Astăzi, Centrul de Sănătate Publică Chișinău a marcat Ziua Mondilă a Apei în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Capitală. Evenimentul aflat sub genericul ”Apele uzate”, le-a oferit locuitorilor și oaspeților orașului Chișinău accesul la servicii gratuite de laborator pentru testarea apei. Pe lângă consultațiile specialiștilor din domeniu, invitații prezenți la eveniment s-au bucurat de un program distractiv în care au fost implicați și instructorii Unica Sport. Natalia Ursu, Ecaterina Maler și Olesea Șutac au înviorat atmosfera printr-un set de exerciții din gimnastică și aerobică.
Foto: Centrul de Sănătate Publică Chișinău
Foto: Unica Sport
La unul dintre laboratoarele ambulante amplasate la eveniment se testa cea mai comună problemă, duritatea apei. Peste tot în lume oamenii se confruntă cu duritatea apei.
Cele mai multe echipamente din zona tratării apei se achiziționează pentru a scăpa de duritate. Și asta pentru că efectele ei sunt la fel de dure:
– apa dură nu face spumă cu săpunul, deci nici măcar un duș bun nu poți face;
– apa dură nu-ți spală rufele cum ar trebui;
– în apa dură nici alimentele nu fierb cum trebuie: ați încercat vreodată să fierbeți fasole în apă dură? (E cel mai elocvent exemplu înaintat de o doamă prezentă la eveniment, care testa o sticluță de apă adusă de la fântâna din apropierea casei sale.)
– apa dură lasă pete albe peste tot (haine, veselă), ceea ce ne exasperează;
– apa dură strică mașina de spălat prin faptul că se așează pe rezistena acesteia o crustă de calcar;
– apa dură distruge centralele termice de încălzire a locuinței și face depuneri de calcar pe interiorul țevilor în așa fel, încât este posibilă chiar blocarea acestora;
– apa dură crește factura la energie; imaginează-ți că ai centrala termică de încălzire a casei și că în zona unde apa ia contact cu aceasta, se formeaza o crustă de calcar care împiedică căldura să pătrundă (fie că se întâmplă direct în centrală acest lucru sau în boiler). În acest caz și pentru ca apa să ajungă la temperatura setată, centrala funcționează mai mult și consumă gaz mai mult sau curent electric, în funcție de ce tehnologie de încalzire ai;
– și industria se confruntă cu probleme asemănătoare. De exemplu, la cazanele de abur de înaltă presiune, generatoare de abur și la multe alte echipamente ce utilizează apa.
Revenim la genericul evenimentului: ”Apele uzate”. Luminița Suveică medic-șef la Centrul de Sănătate Publică Chișinău și organizatoare evenimentului a menționat că:
Se referă la aspectul de a reduce cantitatea și reutilizarea secundară a apelor uzate pentru a proteja resursele globale de apă. În prezent 663 de milioane de oameni nu dispun de surse sigure de apă potabilă. În lume peste 80% din toate apele uzate provenite din activități menajere se întorc în ecosistem fără a fi tratate. În consecință, se depistează depășiri ale concentrațiilor maxime admise de poluanți în apele uzate, ceea ce conduce la răspândirea bobilor condiționte de apă.
Foto: Centrul de Sănătate Publică Chișinău
Foto: Unica Sport
Dacă locuiți într-o zonă în care calitatea apei lasă de dorit, una dintre cele mai eficiente măsuri pe care le puteți lua este să vă procurați un filtru pentru îndepărtarea substanțelor care contaminează apa. Orice filtru de bună calitate înlătură majoritatea substanțelor contaminate și îmbunătățește gustul apei.