Polonezii și-au luat rămas bun de la Bogusław Wos, 62 de ani, una dintre victimele exploziei rachetei care a căzut la Przewodow. În cadrul ceremoniei, care a avut parte de onoruri de stat, un bărbat a leșinat, a relatat Fakt.
O gardă de onoare din Regimentul 2 de recunoaștere Hrubieszów a purtat sicriul, iar zeci de soldați au însoțit coloana funerară de la Biserica Sf. Frate Albert, unde a oficiat episcopul de Zamość și Lubaczów, la cimitirul din Przewodów.
Lech Sprawka, guvernator de Lubin, consilierul prezidențial Dariusz Dudek, Artem Valach, consul general al Ucrainei la Lublin, deputați, senatori, reprezentanți ai autorităților locale, ai companiei în care a lucrat bărbatul au fost alături de familia, rudele și prietenii îndurerați. „Unde este Dumnezeu când mor oameni nevinovați?, a spus, retoric, unul dintre prietenii lui Boguslaw. El a vorbit despre ajutorul pe care părintele său l-a acordat la punctele de primire a refugiaților, după izbucnirea războiului. „A făcut ceea ce trebuia să facă”, a spus, simplu, el.
În timpul funeraliilor, un bărbat a leșinat și a fost luat cu ambulanța. Mâine, în ultima dintre cele patru zile de doliu decretate la nivel local, a doua victimă a exploziei va porni în ultima călătorie.
Parcurile Siguranței Femeilor în Vârstă vor apărea în 10 localități din țară
În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2024, HelpAge Moldova se alătură campaniei internaționale „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”.
La moment, HelpAge Moldova, în parteneriat cu 10 organizații și autorități locale, continuă să sprijine această cauză prin activități care vizează nu doar educarea și sensibilizarea, ci și acțiuni concrete în comunități, în cadrul proiectului „Prevenirea violenței și asistență incluzivă pentru femeile în etate din Moldova” implementat de HelpAge Moldova în parteneriat cu HelpAge International, cu suportul financiar al Fondului de Sprijin al Națiunilor Unite pentru Eliminarea Violenței față de Femei (UN Trust Fund).
Timp de 16 zile, HelpAge Moldova va desfășura, la nivel local, o serie de evenimente menite să atragă atenția asupra prevenției violenței în bază de gen, în special în rândul femeilor în vârstă, un grup vulnerabil adesea trecut cu vederea. Activitățile se vor desfășura în zece comunități din sudul și centrul țării, unde se va pune accent pe educarea locală și crearea unui mediu sigur pentru toți cetățenii. Unul dintre cele mai semnificative momente ale campaniei va fi crearea Parcurilor Siguranței Femeilor în Vârstă în localitățile menționate. Parcurile vor simboliza angajamentul comunităților față de siguranța și respectul femeilor în etate, prin plantarea de flori sezoniere și arbuști în spațiile publice reprezentative pentru fiecare localitate. La inaugurarea acestor parcuri, participanții vor discuta despre importanța educației comunitare în prevenirea violenței și despre oportunități de crearea a unui mediu sigur și primitor pentru femeile vârstnice din Moldova.
„Potrivit datelor IGP, 23 de femei au fost omorâte în Moldova în acest an ca urmare a violenței în familie, semnalând că, criza violenței bazate pe gen este una urgentă. Campania 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen este o mișcare globală la care Moldova se alătură ca o oportunitate de a spune nu violenței! Activitățile din acest an sunt planificate pentru a sensibiliza actorii locali și naționali cu privire la violența față de femeile vârstnice și pentru a aduce în prim-plan această problemă, care, datorită naturii sale ascunse, rămâne adesea invizibilă. Prin implicarea activă a comunităților și autorităților, putem construi împreună un mediu sigur și respectuos pentru toți”, a declarat Tatiana Soroca, Director Executiv al HelpAge Moldova. În perioada campaniei, HelpAge Moldova își va concentra eforturile pe sensibilizarea publicului larg cu privire la importanța educației și intervenției în prevenirea violenței față de femeile în vârstă.
HelpAge Moldova încurajează societatea civilă să se implice în campania „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” prin transmiterea mesajelor importante în cercul personal de prieteni și familie, informându-i despre importanța prevenirii violenței față de femei și fete. Organizația subliniază că fiecare contribuție este esențială în lupta împotriva acestui fenomen global.
Campania se desfășoară anual, la nivel global, pentru a adresa una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului si anume drepturile femelilor: violența față de femei și fete. Campania începe la 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și se desfășoară până la 10 decembrie, Ziua drepturilor omului.În acest an, tema campaniei este „Către Beijing +30: Unite pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor”.
HelpAge Moldova este o organizație non-guvernamentală ce are ca misiune de a promova bunăstarea și incluziunea femeilor și bărbaților în etate, de a reduce sărăcia și discriminarea la vârstă înaintată.
Alegeri prezidențiale în România: Cum s-a votat în Republica Moldova
Aproape 81 de mii de alegători au votat președintele României la cele 59 de secții de votare deschise în Republica Moldova, transmite IPN.
Potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă, în total în cele 950 de secții din străinătate au votat peste 821 de mii de români. În România au votat 9,465 milioane de alegători, ceea ce reprezintă 52,55% din numărul votanților înscriși pe listele permanente.
Conform rezultatelor provizorii de pe site-ul AEP, din cei 14 candidați, pe primul loc se situează candidatul independent Călin Georgescu – 2 117 755 voturi (22,94%). Candidatul USR, Elena Lasconi, a trecut pe locul al doilea, după centralizarea a 20 045 de procese verbale (99,93%) din cele 20 059. Ea l-a devansat astfel pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu.
Majoritatea basarabenilor au votat-o pe Elena Lasconi. Astfel, Lasconi a acumulat circa 45,6 mii voturi, ceea ce reprezintă 56,6%. Pe locul II s-a clasat Nicolae Ciucă cu 16,1 mii voturi (20,1%).
Un bărbat, acuzat de tentativă de viol al unei minore de 15 ani, condamnat la închisoare
Procurorii au obținut o sentință de condamnare a unui bărbat din nordul țării, acuzat de tentativă de viol al unei minore de 15 ani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Procurorii au obținut o sentință de condamnare a unui bărbat din nordul țării, acuzat de tentativă de viol al unei minore de 15 ani. Urmărirea penală, pe caz, a fost inițiată la 13 iulie 2022.
În cadrul urmăririi penale şi cercetărilor judecătorești s-a stabilit că, la data de 29 iunie 2022, pe timp de noapte, inculpatul, aflându-se într-o pădure din nordul țării, având intenția de a întreține un raport sexual forțat și de a-și satisface pofta sexuală cu o minoră de 15 ani, prin constrângere fizică, a îmbrâncit-o, a doborât-o la pământ. Din cauze independente de voința sa nu şi-a dus intenția până la sfârșit, deoarece victima a opus rezistență, dar au intervenit și persoane terțe, care se deplasau cu autoturismul prin apropiere și au reacționat.
Prin sentința din 20 noiembrie 2024, inculpatul a fost recunoscut culpabil în săvârșirea infracțiunii şi condamnat la închisoare pe termen de 7 ani în penitenciar de tip semiînchis.
Sentința nu este definitivă, aceasta fiind cu drept de atac în ordine de apel la Curtea de Apel Bălți în termen de 15 zile.
Această condamnare reprezintă nu doar o sancțiune proporțională cu gravitatea faptelor comise, ci și un avertisment pentru cei care ar putea fi tentați să încalce legea. Totodată, sentința reafirmă angajamentul autorităților de a proteja drepturile și libertățile fundamentale consacrate de Constituția Republicii Moldova, demonstrând că orice tentativă de încălcare a acestora este pedepsită corespunzător.