Unei familii din Pepeni îi vine zero lei la facturile de electricitate

Muncește în Germania și a preluat de acolo un exemplu pe care l-a aplicat și acasă la el, în Pepeni, raionul Sângerei.

Astfel, casa lui Dumitru Petrari este astăzi singura locuință din sat care are panouri solare instalate pe acoperiș, iar pe facturile care vin este indicat „0.00 lei” cheltuieli pentru energia electrică, transmite ziarulnational.md.

Decizia de a instala în primăvara curentă un sistem fotovoltaic a picat la țanc pentru gospodari, având în vedere criza energetică și majorarea substanțială a tarifelor pentru energia electrică și termică.

„Am decis să instalăm panouri fotovoltaice pentru a avea lumină și căldură de la ele. Eu muncesc în Germania și acolo cam toți au așa sistem. Avem panouri solare cu o capacitate de generare a 9,75 kW și asta ne ajunge pentru tot consumul de energie al casei, inclusiv pentru încălzire.

Am dat în exploatare în luna mai și de atunci avem pe factură numai 00 (zero-zero). De când am dat în exploatare centrala, nu mai avem cheltuieli pentru energia electrică. Cred că sistemele astea sunt foarte bune. Înainte achitam lunar în jur de 800 – 1 000 de lei și acum nu mai achităm nimic”, susține Dumitru Petrari.

Un alt vizionar este și Gheorghe Bejenari de la Bălți, care a ajuns să producă mai multă energie decât consumă, după ce și-a instalat panouri votovoltaice pe acoprișul casei.

„Am decis să instalez panouri solare pentru a face economie de energie. Instalația a fost pusă cam pe la jumătatea lunii noiembrie, anul trecut. Veneau facturi mai mici până în februarie. Din februarie, facturi nu vin, pentru că e surplus de energie. Bateriile solare produc mai mult decât folosim.

Avem un surplus de energie cam de vreo 2 000 și ceva de kW. O s-o folosesc la iarnă pentru necesitățile casnice. Sistemul de baterii fotovoltaice este rentabil. Am pus toate electrocasnicele pe current electric”, susține Gheorghe Bejenari.

În contextul ultimelor evenimente din regiune și riscului de a rămâne fără curent electric și gaze, tot mai mulți cetățeni ai R. Moldova au început să-și instaleze sisteme de energie regenerabilă, cele mai populare fiind panourile fotovoltaice.

Guvernul și Parlamentul au simplificat, recent, procedurile privind conexiunea instalațiilor de acest fel la sistemul național de electricitate, în cazul consumului propriu, reducând termenii de racordare, dar și costurile.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, anunță că Guvernul va pune în scurt timp la dispoziție un program de suport adresat consumatorilor vulnerabili, numit „Casa verde fotovoltaică”, care va facilita instalarea panourilor voltaice acasă la cei mai vulnerabili consumatori din R. Moldova.

Datele Guvernului arată că, la sfârșitul anului 2021, la rețeaua națională de energie electrică erau conectate, după principiul contorizării nete, peste 400 de instalații de energie regenerabilă.

Contorizarea netă presupune că energia electrică generată de producătorii casnici este livrată în rețea ziua, când este în surplus. Noaptea este consumată energie din reţea, iar la sfârşit de lună se face bilanțul producerii şi a consumului de energie.

Aproape 2.500 de protestatari contra mobilizării lui Putin, arestați în Rusia

Numărul celor arestați în Rusia pentru că au protestat împotriva mobilizării militare parțiale a ajuns la aproape 2.500, iar manifestațiile de protest s-au răspândit în 35 de orașe ale țării, într-un moment când chiar și voci pro-Kremlin au pus sub semnul întrebării modul cum se aplică ordinul de mobilizare, scrie moldova.europalibera.org.

Până pe 25 septembrie fuseseră arestați 2.353 de oameni, și cel puțin alți 141 pe 26 septembrie, potrivit organizației carmonitorizează arestările politice din Rusia OVD-Info. Serviciul Realități Caucaziene al Europei Libere a relatat că poliția din republica federativă rusă Daghestan a dispersat duminică un grup de oameni care-și explimau la Mahaickala nemulțumirea față de decretul de mobilizare.

Protestele au izbucnit în întreaga Rusia la câteva ore după ce Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie că a semnat decretul de mobilizare parțială pentru a întări trupele rusești din Ucraina, în urma înfrângerilor suferite după contra-ofensiva declanșată de armata ucraineană pe 6 septembrie în estul și sudul Ucrainei.

Autoritățile ruse spun că mobilizarea parțială va chema la arme aproximativ 300.000 de rezerviști, oameni cu experiență militară relevantă.

Decizia Kremlinului de a mobiliza noi forțe pentru războiul neprovocat pe care l-a declanșat în Ucraina – și care a ucis cam 80.000 de ruși până acum – a stârnit mânia unei părți a populației ruse.

Pe 24 septembrie, Putin a promulgat legea aprobată de Duma de stat care înăsprește pedepsele pentru capitulare voluntară, distrugerea armamentului din dotare, dezertare sau insubordonare, dacă aceste infracțiuni sunt comise în timp de mobilizare militară, sau situaţii de luptă.

Mobilizarea i-a făcut pe mii de ruși să încerce să-și părăsească țara, și a provocat critici după ce au apărut relatări privind mobilizarea forțată a unor bărbați cu vârste care depășesc limita prevăzută pentru recrutare, sau sunt inapți medical pentru serviciul militar .

Într-o postare pe Telegram pe 25 septembrie, președinta Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului de la Moscova), Valentina Matvienko a spus că aceste excese sunt inacceptabile și că e absolut normal ca ele să declanșeze reacții contrare în societate.

Iar luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, a recunoscut că au existat erori la chemarea sub arme, spunând că ele vor fi corectate de guvernatorii regionali și de ministerul Apărării.

Spînu explică ce se poate întâmpla dacă Rusia ne va sista livrarea gazelor: „Indiferent de scenariu, în luna octombrie suntem asigurați”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că gigantul rus Gazprom încă nu a confirmat livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova pentru luna octombrie 2022. Potrivit ministrului, discuțiile continuă, iar în următoarele zile vom afla dacă țara noastră va primi sau nu gaz din Rusia. Totuși, Andrei Spînu spune că dacă din 1 octombrie Gazprom sistează livrarea de gaze naturale, R. Moldova are „rezerve de aproximativ 35 de milioane de metri cubi” care „ar putea fi suficiente pentru luna octombrie”. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la ProTV, scrie zdg.md.

„Menținem comunicarea (cu Gazprom n. red.) și vom vedea în zilele următoare dacă vor livra sau nu (gaze naturale după 1 octombrie n. red.).

(…) Guvernul face tot posibilul ca să avem în continuare gaz. Avem rezerve de aproximativ 35 de milioane de metri cubi. Din 1 octombrie, dacă nu vom primi gaz de la Gazprom, acest gaz (din rezervă n. red.) va fi utilizat și livrat cetățenilor. (…) Indiferent de scenariu, pentru luna octombrie noi suntem asigurați, acelea rezerve, plus trecerea Termoelectrica pe păcură și mai sunt alte întreprinderi care pot trece pe păcură. Această cantitate pe care o avem în rezerve ar putea fi suficientă pentru luna octombrie”, explică Andrei Spînu.

Prețul de achiziție a gazelor naturale importate de R. Moldova în luna septembrie este de circa 1 882 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu peste 424 de dolari mai mult decât în luna august.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori, mai scrie sursa citată.

În Italia, un avion a fost distrus de fulger. Piloții au fost nevoiți să efectueze o aterizare de urgență

Un avion al companiei aeriene EasyJet a fost lovit de fulger în timpul unui zbor efectuat duminică, 25 septembrie 2022, provocând panică în rândul celor 90 de pasageri prezenți la bord.

Este prima dată în ultimii 15 ani când un avion este lovit de fulger în zbor, în Italia, relatează ziarul italian Corriere del Mezzogiorno.

Conform sursei citate, aeronava companiei EasyJet a decolat ieri de la Milano și se îndrepta spre Napoli, dar o furtună care s-a abătut asupra regiunii Campania a împiedicat-o să mai ajungă la destinație.

Un fulger, care a lovit o aripă a avionului în timpul zborului, i-a constrâns astfel pe piloți să devieze de la traseu și să efectueze o aterizare de urgență pe aeroportul Karol Wojtyla din Bari, în regiunea Puglia.

Din fericire, nici cei 90 de pasageri, și nici personalul de bord nu au fost răniți în timpul acestui incident, dar s-a creat panică mare în rândul acestora.

Pasagerii au fost transportați ulterior cu un autocar la Napoli, mai precizează sursa citată.

sursa

Dosarul denumit generic ,,Energocom”, în care este vizat ex-președintele Igor Dodon, trimis în judecată
Articolul anterior
#stilunic cu Geta Burlacu:”Haideți să fim sincere: există insuficiență și există exces”
Articolul următor