Un bărbat ,,mort” cu mâinile legate a apărut în patru locuri faimoase din Moscova

Un artist anonim a protestat la Moscova. Acțiune artistică se numește Bucha-Moscova.

Masacrul de la Bucha, unde civili au fost legați și împușcați de către armata rusă, a stârnit o reacție chiar la Moscova. Un artist a avut ideea de a le arăta compatrioților săi cum arată perspectiva morților civili. El a ales patru locuri importante ale orașului, zone extrem de circulate. A fotografiat un trup căzut, legat la spate, în postura unei victime.

Cele patru locuri sunt:

1. Grădina Alexandrovski

Protest la Moscova față de masacrul din Bucha: un ostatic civil mort cu mâinile legate a apărut în patru locuri faimoase din capitala Rusiei

2. Podul de la Catedrala Hristos Mântuitorul

Protest la Moscova față de masacrul din Bucha: un ostatic civil mort cu mâinile legate a apărut în patru locuri faimoase din capitala Rusiei
Oamenii care trec pe podul din fața Catedralei privesc bărbatul întins pe jos și apoi merg mai departe

3. Strada Nikolskaia

Protest la Moscova față de masacrul din Bucha: un ostatic civil mort cu mâinile legate a apărut în patru locuri faimoase din capitala Rusiei

4. Vechiul Arbat

Protest la Moscova față de masacrul din Bucha: un ostatic civil mort cu mâinile legate a apărut în patru locuri faimoase din capitala Rusiei

Oamenii s-au uitat și au trecut mai departe. 

”Iată cum va fi. După ce vor pierde în Ucraina, vor începe să-și terorizeze proprii cetățeni”, a scris faimosul galerist și critic de artă Marat Gelman, între timp exilat.

Nu se cunoaște în acest moment care este soarta artistului.

Atrocitățile din Bucha, Ucraina, au început să iasă la iveală după retragerea trupelor ruse din regiune. Pe o singură stradă din Bucha au fost descoperite cel puțin 20 de cadavre ale civililor, sâmbătă, 2 aprilie, iar un jurnalist ucrainean a declarat că, în retragere, rușii au omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

Mulți dintre cei executați de ruși aveau mâinile legate. „Toți acești oameni au fost împușcați”, a declarat pentru AFP primarul din Bucha, Anatoly Fedoruk, adăugând că 280 de cadavre au fost îngropate în gropi comune din oraș.

Unii dintre cei care au supraviețuit masacrului au povestit că au stat ascunși două săptămâni în beci.

Ororile din Bucha sunt vizibile și din satelit: imagini din satelit publicate duminică, 3 aprilie, de Maxar Technologies, arată ceea ce pare a fi un șanț lung de peste 13 metri, săpat pe terenul unei biserici din orașul ucrainean Bucha, unde a fost găsită o groapă comună după retragerea forțelor ruse.

sursa: Libertatea

Accident grav în Capitală cu implicarea unei autospeciale

Un bărbat a ajuns la spital, după ce mașina în care se afla a intrat violent într-o autospecială a regiei „Autosalubritate”. Accidentul s-a produs în această după-amiază în sectorul Buiucani al Capitalei, pe strada 27 Martie 1918.

Accident grav în Capitală cu implicarea unei autospeciale

Potrivit informațiilor preliminare, șoferul automobilului Volkswagen în vârstă de 29 ani, deplasându-se pe drumul secundar nu a cedat trecerea vehiculului care se deplasa pe drumul principal și ca rezultat s-a ciocnit cu un camion Renault condus de șofer cu vârsta de 57 ani, transmite www.stiri.md.

În rezultatul impactului, vehiculele au fost deteriorate tehnic considerabil, iar pasagerul din autoturism, un bârbat de 31 ani, a fost preluat de serviciul medical de urgență și transportat la IMSP IMU pentru investigații medicale. 

Alte circumstanțe se stabilesc.

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Europei: Locul Republicii Moldova este în UE

„La aproape trei sferturi de secol de la Declarația Schuman, celebrăm Ziua Europei într-un context care nu a mai fost atât de complicat de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial”.

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Europei: Locul R. Moldova este în UE

Declarația aparține președintelui României, Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Europei, care a spus că locul R. Moldova, al Ucrainei, al Georgiei și al statelor din Balcanii de Vest este în Uniunea Europeană, transmite Zdg.md.

„Agresiunea militară declanșată de Rusia împotriva Ucrainei ne pune în fața unor decizii majore, prin care să ne reconfirmăm atașamentul deplin la principiile și valorile definitorii pentru Uniunea Europeană: solidaritate, unitate, diversitate, respect pentru statul de drept și drepturile fundamentale ale omului.

Aceștia sunt pilonii pe care s-a construit Uniunea noastră și pe care în urmă cu cinci ani, la Summitul istoric de la Sibiu, ne-am luat angajamentul să-i apărăm, pentru a putea consolida și avansa proiectul european.

Deciziile istorice luate la finalul anului trecut cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina reprezintă o etapă semnificativă pentru întreaga Uniune Europeană. Este imperativ să continuăm să susținem puternic aceste state în parcursul lor european.

Locul Republicii Moldova, al Ucrainei, al Georgiei și al statelor din Balcanii de Vest este în Uniunea Europeană! Sprijinul nostru decurge firesc din faptul că suntem noi înșine un exemplu de succes al lărgirii Uniunii Europene.

Aderarea la UE a adus beneficii și oportunități considerabile cetățenilor din toate statele membre, o investiție strategică în pace și democrație”, a menționat Klaus Iohannis în mesajul său.

„Cei care contestă proiectul european trebuie să răspundă la întrebarea „Care este alternativa pe care o propun la acest proiect care a adus pace și a dărâmat zidurile urii și ale prejudecăților care au cauzat conflicte fratricide între popoarele europene?”. Proiectul european ne-a adus la un loc oferind un model de colaborare în interesul comun, de conviețuire și armonie multiculturală, transformându-se într-un spațiu al unității în diversitate.

Provocările actuale ne arată cu atât mai clar că avem responsabilitatea față de oameni să menținem pacea pe continent, iar cea mai sigură soluție este întărirea construcției europene și consolidarea unității dintre națiunile noastre. Divizarea dintre state, discursurile care promovează faliile în interiorul societăților democratice sunt arme care ne amenință pacea și prosperitatea. Sunt fenomene îngrijorătoare, care includ ample campanii de dezinformare, știri false, agresivitate sporită în spațiul public. Toate acestea pun la încercare sănătatea democrațiilor noastre și generează o polarizare accentuată în societate.

O Europă extinsă este cu siguranță o Europă mai puternică pe plan global, așa cum au dovedit-o valurile anterioare de extindere. Consolidarea relevanței internaționale și a atractivității Uniunii Europene devin cruciale pentru stabilitatea și securitatea regionale și globale, mai ales în această perioadă în care Federația Rusă duce de peste doi ani un război de agresiune împotriva Ucrainei.

Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare.

Alegerile europarlamentare din acest an reprezintă un test cu mize foarte importante pentru democrația europeană și avem obligația să îi încurajăm pe cetățenii națiunilor noastre să participe la vot. Europenii își doresc să trăiască în societăți libere, cu stat de drept funcțional, în care drepturile și libertățile sunt respectate, iar rezultatul votului din iunie trebuie să reflecte această opțiune majoritară.

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România europeană!”

Flacăra olimpică a ajuns în Franţa. Momente spectaculoase la Marsilia

După o paradă maritimă grandioasă, flacăra olimpică şi-a făcut miercuri seară intrarea maiestuoasă în portul vechi din Marsilia la bordul navei cu trei catarge Belem, iar primul vas olimpic al Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 a fost aprins de rapperul francez Jul.

Flacăra olimpică a ajuns în Franţa. Momente spectaculoase la MarsiliaFoto: X

Cu 79 de zile înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, la 26 iulie – a treia ediţie a Jocurilor Olimpice de la Paris din istorie, după cele din 1900 şi 1924 – torţa olimpică a ajuns în sfârşit în Franţa, după o călătorie de 12 zile din ţara sa de origine, Grecia, transmite news.ro.

Într-o ceremonie meticulos coregrafiată de Thomas Jolly şi întâmpinată de un curcubeu magnific, torţa a coborât pentru prima dată din mitica navă cu trei catarge în mâinile lui Florent Manaudou, campion olimpic la înot la Londra în 2012, în aplauzele unei mulţimi impunătoare în golful Lacydon, unde grecii au fondat Massalia acum 2.600 de ani.

După câţiva paşi pe un ponton plutitor în formă de pistă de atletism, înotătorul din Marsilia a transmis primul ştafeta campioanei paralimpice de atletism Nantenin Keita, fiica celebrului muzician malian Salif Keita, un simbol al apropierii dintre Jocurile Olimpice şi Jocurile Paralimpice.

Ea l a transmis apoi torţa unei a treia persoane, îmbrăcată complet în alb şi purtând o cagulă.

În faţa vasului olimpic, primul de la aceste JO de la Paris, a fost dezvăluit invitatul surpriză: astfel, Jul, rapperul de 34 de ani din Marsilia, a avut onoarea de a aprinde focul olimpic pentru o noapte, înainte ca torţa să pornească joi dimineaţă într-o ştafetă prin toată Franţa.

„Este un lucru nebunesc, este magic, pentru mine este o onoare. Sunt foarte mândru pentru Franţa şi pentru Marsilia în special. Mulţumesc!”, a spus rapperul.

La intrarea în Portul Vechi (Vieux-Port), sub privirile preşedintelui Emmanuel Macron, Belem a fost întâmpinată de Marseillaise, de un foc de artificii cu „confetti reciclate biodegradabile”, de o survolare a avioanelor din cadrul Patrouille de France, care au desenat pe cer inelele olimpice, şi de inevitabilele „tifos”, impresionantele bannere ale suporterilor echipei bine numite Olympique de Marseille.

Pe zidul Fortului Saint-Jean, cel mai gigantic banner, lung de 150 m, inscripţionat MASSALIA, onora originile greceşti ale oraşului Marsilia, cu chipul lui Gyptis, tânăra dintr-un trib local de care se spune că s-ar fi îndrăgostit Protis, un marinar grec care a debarcat în anul 600 î.Hr.

Plecată din nordul oraşului, cu o escortă de aproximativ o mie de nave, Belem a defilat toată ziua în faţa oraşului spre sud, de la l’Estaque la Les Goudes, trecând în special pe la plajele Catalan şi Prado.

Dezamăgit de faptul că invitatul însărcinat cu aprinderea vasului nu era Zinedine Zidane, starul fotbalului francez din Marsilia, Jessy Pedrajas, un muncitor de 21 de ani venit din Istres (Bouches-du-Rhône) împreună cu partenera sa, se pregătea să se bucure de seară, cu un concert gratuit susţinut de alţi doi rapperi locali, Soprano şi Alonzo. Cu o ladă frigorifică şi scaune pliante, cuplul aştepta de ore întregi în primul rând, de la ora 8 dimineaţa, „pentru flacără şi pentru concert”.

Dar sosirea flăcării nu a făcut pe toată lumea fericită miercuri. O mie de oameni au manifestat, denunţând „Jocurile Olimpice ale bogătaşilor”, cu grave consecinţe asupra mediului, şi cerând ca Israelul să fie exclus de la Jocuri, aşa cum a fost exclus regimul de apartheid din Africa de Sud.

Un Porsche Macar, căutat de autoritățile din Polonia, găsit la intrarea în Moldova. Cine se afla la volan
Articolul anterior
Vitali Kliciko îndeamnă kievenii care au fugit din calea războiului să nu se întoarcă „cel puțin o săptămână” în capitală
Articolul următor