„Sparge Tăcerea”, campanie OSCE lansată în Moldova în cadrul evenimentului ,,16 Zile de Activism împotriva Violenței în bază de Gen”

Cu ocazia campaniei anuale de 16 Zile de Activism împotriva Violenței în bază de Gen, OSCE lansează campania „Sparge Tăcerea” în Republica Moldova și pe întreg teritoriul Europei de Est și Sud-Est. Scopul campaniei este de a sensibiliza publicul cu privire la violența în bază de gen, în special violența împotriva femeilor și fetelor.

separator

Violența în bază de gen are impact asupra întregii societăți, iar autoritățile au responsabilitatea de a o preveni și combate.

Cu ocazia celor 16 Zile de Activism, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa lansează campania „Sparge Tăcerea” care poate fi urmărită pe rețelele de socializare  pe pagina de Twitter a Misiunii OSCE în Moldova, pe Facebook, precum și pe contul de Instagram al OSCE.

În decembrie vor fi distribuite postere în secțiile de poliție din toată țara pentru a sensibiliza publicul privind violența împotriva femeilor și rolul poliției în combaterea violenței.

Campania se bazează pe rezultatele Studiului OSCE privind bunăstarea și siguranța femeilor, efectuat în 2018 în șapte state participante la OSCE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, Moldova și Ucraina. Studiul a fost efectuat și în Kosovo.

Peste 1.800 de femei din Republica Moldova au participat la acest sondaj. Violența împotriva femeilor și fetelor (VAWG) afectează femeile și fetele din toate regiunile Republicii Moldova, indiferent de veniturile sau originea lor. Femeile care se confruntă cu violența rar se adresează la poliție.

Doar 11% dintre femei au raportat la poliție cazurile de violență din partea partenerului actual, considerate drept cele mai grave.

Chiar dacă unele femei cunosc numele organizațiilor neguvernamentale (ONG-urilor) active în domeniul combaterii violenței împotriva femeilor, ele rareori solicită ajutor din partea acestora. De asemenea, aproape jumătate dintre victime nu au vorbit cu nimeni despre cele mai grave cazuri de hărțuire sexuală. Cele care au vorbit despre experiențele sale, au ales să vorbească cu un membru al familiei sau cu un prieten, decât să se adreseze la un serviciu sau o organizație specializată.

Există o serie de obstacole care împiedică femeile să contacteze poliția, inclusiv rușinea, teama, neîncrederea în instituții, precum și lipsa unui sprijin pe termen lung și practic, cum ar fi ajutorul pentru locuințe și suportul financiar. De asemenea, unele femei consideră incidentul ca fiind prea minor, se tem de agresor sau își doresc să păstreze incidentul în secret.

„OSCE în general are angajamente puternice privind combaterea violenței în bază de gen, care este considerată atât o amenințare la adresa persoanelor, cât și o amplă problemă de securitate. Misiunea OSCE în Moldova facilitează schimbul de bune practici între ambele maluri ale Nistrului, ca măsură de consolidare a încrederii și ca modalitate de a construi comunități mai sigure, mai rezistente și mai tolerante”, a declarat șeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch.

Violența împotriva femeilor și fetelor este o consecință a inegalității de gen bazată pe normele și atitudinile existente periculoase. Contrar stereotipurilor sociale, violența împotriva femeilor nu este o problemă personală.

Cu toții putem, și trebuie să sprijinim și să încurajăm femeile să raporteze orice caz de violență și să obțină ajutorul de care au nevoie. În Republica Moldova este disponibilă linia fierbinte de susținere: 0 8008 8008.

Curtea Constituțională a suspendat prevederile care permit schimbarea pedepsei cu detenție pe viață la 30 de ani de închisoare

Curtea constituțională a suspendat temporar aplicarea prevederilor din Legea amnistiei care permit comutarea pedepsei de detenție pe viață la 30 de ani de închisoare. Decizia a fost luată în urma unei ssesizări depuse de procurorul general, Ion Munteanu, transmite IPN.

Judecătorii constituționali au dispus suspendarea până la pronunțarea unei hotărâri finale asupra textelor „sau i se comută pedeapsa” și „la 30 de ani de închisoare, dacă este condamnată la detențiune pe viață” din articolul 7 al Legii nr. 243/2021 privind amnistia adoptată cu ocazia aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Potrivit procurorului general, aceste prevederi au fost promovate fără să se ceară evaluarea riscului de recidivă de către un expert psiholog judiciar atestat. În opinia sa, această schimbare implică riscuri majore pentru siguranța publică și încalcă drepturile victimelor, afectând echilibrul social.

Sesizarea mai atrage atenția și asupra unor nereguli procedurale. Modificările contestate au fost introduse în etapele finale ale procesului legislativ, fără consultări publice și fără avizele necesare, ceea ce, potrivit autorului, contravine principiilor transparenței și securității juridice.

Accident la Edineț: O mașină s-a răsturnat din cauza poleiului

Zăpada căzută în mod neașteptat în dimineața zilei de marți, 9 aprilie, a provocat dificultăți în trafic pe mai multe trasee din nordul Republicii Moldova. În apropiere de satul Gordinești, raionul Edineț, un șofer care nu și-a adaptat viteza la condițiile de drum a pierdut controlul asupra volanului, a derapat și s-a răsturnat în afara carosabilului.

Din fericire, potrivit primelor informații, accidentul nu s-a soldat cu victime, însă automobilul a fost grav avariat, scrie nordnews.md.

Imaginile video cu mașina răsturnată au fost surprinse de un martor aflat întâmplător în zonă.

Traseul M-5, în preajma orașului Cupcini: Transportul este stopat până la intervenția autorităților

Din cauza ghețușului format pe partea carosabilă, transportul este stopat până la intervenția autorităților, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Polițiștii continuă să monitorizeze traficul și să intervină pentru a preveni blocajele și a asigura siguranța participanților la trafic.

Amenzi de până la 300 de lei pentru pietonii care traversează strada în locuri nepermise
Articolul anterior
O tânără polițistă din Rusia s-a sinucis la locul de muncă, după ce un coleg a abuzat-o sexual
Articolul următor
Close menu