Un tânăr din Moldova a inventat holograma pentru prevenirea accidentelor provocate de ceaţă

Tânărul şi-a pus deja amprenta pe două proiecte de cercetare importante. A participat la recrearea virtuală a centrului istoric al oraşului Galaţi şi a inventat un dispozitiv care proiectează o hologramă pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, notează adevarul.ro. Daniel Plângău, originar din Republica Moldova, are 20 de ani și este student în anul al II-lea la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

separator

Daniel este pasionat de când se ştie de programare şi simulare pe calculator, iar în următorul an de studii îşi va alege informatica aplicată ca specializare.

Tânărului nu îi este ruşine să ne spună că munceşte ca ospătar pentru a se întreţine la facultate. „Sunt alte condiţii în Moldova faţă de cele de aici, iar părinţii mei nu îşi pot permite să îmi dea bani. Nici nu mi-am permis să le cer şi muncesc ca să mă întreţin“, spune acesta.

Şansa lui a fost cercul ştiinţific de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, care funcţionează în cadrul Facultăţii de Inginerie din Galaţi şi este coordonat de profesorul Florin Marin Bogdan, unde şi-a dezvoltat abilităţile în proiectare pe calculator.

Cea mai mare realizare a sa de până acum este un sistem holografic care se poate monta pe maşini, punându-i în gardă pe şoferii care se apropie că au un autoturism din faţă.

„Dispozitivul este fixat pe maşini, iar când este ceaţă, proiectează un scurt mesaj sau semnale luminoase folosind ceaţa ca un ecran, astfel încât conducătorii auto care se apropie să fie avertizaţi şi să reducă viteza“, detaliază Daniel.

A făcut zeci de simulări pe calculator ale sistemului holografic pentru a analiza ce poate fi îmbunătăţit, urmând să îl testeze în viitorul apropiat în condiţiile reale de trafic. Tânărul a plecat de la ideea că în prezent se produc extrem de multe accidente de circulaţie pe ceaţă, multe cu consecinţe tragice, în special în zonele unde şoferii intră brusc dintr-o zonă cu vizibilitate bună într-una în care nu mai văd aproape nimic din cauza ceţii.

„Vreau ca acest dispozitiv să fie montat inclusiv pe maşinile de Poliţie şi ambulanţe, pentru că se deplasează în zona accidentelor de circulaţie pentru a dirija traficul şi a salva vieţi omeneşti, dar de multe ori ajung şi ei victime ale altor accidente pentru că nu sunt văzuţi la timp de alţi şoferi. Sistemul va emite nişte spoturi luminoase, care creează un element 3D pe ceaţă“, punctează studentul.

Acesta a pornit de la mai multe studii ştiinţifice, care au arătat că ceaţa este mai densă în apropierea pământului, rarefiindu-se pe măsură ce urcă spre straturile mai înalte ale atmosferei. Mergând pe această idee, Daniel a stabilit ca razele luminoase ale sistemului său holografic să fie proiectate la o înălţime de aproximativ 20 sau 30 de metri, astfel încât să fie vizibile de orice maşină care se apropie de autovehiculul unde acesta va fi montat.

Sistemul holografic al lui Daniel a fost deja premiat de Apan în cadrul salonului cercetării şi inovării UGAL Invent, organizat de Universitatea ”Dunărea de jos”, cu ”premiul pentru creşterea siguranţei conducătorilor auto şi pietonilor”.

Galaţiul în 3D La doar 20 de ani, a făcut parte din grupul de studenţi care a reconstruit virtual clădirile vechi din centrul oraşului Galaţi, pentru ca strada Domnească să fie transformată într-un centru turistic important în viitorul apropiat.

Poți citi articolul integral pe adevarul.ro.

Rudele unei moldovence stabilite în Italia cer ajutor! Femei a dispărut de acasă de cinci zile
Articolul anterior
„ Mama, îți mulțumesc pentru tot ce ai făcut pentru mine” – a scris fiul Valeriei Bobocel pe contul său de Facebook
Articolul următor
Alte articole interesante