Un moldovean și-a construit o casă neobișnuită, în formă de cupolă!

Casele-cupolă par să câștige tot mai mult teren în rândul celor care preferă arhitectura modernă cu bani puțini și mai mult confort. În Rusia, sunt mulți cei care optează deja pentru acest tip de construcție.

separator
casa-rotunda-4

Deși se consideră un trend relativ nou, casele cu cupole sferice au fost construite dintotdeauna, dacă e să analizăm tradițiile istorice de mai multe secole.

Se estimează că aceste case ar avea mai multe avantaje. Construcțiile ar oferi mai mult volum la o greutate minimă a structurii. În plus, acestea ar avea o înaltă rezistență la vânt datorită formei aerodinamice și, astfel, ar fi cu mult mai ieftine de întreținut sub aspect termic, în timpul sezonului rece.

domuri geodezice kupolnyi_dom2 dom-sn

Cei care sunt specializați în construcția acestor case, susțin că datorită greutății mici, construcțiile nu au nevoie de fundație scumpă, aceasta putând fi realizată și în decurs de câteva ore (4-5 ore).

De asemenea, aceste case ar avea nevoie de costuri mult mai mici de construcție, iar zidirea acestora se face într-un timp record. În plus, spațiile interioare nu sunt limitate de coloane, iar zgomotul din exterior ar fi mult atenuat.

kupolnyi_dom4 dom-7.5-m kupolnyi_dom5

De regulă, carcasa se construiește din lemn asamblat cu elemente din metal. În calitate de material izolant se folosește celuloza, un produs ecologic. Pentru fundament sunt folosite materiale ușoare, iar pereții sunt acoperiți cu oale din bitum.

Dom-Mihailesti

Un moldovean, probabil inspirat din cele văzute în afară, și-a construit, şi el, o casă-cupolă. Iată cum arată:

Cetățenii care vor să își ia rămas bun de la Spiridon Vangheli o pot face azi, la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla

Ministerul Culturii a anunțat programul funeraliilor lui Spiridon Vangheli, Scriitor al Poporului, Laureat al Premiului de Stat, cavaler al Ordinului Republicii.

23 iunie 2024
19.00 – depunerea corpului neînsuflețit al scriitorului Spiridon Vangheli la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”
19.30 – serviciul divin și slujba de pomenire

24 iunie 2024
09.40-09.50 – deplasarea cortegiului funerar de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” la Palatul Național
10.00-11.30 – ceremonia funerară
11.30-12.15 – mitingul de doliu
12.30 – deplasarea cortegiului funerar spre Cimitirul Central din strada Armenească. 

Spiridon Vangheli, cunoscut în mod deosebit pentru opera sa „Guguţă”, a încetat din viaţă la doar o săptămână după ce a împlinit onorabila vârstă de 92 de ani, în ziua de 21 iunie 2024. 

Primăria Chișinău organizează o petrecere pentru tinerii absolvenți. Iată unde va avea loc evenimentul

În Parcul „Alunelul” din Capitală va avea loc „Ziua Absolventului”. Evenimentul se va desfășura mâine, 23 iunie, începând cu ora 17:30.

Gala Absolvenţilor 2024, ediţia a III-a, este organizată de Primăria municipului Chișinău, iar în cadrul galei, vor fi premiați câștigătorii concursului „Absolventul anului” cu premii dar și cu diplome de merit, în semn de mulțumire pentru dedicația și munca depusă.

„Sunt invitaţi să participe toţi doritorii, dornici de emoţii pozitive şi voie bună. În special sunt invitaţi elevii care au finalizat clasa a 9, dar şi cei din clasa a 12”, a menționat primarul Ion Ceban.

Atmosfera va fi animată de reprezentațiile muzicale ale unor artiști renumiți precum Cătălin Josan, Guz și Lupii lui Calancea. De asemenea, „Gala Absolvenților – 2024” va continua cu un disco party animat de un DJ, unde toți participanții vor putea să se distreze și să danseze pe ritmurile muzicii moderne, sărbătorind astfel sfârșitul unei etape din viață și începutul unui nou capitol.

Trei luptători de karate din Republica Moldova au fost medaliați cu aur la un turneu organizat în România

Tinerii luptători de karate Kyokushin, din Florești, au impresionat la un turneul internațional, organizat în România. Fiecare dintre cei nouă sportivi participanți a obținut câte o medalie, dintre care trei sunt de aur.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane şi persoane făcând arte marţiale

Aur au obținut Patricia Lungu, Matvei Gustoi și Mihai Carauș. Alți trei sportivi basarabeni au ocupat treapta secundă a podiumului de premiere, la care se adaugă încă trei luptători medaliați cu bronz, potrivit TVR Moldova.

 La turneul desfășurat în județul Tulcia, din România, au participat aproape 400 de sportivi din cinci țări. 

Evenimentul a ajuns la a zecea ediție.

Poliţiştii sunt în căutarea proprietarei acestui portmoneu
Articolul anterior
Trei rețete de sezon cu cartofi noi
Articolul următor