Un bebeluș de două luni dintr-o localitate din Republica Moldova a fost transportat la spital cu o ambulanță ce avea geamul spart, sticla fiind înlocuită cu o bucată de carton. Un martor s-a plâns pe o rețea de socializare, iar IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a venit cu o reacție la acest incident.
,,Asta e ambulanța noastră la 7 sate, care a dus copil de 2 luni jumate la spital în reanimare, fără fereastra la sofer, cu o bucată de carton în loc de fereastră, la acei de la conducere le este totuna de lume (…)”, a scris bărbatul.
IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a oferit precizări referitor la cazul mediatizat despre ambulanța cu geamul spart. Potrivit declarației, ambulanța dată era una de rezervă, deoarece ambulanța nouă avea defecțiuni tehnice. Iată comunicatul instituției:
,,Pe data de 11 februarie curent, ambulanța, model SOBOL din cadrul PAMU Cuhureștii de Sus a fost la o reparație planificată la Bălți. Din acest motiv pentru deservirea solicitărilor a fost folosită o mașina de rezervă, modelul UAZ.
În jurul orei 11:00, în timpul deplasării spre spital cu un pacient pentru internare, Echipa PAMU Cuhureștii de Sus a primit o solicitare de transport asistat medical pentru un copil de două luni din satul Cuhureștii de Jos, raionul Florești.
În drum spre solicitare a căzut geamul de la șofer la ușa ambulanței. La fața locului, felcerul a acordat primul ajutor medical copilului, atribuind acestei solicitări Cod Roșu. A fost luată decizia de a transporta urgent copilul la spital. În acest timp, șoferul încerca să repare geamul cu materiale disponibile.
Menționăm faptul că la predarea ambulanței, model UAZ era cu geamurile în regulă. După deservirea a două solicitări, din cauza carosabilului a avut loc acest incident.
Precizăm faptul că pentru primul semestru al anului 2019, urmare a suportului acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, parcul de ambulanțe a instituției urma să fie reînnoit cu 168 autosanitare noi, inclusiv 35 autosanitare de tip C (TIM – terapie intensivă mobilă), achiziționarea cărora nu este efectuată până la moment.
Fosta conducere a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a stopat procesul de achiziționare a autosanitarelor, considerându-l coruptibil.
Recent, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a anunțat oficial că procesul de procurare ale ambulanțelor a fost unul transparent, în limitele cadrului legal și nu va fi reziliat acest contract, în contextul în care nu există nici dosar și nici urmărire penală pe cazul ambulanțelor.
Republica Moldova urmează să cumpere de la agentul economic ambulanțe noi, care vor fi distribuite instituțiilor medicale conform necesităților. Prioritate vor avea instituțiile care au ambulanțe cu grad avansat de uzură.
IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească va face tot posibilul pentru asigurarea și sporirea accesului populației la asistență medicală calitativă și oportună la etapă de prespital”.