În legătură cu evenimentele care se vor desfășura în Capitală, mâine, pe 9 mai, circulația mijloacelor de transport va suporta modificări.
Polițiștii sunt pregătiți să intervină la sesizările cetățenilor, dar și să asigure ordinea și securitatea publică. Oamenii legii vor efectua activități de patrulare în zonele intens circulate.
Pe parcursul zilei de mâine transportul public și cel privat va fi sistat începând cu ora 09:00 și până la ora 12:00, pe perimetrul următoarelor străzi ale capitalei:
Cazul copilei dispărute la competiția din Strășeni: Poliția a deschis o anchetă
O fetiţă de 10 ani s-a rătăcit în timpul unei competiții sportive organizată în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca, raionul Strășeni. Autoritățile au fost alertate de dispariţia minorei abia spre seară și imediat au început căutările la care s-au alăturat sute de voluntari. După mai multe ore de căutări, fetiţa a fost găsită la 20 de kilometri distanţă de locul dispariției. Poliţia a demarat o anchetă. Mâine, Ministerul Educației și Cercetării va cere explicații de la organizatorii competiţiei şi de la Federația de Orientare Sportivă, scrie tvrmoldova.md.
Competiția sportivă a început la ora 13 și au participat, in grupuri, 150 de copii și 50 de adulți. Fiecare participant avea o hartă cu traseul de deplasare. În jurul orei 16, organizatorii au observat că o fetiță nu a ajuns la finish și s-au inceput căutările. Abia după ora 19 s-a cerut ajutorul la 112. Sute de poliţişti, alături de localnici, voluntari și pădurari, au pornit în căutarea fetiţei. Au fost implicate și drone cu termoviziune. După mai bine 10 ore de la dispariţie, copila a fost găsită de către pompierii voluntari din satul Sireţi, raionul Străşeni.
Radu Budeanu este unul din cei şase voluntari care a auzit strigătele copilei aflată lângă un iaz din apropierea satului Scoreni.
RADU BUDEANU, voluntar: „Noi strigam, strigam. Ea sărmana nu se auzea. Se auzeau zgomote mari de la motociclete. Când am găsit-o, era chiar pe un drumuşor în pădure. Singuri nu ştiam unde ne aflăm. Ea venea în întâmpinarea noastră. Era sărmana cu harta aceea în mână de la concursul ăsta care a fost. Stătea cu ea în mână, întuneric, nu avea nicio lumină. Era speriată fata. A spus că a stat lângă un copac acolo, dar totul bine”.
ALEXANDRU IORGA, viceprimarul localităţii Sireţi, Străşeni: „În apropierea unui iaz de unde se începe localitatea Scoreni, după două ore de căutări, fetiţa a răspuns la strigătele băieţilor. Era în stare bună. Nu era speriată tare, doar că îi era frig, tremura sărmana”.
Voluntarii au anuntat că fetita a fost gasită. Ea a fost predată Poliţiei şi unui echipaj de la Ambulanţă.
A adormit lângă un copac: Noi detalii despre fetița de 10 ani dispărută în pădure în timpul unei competiții
Fetița de 10 ani din raionul Sângerei, care a fost dată dispărută sâmbătă în timpul unei competiții naționale de orientare desfășurate în pădurea dintre Căpriana și Ciobanca, a fost găsită teafără, după ore întregi de căutări. Potrivit Nataliei Mereuță, una dintre persoanele implicate în misiunea de căutare, copila s-a rătăcit în timpul alergării, a obosit, s-a oprit lângă un copac și a adormit. A fost trezită abia după miezul nopții de zgomotul mașinilor și al ATV-urilor Poliției.
Potrivit Nataliei Mereuță, fetița a reacționat doar când a auzit o voce care semăna cu cea a antrenorului său. Familia spune că aceasta fusese învățată să nu interacționeze cu străinii, ceea ce ar putea explica lipsa ei de reacție inițială, transmite Știri.md.
„Andreea a reacționat doar atunci când a auzit o voce care i s-a părut familiară — semăna cu vocea antrenorului ei. Acasă a fost învățată să nu vorbească cu străinii, lucru care ar putea explica de ce nu a răspuns mai devreme la apelurile celor care o căutau”, a povestit Mereuță într-o postare pe rețelele sociale.
Cazul a stârnit un val de reacții, inclusiv critici legate de organizarea competiției și de siguranța copiilor în astfel de evenimente. Cu toate acestea, antrenorii și susținătorii orientării sportive subliniază beneficiile acestei activități pentru dezvoltarea fizică și mentală a copiilor.
„Orientarea sportivă dezvoltă independența, rezistența în situații necunoscute, dar și capacitatea de a lua decizii rapide. Prin acest sport, copiii își antrenează memoria spațială și vizuală, învață să se orienteze și să se adapteze în medii necunoscute — abilități utile în viața de zi cu zi”, a explicat Mereuță, care este și specialist în neurodezvoltare.
Ea a adăugat că această experiență, deși traumatizantă pentru copil și familie, a scos în evidență și importanța solidarității umane.
„Zeci de oameni s-au mobilizat imediat, fără să aștepte o recompensă. Au venit cu lanterne, ATV-uri, cu vocea și inima lor. E o dovadă că avem în jur mulți oameni buni”, a conchis Natalia Mereuța.
Amintim că, o fetiţă de 10 ani s-a rătăcit în timpul unei competiții sportive organizată în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca, raionul Strășeni
Toate subdiviziunile Poliției Naționale au fost alertate, fiind mobilizați zeci de polițiști, localnici, voluntari și pădurari. În operațiune au fost utilizate drone și alte mijloace tehnice. Situația a fost cu atât mai delicată cu cât fetița nu avea la ea telefon sau vreun dispozitiv de localizare.
După ore întregi de căutări intense, fetița a fost găsită în jurul orei 02:30 noaptea, la o distanță de aproximativ 20 de kilometri de la locul dispariției. Copila se afla în pădure și a reacționat la strigătele echipelor de salvare, ieșind singură în întâmpinarea acestora.
Ce alimente de post sunt interzise în Săptămâna Mare
Există câteva alimente de post interzise în Săptămâna Mare, potrivit clericilor. Este vorba, în special, despre alimente care sunt simboluri ale patimilor lui Iisus.
În drumul Său către Golgota, dealul pe care a fost răstignit, Iisus a fost bătut de către iudeii păgâni cu urzici. După ce a fost răstignit, Mântuitorul a cerut, la un moment dat apă, dar soldații, ca să-și bată joc de El, i-au dat oțet. Și pe rănile sângerânde de la mâini și de la picioare, pe unde pătrunseseră cuiele, soldații i-au aruncat oțet.
Acesta este motivul pentru care, în Săptămâna Mare, nu se consumă deloc urzici și oțet, acestea fiind simboluri are chinului lui Iisus Hristos.
Credincioșilor li se recomandă de către preoți ca, dacă nu s-au abținut deloc de la alimente de origine animală deloc de la începutul Postului, măcar în Săptămâna Patimilor să o facă. Lucru destul de lesne, de altfel, ținând cont de varietatea produselor care nu conțin ingrediente provenite de la animale și pe care le găsim din belșug pe rafturile supermarketurilor.
Cum țineau strămoșii noștri postul
Spre deosebire de vremurile actuale, în vremurile de demult înaintașii noștri consumau alimente uscate, fructe și legume în postul Paștelui și nici măcar ulei nu consumau. Cele 40 de zile erau prilej de purificare de păcate.
”În niciun caz nu era îngăduită consumarea alimentelor de proveniență animală: carne, lapte, brânză, ouă. Mai mult decât atât, viețuitorilor din mănăstiri li se recomanda să ajuneze, adică să nu consume niciun fel de mâncare până la ceasul al IX-lea din zi (aproximativ ora 15.00), cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică, în care se putea consuma mâncare uscată.
Astăzi, deși varietatea alimentelor ne facilitează postul, oamenii poartă tot mai des amprenta timpurilor moderne și nu mai găsesc liniștea și emoţiile generate de apropierea marelui praznic al Paștilor. Ar trebui ca fiecare dintre noi să ne luam timp pentru a privi înapoi, spre înaintașii noștri, care s-au născut și au (supra)viețuit în jurul Bisericii”, spune părintele profesor Nicolae Necula.