Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Bjorn Berge, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova

Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Bjorn Berge, a întreprins o vizită de serviciu timp de două zile în Republica Moldova.

Secretarul general adjunct al Consiliului Europei a vizitat MoldovaFoto: Președenția Republicii Moldova

În timpul vizitei sale Bjørn Berge și-a exprimat sprijinul pentru eforturile autorităților de la Chișinău de a îmbunătăți asistența medicală pentru deținuți, de a promova egalitatea de gen și de a combate violența împotriva femeilor.

Totodată, în aceste două zile, secretarul general adjunct Berge, a avut o serie de întâlniri cu înalți oficiali, în cadrul cărora au fost abordate provocările regionale, inclusiv războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, și a fost subliniat sprijinul ferm al Consiliului Europei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar și pentru reformele democratice și cele din sectorul justiției, aflate în plină desfășurare.

Secretarul general adjunct și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, au participat la ceremonia de predare-primire a unui lot de echipamente, dispozitive și mobilier medical, donat de Consiliul Europei în vederea acoperirii necesităților stringente ale unităților sanitare din toate penitenciarele, astfel încât acestea să corespundă standardelor stabilite de Comitetul pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT).

La deschiderea evenimentului, oficialul CoE a menționat că „excelenta cooperare și parteneriatul dintre Consiliul Europei și autoritățile Republicii Moldova generează, fără îndoială, rezultate frumoase și ne ajută să ridicăm, împreună, standardele privind calitatea asistenței medicale în penitenciare și, astfel, să îmbunătățim, pe termen lung, sănătatea și starea de bine a deținuților”.

Ministra Justiției a apreciat sprijinul acordat de Consiliul Europei prin intermediul proiectului și a mulțumit părților implicate „Consolidarea reformei sistemului penitenciar și de probațiune, asigurarea asistenței medicale și tratamentul pacienților în instituțiile de tip închis din Republica Moldova”.

„Îmbunătățirea condițiilor din penitenciare, inclusiv prin asigurarea serviciilor medicale de calitate pentru toate persoanele aflate în detenție, este o prioritate pentru Ministerul Justiției. Dotarea cabinetelor medicale din penitenciare cu echipamente moderne va contribui semnificativ la creșterea calității serviciilor medicale prestate persoanelor private de libertate, dar și la asigurarea respectării dreptului la sănătate a acestora. Suntem recunoscători Oficiului Consiliului Europei la Chișinău pentru această contribuție valoroasă și pentru că susține necondiționat eforturile noastre de creare a condițiilor decente de detenție, așa cum prevăd standardele internaționale”, a menționat ministra Mihailov-Moraru.

În același timp, oficialul european Bjorn Berge a vizitat și Universitatea de Stat din Moldova, unde secretarul general adjunct al Consiliului Europei a ținut o prelegere publică și a făcut un schimb de opinii cu studenții privind egalitatea de gen și impactul Convenției de la Istanbul (Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice), la care Republica Moldova a aderat în 2022.

Ce au scos medicii din stomacul unei fetițe care și-a mâncat părul timp de mai mulți ani

Mia, o fetiță de șapte ani, a trecut printr-o operație de cinci ore pentru a i se extrage o minge de păr de 15 centimetri din stomac. În martie, Mia a fost transportată de urgență la spitalul din Newcastle, acuzând dureri abdominale severe și greață, informează BBC.

Medicii au descoperit că 80% din intestinul ei era blocat de o minge de păr, acumulată în urma obiceiului de a-și mesteca și mânca părul timp de cinci ani. Această afecțiune rară, cunoscută sub numele de Trichofagie sau Sindromul Rapunzel, afectează în principal adolescentele și poate fi cauzată de stres, anxietate sau căutarea de confort.

„Dacă nu ar fi intervenit când au făcut-o, ea nu ar mai fi aici”, a declarat mama Miei, precizând că anterior, medicii i-au spus să nu-și facă griji în legătură cu obiceiul fiicei sale de a-și mesteca părul.

Mia a explicat că mestecatul părului era un „lucru de confort”, însă mama copilei a descris vederea mingii de păr drept „oribilă”. Ea crede că această afecțiune este mai frecventă decât se crede și îndeamnă părinții să ia în serios obiceiul copiilor de a-și mesteca părul.

„Nu vreau ca nimeni altcineva să experimenteze prin ce am trecut noi ca familie”, a spus ea.

După operație, Mia s-a recuperat complet și s-a întors la școală. Ea le-a transmis un mesaj celorlalți copii: „Nu-ți mânca părul. S-ar putea să nu fii la fel de norocos ca mine și dacă o faci, îți va provoca multă durere”.

sursa

Vacanță ieftină în Grecia! Insula discretă care atrage tot mai mulți turiști, mai accesibilă decât Santorini. Imagini de poveste

Înainte de începerea sezonului estival, ofertele de vacanță pentru Grecia sunt la mare căutare. De cele mai multe ori, turiștii caută variante accesibile de cazare, însă țin cont și de serviciile puse la dispoziție de hoteluri. Insula Santorini este inclusă pe lista destinaților exclusiviste, având în vedere prețurile piperate ale unităților de cazare din zonă. O alternativă mai ieftină, însă la fel de impresionantă este insula Serifos, scrie evz.ro.

O destinație mai accesibilă decât Santorini sau Mykonos, Serifos este căutată mai ales de cei care fug de aglomerație. Insula oferă o gamă largă de experiențe pentru turiști, inclusiv pentru cei pasionați de istorie, precum și de secretele  Greciei antice. De altfel, turiștii vin un această regiune și în afara sezonului estival.

În această perioadă, temperaturile medii variază între 15-20 de grade Celsius, iar în timpul verii de situează între 25-30 de grade. În zilele toride, mercurul poate urca în termometre până la 35 de grade Celsius.

Destinația ideală pentru turiștii pasionați de istorie

Numele insulei este legat de numeroase legende. Localnici spun că Serifos a fost locuită de ciclopi. De altfel, în centrul acesteia se află peștera ciclopului Polifem, celebră prin mitul lui Ulise.

Satul Chora se află în inima insulei și  oferă o priveliște spectaculoasă asupra Golfului Livadi. Zona se aseamănă puternic cu Santorini. Casele mici și albe, străduțele înguste și însorite sau numeroasele lăcașuri de cult amintesc de această destinație faimoasă.

Tragedie în Capitală! Un tânăr s-a înecat în lacul de la Valea Morilor, în această seară

Un tânăr s-a înecat în lacul de pe teritoriul parcului Valea Morilor din Chișinău. Trupul neînsuflețit al victimei a fost recuperat din apă de salvatori în această seară. Informațiile au fost confirmate pentru NM de purtătoare de cuvânt a Poliției capitalei, Natalia Stati, scrie NM.md

Oamenii legii au fost alertați pe 21 mai, la ora 18:04, că un tânăr s-ar fi înecat în lacul din parcul Valea Morilor. La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate. În urma lucrărilor subacvatice efectuate de angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, trupul neînsuflețit al tânărului a fost scos din apă.Toate circumstanțele se stabilesc.

150 de operații de transplant au fost efectuate în Moldova în anul 2023
Articolul anterior
Explozie la o hidrocentrală în nordul Italiei: șase persoane sunt date dispărute şi patru au fost rănite
Articolul următor