Cadavrul unui tânăr a fost găsit într-o fâșie forestieră, iar la o distanță de câțiva metri de lângă locul unde se afla trupul neînsuflețit, a fost găsit abandonat automobilul victimei, scrie deschide.md
Descoperirea macabră a avut loc în această după-amiază, în apropiere de localitatea Svetloie, din municipiul Comrat. La scurt timp, oamenii legii au reținut o adolescentă, iar iubitul ei a fost anunțat în căutare.
Victima, un tânăr în vârstă de 30 de ani, originar din localitatea Congaz, care ar fi dispărut de joi, 30 mai, a fost găsit astăzi, 1 iunie, în jurul orei 15:15, mort într-o fâșie forestieră care desparte localitățile Congaz și Svetloie, din raionul Comrat. Medicii legiști sosiți la fața locului, au depistat pe suprafața cadavrului mai multe răni provocate cu un cuțit.
Adolescenta le-a povestit polițiștilor cu lux de amănunte cum l-au omorât pe tânăr, dar și care a fost motivul crimei. Surse apropiate anchetei au spus pentru deschide.md precum că minora în vârstă de 16 ani a fost violată acum o lună de bărbatul găsit mort, astfel ea și iubitul ei, un tânăr în vârstă de 25 de ani, au decis să se răzbune și l-au omorât.
În prezent, minora a fost luată de către polițiști de la domiciliul său din Congaz, iar iubitul ei în vârstă de 25 de ani, originar din orașul Taraclia, nu a fost încă găsit.
Poliția din Comrat a pornit pe acest caz o cauză penală.
Poliția Națională a dat start operațiunii „Taxi”, care se va desfășura timp de 10 zile pe întreg teritoriul țării,informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.
Scopul acesteia este reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere și sporirea siguranței în trafic. În cadrul operațiunii, polițiștii vor verifica: Starea tehnică a vehiculelor utilizate pentru transportul în regim taxi; Respectarea legislației rutiere de către șoferii de taxi. De la începutul anului au fost înregistrate 69 de accidente rutiere cu implicarea mașinilor de taxi, soldate cu 5 persoane decedate și 47 traumatizate. Poliția îndeamnă conducătorii auto să acorde o atenție sporită stării tehnice a vehiculelor și respectării normelor de circulație.
„Drogați digital”… Cât de grav ne afectează sănătatea mintală statul la nesfârșit pe telefon
Un studiu realizat de cercetătorii University College London arată că „doomscrolling-ul”, adică obiceiul de a scrola la nesfârșit pe internet, are efecte negative asupra sănătății mintale, potrivit DailyMail. Experții avertizează că putem deveni dependenți de telefon, fără să ne dăm seama, scrie libertatea.ro.
Declanșează emoții negative Concret, oamenii de știință de la University College London (UCL) au descoperit că persoanele cu sănătate mintală precară sunt mai predispuse să caute conținut negativ online, ceea ce le face să se simtă mai deprimate. Studiul subliniază efectele dăunătoare ale doomscrolling-ului asupra stării emoționale.
Mai precis, doomscrolling-ul se referă la obiceiul digital de a căuta informații în continuu, chiar dacă acestea declanșează emoții negative.
La studiu au participat mai mult de o mie de persoane. Acestora le-a fost verificată starea de sănătate mintală prin teste psihologice. Apoi, au navigat pe internet o jumătate de oră, după care au susținut un alt test. Rezultatele au arătat că persoanele cu cele mai slabe scoruri de sănătate mintală au căutat cel mai mare număr de site-uri cu teme negative. Experimentul a investigat relația cauzală dintre site-urile web și consumul de conținut deprimant al participanților. Cercetătorii au efectuat teste de sănătate mintală și au împărțit participanții în grupuri. Cei expuși la conținut negativ au continuat să găsească mai mult conținut deprimant. Cu toate acestea, nu a fost luat în calcul și istoricul persoanelor pe rețelele de socializare.
„O mulțime de oameni spun că există o corelație între sănătatea mintală precară și utilizarea internetului. Petrecem multe ore online (…) Cauzează acest lucru probleme?”, se întreabă Tali Sharot, profesor de neuroștiințe cognitive la UCL. Cercetarea va fi mai amplă, în viitor, promite profesoara de la UCL. Smartphone-ul și anxietatea Un alt studiu din Marea Britanie a descoperit că obsesia pentru smartphone poate afecta negativ sănătatea adolescenților. Adolescenții cu o relație problematică cu smartphone-urile sunt de până la trei ori mai predispuși la anxietate, depresie sau insomnie.
Experții de la King’s College din Londra au constatat că aproximativ unul din cinci adolescenți utilizează smartphone-ul în mod problematic, iar aproape jumătate dintre aceștia raportează simptome de anxietate și depresie. Datele sunt îngrijorătoare, având în vedere că 36,3% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 44.2% utilizează telefonul 4-6 ore zilnic, potrivit unui studiu realizat de Xiaomi.
De ce devenim dependenți de internet
Mirela Husaru, consultant în dezvoltare emoțională, a explicat cum ajungem să fim păcăliți de propriul nostru creier ca să petrecem tot mai mult timp pe internet.
„Atunci când o persoană navighează pe internet primește un flux constant de informații, imagini și interacțiuni, ceea ce poate menține creierul angajat și motivat să reviziteze diverse site-uri. Creierul începe să elibereze dopamină, ceea ce creează o senzație de satisfacție și plăcere. Astfel, devenim dependenți de dopamină și de internet, social media. Suntem într-o căutare continuă a acestor recompense, pentru că dorim să simțim din nou satisfacție.”, a detaliat consultantul în dezvoltare emoțională.
Însă, utilizarea excesivă a internetului și a smartphone-ului are efecte negative. „Teama de a pierde ceva important sau de a fi exclus din experiențe sociale poate stimula utilizarea social media. Iar acest lucru duce la o eliberare și mai mare de dopamină. Astfel, se poate crea o senzație de apartenență și acceptare, aspecte esențiale pentru bunăstarea emoțională. În ciuda beneficiilor, utilizarea excesivă a rețelelor sociale poate duce la efecte negative asupra sănătății mentale, la anxietate și depresii, în parte din cauza comparației constante cu alții și a presiunii de a menține o aparență pozitivă.”, adaugă Mirela Husaru, care umează Compassionate Inquiry Professional Training, susținut de Gabor Mate.
Prințul Harry rupe tăcerea despre divorțul de Meghan Markle
În ultima vreme circulă tot mai multe zvonuri despre un eventual divorț între prințul Harry și Meghan Markle, iar fiul regelui Charles a decis să rupă tăcerea și să dea declarații despre relația dintre el și soția sa, scrie cancan.ro.
Recent, ducele de Sussex a înlăturat speculațiile potrivit cărora el și soția sa, Meghan Markle, se îndreaptă spre divorț. Zvonurile au apărut din cauza faptului că ducii au participat separat la câteva evenimente publice recente.
„Se pare că ne-am cumpărat casă sau ne-am mutat de vrei zece sau 12 ori. Se pare că am și divorțat de zece sau 12 ori. Deci, ce?”, a spus prințul Harry, în vârstă de 40 de ani, aflat la Summitul DealBook 2024 al The New York Times.
Ce spune prințul Harry despre un eventual divorț
Ducele spune că zvonurile despre el și familia sa sunt multe, motiv pentru care preferă să nu se mai consume cu acestea, ci pur și simplu să le ignore.
„Este greu să ții pasul (cu zvonurile, n. red.), de aceea, pur și simplu, trebuie să le ignori”, a spus el.
Deși zvonurile care apar în publicațiile tabloide nu reprezintă o noutate pentru prinț, acesta a ținut să facă o remarcă personală referitoare la persoanele care inventează și împrăștie asemenea informații.
„Oamenii de care îmi pare cel mai rău sunt trolii. Își tot fac speranțe, iar apoi lucrurile pe care le doresc nu se întâmplă. Așa că îmi pare cu adevărat rău pentru ei”, a spus Harry.
De altfel, relația dintre Harry și Meghan și presa tabloidă, mai ales cea din Marea Britanie, nu este deloc una bună. Recent, fiul regelui Charles a mărturisit că îi este teamă să se întoarcă în Regat împreună cu soția sa și cu cei doi copii tocmai din cauza speculațiilor care ar putea să apară din partea jurnaliștilor de la ziarele tabloide, mai arată sursa citată.