Tot mai mulţi moldoveni aleg să-şi înscrie copiii la şcoli private

Tot mai mulţi părinţi din Republica Moldova aleg să-şi înscrie copiii la şcoli private. Asta, în pofida taxelor piperate, care ajung, anual, chiar şi la aproape opt mii de euro. Numărul mic de elevi în clasă, metodele inovative de predare sau activităţile extra şcolare – sunt doar câteva dintre motivele care determină părinţii să bage adânc mâna în buzunar pentru studiile copiilor lor, scrie tvrmoldova.md.

În acest an, în şcolile publice din Republica Moldova s-au înscris cu peste două mii de copii mai puţin faţă de anul de învăţământ 2021-2022. Părinţii au optat pentru instituţiile private, iar motivele sunt diferite.

NATALIA CHILIANU părinte: „Am cântărit foarte bine, am analizat şi varianta cu şcoală publică. Pentru că sunt doi copii şi acolo la şcoala de stat sunt foartte foarte mulţi copii, vă daţi seama că timpul acordat este foarte puţin şi pentru ei este esenţial în primii ani de şcoală ca să le pună baza şi dragostea faţă de carte”.

LUDMILA DABIJA părinte: „Aici se pune accent pe demnitatea copilului. Fica mea a învăţat aici de la profesori, perseverenţa, perspicacitatea, intrasigenţa. A avut un mediu propice pentru dezvoltare şi nu a fost niciun moment în care să zic da poate trebuia să mergem în altă parte”.

ANGELA LUNGU director adjunct, şcoală privată: „De la fondarea Liceului s-a pus accentul pe creare unei personaităţi armoioase a copilului. Prioritar este elevul şi educaţia să fie cetrată pe elev. Şi venim cu ogamă largă de cercuri pe interese, de cercuri de excelenţă care sunt deschise entru orice doritor, iar pentru performanţă se lucrează suplimentar cu acei copii care sunt capabili de a face performanţă”.

Cea mai mică taxă anuală de studii la o instituţie privată din Republica Moldova porneşte de 1200 de euro, pentru treapta primară, şi 1500 de euro pentru cea gimnazială şi liceală. La polul opus este un liceu din Chişinău, unde taxa anuală de studii pentru elevii claselor primare este de 5700 de euro, iar pentru liceeni de 7700 de euro, anual.

TAXE DE STUDII LA ŞCOLILE PRIVATE Clase primare Clase gimnaziale, liceale TAXĂ MINIMĂ 1200 euro anual 1500 euro anual TAXĂ MAXIMĂ 5700 euro anual 7700 euro anual

Se face carte şi la instituţiile de stat. Un exemplu este şi Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău, care e în top pentru cele mai bune rezultate obţinute la olimpiadele naţionale, dar pentru cea mai mare medie la BAC. Directorul liceului spune că prin muncă şi investiţii a ajuns la aceste rezultate.

PAVEL CERBUŞCA directorul Liceului Teoretic Republican „Aristotel”: „Copiii au posibilitatea să aleagă anumite discipline, să înveţe să pună accent pe pregătirea lor profesională şi ghidarea în carieră. Noi asigurăm partea tehnică deci table interactive, mobilă sau dacă este vorba despre alte necesităţi. Liceul nostru Republica Artistotel are şi cămin care este asigurat gratis pentru copii şi nu este neapărat ca copii să aibă condiţii foarte bune în şcolile private pot să aibă şi în şcolile care sunt asigurate prin bugetul de stat”.

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Ce pot să vă spun cu siguranţă este că cele mai bune licee publice, care au şi cele mai bune rezultate la BAC se confruntă mai exact cu o suprasolicitare de elevi, deci există o cerere enormă la instituţiile publice care au performanţă. Numărul celor care învaţă+ la privat este infim comporativ cu numărul total de elevi care învaţă în sectorul public”.

„Noi am optat pentru o şcoală de stat şi am optat ca să fie aproape de casă şi de serviciu. Luând în considerare salariu mediu pe economie în Republica Moldova nu prea cred că o familie care are cel puţin un copil poate acoperi cheltuielile la o şcoală privată”.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în Republica Moldova sunt 1231 de instituţii de învăţământ, dintre care 23 sunt private.

Alcoolul, interzis în stațiunile Ibiza și Mallorca. Turiștii care vor fi prinși riscă amenzi uriașe 

Măsură fără precedent în turism! Vânzarea alcoolului va fi interzisă în două stațiuni preferate de petrecăreții din Europa. Este vorba despre Ibiza și Mallorca. Turiștii, dar și localnicii care vor fi prinși cu o sticlă deschisă riscă amenzi uriașe. 

Guvernul regional a decis să înăsprească legea, adoptată încă din 2020, privind interzicerea consumului de alcool. Astfel, se va aplica și unor locuri turistice populare, inclusiv Playa de Palma din Mallorca și Sant Antoni din Ibiza, unde petrecerile și alcoolul sunt la ordinea zilei.

Practic între orele 21:30 și 8.00 dimineața, oamenii nu vor mai avea voie să consume alcool. În schimb, acesta va fi legal în continuare pe ambarcațiunile destinate petrecerilor. Cei care nu respectă noua măsură se vor alege cu amenzi în valoare de până la 1.500 de euro.

”Decretul privind turismul responsabil” vizează zone din municipalităţile Palma şi Llucmajor din Mallorca, inclusiv staţiunea Playa de Palma şi staţiunea preferată de britanici, Magaluf. Se va aplica de asemenea în Sant Antoni de Portmany, din Ibiza.

Fiecare dintre aceste zone va primi 4 milioane de euro anual pentru implementarea decretului. Banii provin din taxe turistice.

Terasele barurilor şi restaurantelor, precum şi alte locuri autorizate în mod expres pentru consumul de alcool sunt exceptate de la această interdicţie.

sursa

Rusia anunţă că a cucerit cinci sate în regiunea ucraineană Harkov şi unul în Doneţk

Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că forţele sale au cucerit cinci sate de frontieră în regiunea ucraineană Harkov, unde Moscova a lansat vineri o ofensivă, exploatând avantajul său tot mai mare pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, relatează Reuters și News.ro.

În raportul său de informare de sâmbătă, Ministerul Apărării a declarat că forţele sale au cucerit satele Pletenivka, Ohirţeve, Borîsivka, Pîlna şi Strilecina, toate aflate la graniţa cu Rusia.

De asemenea, trupele ruse au cucerit satul Keramik din regiunea Doneţk, mai la sud, unde Moscova a făcut progrese lente, dar constante, de când a cucerit vechiul bastion ucrainean Avdiivka, în februarie.

Oficialii ucraineni au declarat vineri că Rusia a lansat o nouă ofensivă transfrontalieră împotriva regiunii Harkov, care este centrată în jurul oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina. Rusia şi-a continuat sâmbătă atacurile în regiunea Harkov şi a încercat să avanseze şi mai mult, a declarat guvernatorul Harkovului, Oleh Sîniehubov.

Forţele ruseşti au atacat prima dată regiunea Harkov în februarie 2022, dar au fost alungate din cea mai mare parte a provinciei de o contraofensivă fulgerătoare a Ucrainei în luna septembrie a aceluiaşi an. De atunci, regiunea Belgorod, învecinată cu Rusia, a fost supusă unor atacuri regulate cu drone şi artilerie ucrainene.

Întrebat, în martie, dacă ar putea fi nevoie ca forţele ruseşti să cucerească regiunea Harkov, liderul rus Vladimir Putin a declarat că singura modalitate de a proteja teritoriul rusesc de loviturile ucrainene este crearea unei zone tampon care să plaseze teritoriul Moscovei în afara razei de acţiune a forţelor Kievului.

Rusia controlează aproximativ o cincime din Ucraina – în est şi în sud – şi a câştigat teren de la eşecul contraofensivei din 2023 a Kievului.

Prinţul William, anunț despre starea de sănătate a soției sale, Kate Middelton

Prinţul William al Marii Britanii a declarat vineri că soţia lui, Kate, ”se simte bine”, într-un rar comentariu public despre starea de sănătate a prinţesei de Wales, care urmează o chimioterapie preventivă pentru cancer, informează Reuters.

Kate a anunţat în martie că urmează acest tratament după ce a fost evidenţiată prezenţa cancerului în urma operaţiei abdominale pe care a suportat-o la începutul anului.

La acea vreme, prinţesa britanică a spus că se simte bine, dar biroul de presă al cuplului princiar a anunţat că nu va oferi actualizări periodice despre starea de sănătate a prinţesei, care nu se va întoarce la îndatoririle sale publice înainte să primească avizul medicilor.

Ce a spus prințul William despre starea soției lui

Întrebat despre cum se simte soţia lui în timpul unei vizite la un spital comunitar din arhipelagul Scilly, situat în largul coastelor comitatului Cornwall, în sud-vestul Angliei, prinţul William, în vârstă de 41 de ani a răspuns: ”Da, se simte bine, vă mulţumesc”.

Moştenitorul tronului britanic, care este şi duce de Cornwall, se află într-o vizită de două zile în regiune, unde a vizitat amplasamentul unui nou proiect dedicat persoanelor fără adăpost, a petrecut un anumit timp pe o plajă alături de membrii unor asociaţii locale şi a vizitat un spital comunitar.

Prinţul britanic a sosit vineri în arhipelagul Scilly

Prinţul britanic a sosit vineri cu o ambarcaţiune în arhipelagul Scilly, situat la 28 de kilometri în largul coastelor din Cornwall, a cumpărat un produs de patiserie locală şi le-a spus localnicilor care s-au reunit pe chei că familia lui este ”foarte supărată” că a venit fără ei.

William s-a întâlnit, de asemenea, cu operatori din port şi cu persoane care lucrează în afaceri locale în St Mary, insula cea mai mare din arhipelag, discutând cu aceştia despre pregătirile pentru sezonul turistic estival.

Tatăl prinţului William, regele Charles al III-lea, în vârstă de 75 de ani, a vizitat joi un colegiu militar, în cadrul celui mai recent angajament de la reluarea îndatoririlor sale publice după ce a fost şi el diagnosticat cu cancer.

VIDEO viral! Directoarea unei grădinițe, prinsă în trafic cu 25 de copii în mașină
Articolul anterior
Cine plătește pentru promovarea Partidului ”Șansă” în mediul online, a bannerelor care au împânzit țara și întrunirile în săli private: ”Nu știu, nu cunosc”
Articolul următor