Cererile de solicitare a motorinei din ajutorul umanitar extern acordat de România pentru agricoltori pot fi înaintate

Începând de astăzi, 16 martie și până pe 5 aprilie 2021, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) va recepționa cererile de solicitare a suportului umanitar extern, sub formă de motorină, acordat de România, destinat agricultorilor din țara noastră afectați de seceta din anul trecut.

Ajutorul se acordă pentru acoperirea parțială a cheltuielilor, suportate de producătorii agricoli la întreținerea semănăturilor de toamnă și pentru asigurarea realizării lucrărilor de primăvară.

Dosarul de solicitare a ajutorului trebuie să conțină următoarele documente:
1) cererea de calculare și acordare a ajutorului, conform modelului din anexa nr. 1 din „Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România”;
2) declarația pe propria răspundere privind completitudinea dosarului și veridicitatea informației din documentele prezentate, conform modelului din anexa nr. 2;
3) copia certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești;
4) certificatul de confirmare, eliberat de autoritatea administrației publice locale, conform modelului din anexa nr. 3;
5) copia actului de constatare a pagubelor cauzate de secetă la culturile de fitotehnie pentru recolta anului 2020;
6) rechizitele cardului de client al lanțului de distribuție a produselor petroliere selectat pentru repartizarea ajutorului (în cazul deținerii acestuia).

Dosarul se depune șnuruit, sigilat și numerotat, astfel încât să nu permită detașarea și/sau înlocuirea documentelor, precum și semnat pe fiecare pagină de către solicitant. Copiile documentelor prezentate trebuie să conțină mențiunea „corespunde originalului” și semnătura solicitantului.

Cererea de calculare și acordare a ajutorului și copiile documentelor obligatorii pentru acordarea de ajutor se vor depune de către solicitant sau reprezentantul legal al acestuia, la subdiviziunea teritorială a AIPA din raza teritorială în care solicitantul își desfășoară activitatea.

Termenul-limită de depunere a dosarului este 5 aprilie 2021.

sursa: diez.md

Pensii pentru cetățenii R. Moldova care lucrează în Franța

În perioada 21-23 ianuarie curent, la Chișinău s-a desfășurat cea de-a doua rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Republica Franceză, cu participarea reprezentanților Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Externe și Casei Naționale de Asigurări Sociale din Moldova, precum și a experților din cadrul autorităților competente din Franța, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Echipa de negociatori a Republicii Moldova a fost condusă de secretara generală adjunctă a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Cristina Jandîc. Pe parcursul discuțiilor, experții ambelor delegații au ajuns la un consens privind textul final al Acordului. 

Semnarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Franceză va avea un impact semnificativ asupra instituirii unui nou cadru de garanții sociale pentru lucrătorii migranţi care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul Republicii Moldova, precum și al Franței. Astfel, persoanele asigurate vor putea beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzate de afecțiuni generale, pensii de dizabilitate cauzată de boală obișnuită și pensii de urmaș.

„Acest Acord reprezintă un pas important și mult așteptat de cetățenii noștri moldoveni care locuiesc și muncesc în Franța. Suntem hotărâți să consolidăm protecția socială a cetățenilor noștri, iar prin încheierea acestui Acord, anii lucrați în ambele state vor fi luați în considerare la stabilirea pensiilor și altor drepturi sociale. Apreciem colaborarea continuă cu partenerii francezi și așteptăm cu nerăbdare finalizarea procedurilor necesare pentru ca Acordul să intre în vigoare”, a declarat secretara generală adjunctă a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Cristina Jandîc.

Reamintim că prima sesiune de negocieri a avut loc la data de 12 noiembrie 2024, la Paris.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova mulțumește delegației franceze pentru colaborarea excelentă și așteaptă cu încredere încheierea acestui Acord important în beneficiul cetățenilor ambelor state.

Un Mercedes a ars ca o torță, la Cahul

Pompierii din sudul țării au lichidat flăcările care au cuprins o mașină în orașul Cahul, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

În noapte de 24 ianuarie 2025, pompierii din orașul Cahul au fost solicitați la lichidarea flăcărilor care au cuprins o mașină. Cazul a avut loc în orașul Cahul, pe strada Tineretului 27.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 03:33. La fața locului a ajuns o echipă de pompieri, care a stabilit că o mașină de marcă Mercedes a fost afectată de foc. Angajații IGSU au reușit stingerea flăcărilor către ora 03:51. În urma arderii focul a distrus parțial anvelopele și secțiunea motorului a autovehiculului. Nici o persoană nu a avut de suferit.

Cauza și circumstanțele producerii arderii urmează a fi stabilite.

Două companii aeriene noi vin în R. Moldova! Și „Wizz Air” se extinde cu 10 destinații noi

Opțiunile de călătorie pentru pasagerii din Republica Moldova vor fi diversificate în anul 2025, scrie ziarulnational.md.

Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) anunță că în R. Moldova vor veni încă două companii aeriene.

Este vorba despre „SkyUp Airlines”, care își va deschide baza operațională în aprilie 2025, dar și de „Transavia”, o renumită companie franceză low-cost ce va adăuga conexiuni importante cu Europa.

Totodată, din iulie 2025, compania aeriană „Wizz Air” va aduce a doua aeronavă pe RMO, ceea ce semnifică mai multe destinații și frecvențe pentru pasageri.

De asemenea, în 2025, rețeaua de zboruri va fi extinsă cu 10 noi destinații: Bremen, Alicante, Thessaloniki, Palma de Mallorca, Katowice, Copenhaga, Lyon, Paris Orly, Turin, Wroclaw.

Menționăm că Aeroportul Internațional Chișinău a marcat în anul 2024 o premieră în ceea ce privește numărul de pasageri deserviți.

„În toamna anului 2024, am atins pragul de 3 milioane de pasageri, o premieră absolută pentru aeroportul nostru, iar la scurt timp, în luna decembrie, am celebrat cu mândrie atingerea pragului de 4 milioane de pasageri, o performanță incredibilă care demonstrează încrederea crescută a pasagerilor și partenerilor noștri”, se arată într-un comunicat al AIC.

Cu un total de 4 142 413 de pasageri deserviți în 2024, aeroportul a înregistrat o creștere de 46% față de anul 2023, ceea ce înseamnă peste 1,3 milioane de pasageri mai mult.

În 2024, pe Aeroportul Internațional Chișinău și-au început operarea șapte noi companii aeriene – „Georgian Wings”, „Lufthansa”, „Skyvision Airlines”, „Air Anka”, „Eurowings”, „Air Baltic” și „Mavi Gök Airlines”.

Medic precizează: Tinerii sunt afectați mai grav de tulpina britanică
Articolul anterior
Video! Cezara a lansat un videoclip superb: povestea de dragoste în care apare și soțul ei este dedicată tuturor cuplurilor care se iubesc!
Articolul următor