Vadim Ceban: ,,În prezent, tariful real la gaz ar trebui să fie de 34 de lei”

Consumatorii casnici ar putea achita în luna octombrie 29 de lei pentru un metru cub de gaze. Anunţul a fost făcut de preşedintele consiliului de administraţie al întreprinderii „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Miezul Zilei” de la Moldova 1.

Reactia lui Vadim Ceban, dupa ce ANRE nu a aprobat tariful la gazele  naturale propus de Moldovagaz

Potrivit oficialului, „MoldovaGaz” este în consultări cu Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică pentru procedura de depunere a noii solicitări, transmite trm.md.

„Preţul a crescut în luna septembrie, respectiv noi acum suntem în consultări cu Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică pentru procedura de depunere a noii solicitări, având în vedere că activăm în situaţie excepţională.

Din octombrie când începe perioada rece a anului se schimbă formula care este prevăzută în contract şi, respectiv, urmează să luăm în calcul şi preţul din luna octombrie, cred că adresarea respectivă către ANRE va fi după data de 15-20 septembrie. Adresarea va fi bazată pe calculele efectuate în luna iulie, când am cerut un tarif de 29 de lei”, a relatat Vadim Ceban.

Preşedintele „MoldovaGaz” a precizat că, în prezent tariful real la gazele naturale ar trebuie să fie în jur de 33-34 de lei, dacă ar fi luate în calcul devierile financiare ale companiei.

„Noi am calculat această adresare, având în vedere că nu putem recupera datoriile acumulate într-o perioadă scurtă de timp. Evident, dacă am fi luat în calcul aceste devieri, atunci preţul ar trebui să fie mult mai mare, în jur de 33-34 de lei”, a adăugat Ceban.

Amintim că, preţul de achiziţie al gazelor naturale furnizate de Gazprom în luna septembrie a crescut cu peste 400 de dolari şi a ajuns la 1.882 de dolari per mia de metri cubi, iar în aceste condiţii, „Moldovagaz” ar putea cere o nouă majorare a tarifelor pentru consumatorii finali.

În prezent, consumatorii casnici achită 22,99 de lei pentru un metru cub de gaze, cu TVA inclus.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Moldoveanca Martina Meola, admisă la cel mai prestigios conservator din Italia
Articolul anterior
Reacția Kremlinului la declarațiile vedetelor ruse: ,,S-au pătat impardonabil și inacceptabil”
Articolul următor