38 de angajați medicali au raportat reacţii adverse uşoare în primele 24 de ore după administrarea vaccinului. Specialiști: ,,Este un lucru normal”

38 de lucrătorii medicali au raportat reacţii adverse uşoare în primele 24 de ore de la administrarea vaccinului AstraZeneca. Printre acestea se numără slăbiciunea şi febra. Specialiştii din cadrul grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva Covid-19 au confirmat aceste informaţii şi au precizat că apariţia unor astfel de simptome este un lucru normal.

Primul medic vaccinat, Alexandru Botizatu, şeful Departamentului terapie intensivă, de la Spitalul Clinic Republican, a spus că, la câteva ore după imunizare, a avut o uşoară slăbiciune, însă a doua zi s-a simţit bine şi a mers la serviciu.

,,În linii generale mă simt bine, spre seară am avut un pic de slăbiciune foarte uşoară, la care am înţeles că este legată cu vaccinarea. Spre dimineaţă locul puncţiei era mai dureros faţă de ieri. După somn tot ok, astăzi suntem destul de activi.”

Medicul spune că şi unii colegi de-ai săi au avut o febră uşoară.

,,Câţiva din colegii mei au prezentat subfebrilitate mai marcată. Febră 37.5, 38 care a durat puţin, unii au luat paracetamol, alţii nu. Astăzi sunt ok.”

Medicul Adrian Belîi, şeful Departamentului de anestezie şi terapie intensivă, de la Institutul de Medicină Urgentă spune că nu a avut niciun simptom.

,,Nici o senzaţie neplăcută la locul injectării şi nici semne generale. Am venit la serviciu, activez în regim normal. Colegii cu care am reuşit să comunic nu au efecte adverse semnificative, poate o uşoară durere la locul injectării şi o uşoară tumefiere.”

Potrivit specialiştilor, o persoană din 10 poate avea reacţii adverse.

,,Acestea sunt dureri la locul injectării, pot fi frisoane, oboseala, dureri musculare şi febra. Foarte rar poate să se înregistreze o pareză facială, ceea ce se manifestă o amorțeală la locul injectării şi o parte a feții. Acest caz poate să se înregistreze un caz la o mie de persoane vaccinate. Şi poate fi șoc anafilactic, un caz la 100 de mii de persoane”, comunică Angela Paraschiv, conferenţiar universitar, şef Departamentul epidemiologie, USMF ”Nicolae Testemiţanu”.

În primele două zile de la începerea campaniei de imunizare au fost vaccinaţi aproximativ două mii de lucrătorii medicali.

sursa: www.publika.md

A 2-a zi de vaccinare în Republica Moldova: încă 1.853 de cadre medicale și-au administrat vaccinul anti-Covid
Articolul anterior
Oficial: În Moldova circulă tulpina britanică a Coronavirusului
Articolul următor
Alte articole interesante