024, când i se încheie actualul mandat.

Votul la consultarea populară începe chiar de mâine și este prevăzut să dureze cel puțin o săptămână, până la 1 iulie. Dar pandemia de coronavirus a șifonat serios imaginea falnică a președintelui.

În aprile, rata de popularitate coborâse la 59%, adică cel mai scăzut nivel de peste două decenii, de când Puțin este la putere. Și s-ar putea eroda și mai mult din cauza inevitabilei crize economice, scrie stirileprotv.ro.

De altfel, Puțin a descris mereu în termeni războinici lupta Rusiei împotriva pandemiei de coronavirus.

Vladimir Putin, președintele Rusiei (16 aprilie): ”Vom trece la contraofensivă împotriva amenințării care ne-a făcut acum să ne retragem temporar. Și când vom face asta, vom ține, cu siguranță, toate evenimentele pe care le-am planificat pentru 9 mai.”

Însă pandemia de coronavirus a ruinat speranțele lui Putin de a avea lideri străini marcanți la parada ”întârziată” de Ziua Victoriei. Dintre oaspeții străini, doar președintele Serbiei și câțiva lideri ai unor state foste sovietice vor asista astăzi la defilare.

12 reguli pe care moldovenii trebuie să le respecte pe perioada stării de urgență în sănătate
Articolul anterior
Concurs de fotografii dedicate portului tradițional, cu genericul „De la străbuni lăsat!
Articolul următor
Alte articole interesante