Dulci, apetisante și cel mai important- sănătoase, bananele sunt preferatele multora dintre noi. Chiar dacă le consumi pe tot parcursul anului, cu siguranță nu știi despre toate beneficiile acestora.

Bananele conțin puțină apă, însă sunt bogate în minerale precum potasiu, sodiu, fier, calciu, magneziu, cobalt, fosfor, zinc, crom, vitamine cum ar fi acidul folic, dar şi fibre, proteine.
De ce trebuie să consumi bananele?
- Diminuează durerile de stomac, scad aciditatea și reduc iritațiile la nivelul mucoasei stomacului, ajutând la digestie.
- Ajută organismul să asimileze calciul.
- Ajută la calmarea sistemului nervos.
- Datorită conținutului ridicat de potasiu, sunt perfecte pentru cei cu probleme cardiace.
- Bogate în fier, bananele stimulează producerea de hemoglobine din sânge, ajutând astfel în cazurile de anemie.
- Aliment bogat în fibre, banana ajută la reluarea activității normale a intestinelor.
Protecţie împotrivă ulcerului
Banana este unicul fruct care, consumat crud, nu face rău celor care suferă de ulcer. Aceasta neutralizează aciditatea crescută, căptușind pereții stomacului.
Dacă suferi din cauza arsurilor gastrice, mănâncă o banană pentru a calma durerea.
Bananele conțin sucroză, fructozăși glucoză combinate cu fibre, deci sunt o sursă mare de energie. Consumându-le, nu doar îți umpli organismul de putere, dar și ți-l revitalizeazăîn același timp.
Datorită acestui beneficiu, bananele sunt fructele numărul unu în rândul atleților de performanță ai lumii.
Protecţie pentru oase
Bogate în potasiu, bananele ajută organismul să asimileze mai bine calciul. Dacă te lupţi cu osteoporoza sau duci lipsă de calciu, ar fi indicat să consumi aceste fructe minune.
E bine să știi că poți folosi bananele și în alte scopuri.Vrei să-ți faci pantofii să strălucească? Ia partea interioară a cojii de banană și șterge pantoful, apoi repetă procedura cu o cârpă uscată.
Remedii naturiste:
Pentru această mască vei avea nevoie de o banană bine coaptă, 2 linguri de iaurt, 1/8 linguriţă de miere de albine, 2 linguriţe de ulei din germeni de grâu şi 2- 3 picături de ulei ylang ylang. Amestecă ingredientele şi aplică masca pe părul spălat şi şters în prealabil. Lasă-l să acţioneze o oră, apoi clăteşte bine părul.
2. Mască pentru hidratarea părului
Pentru această mască vei avea nevoie de o jumătate de banană, un sfert de avocado, o lingura de ulei din germeni de grâu, o capsulă de vitamina E şi o lingură de iaurt. Amestecă ingredientele, iar masca obţinută aplic-o pe păr timp de un sfert de oră. După această procedură, clăteşte bine părul.
3. Mască cu banane și miere pentru curăţarea porilor
Mărunţeşte o banană şi amestec-o împreună cu o linguriţă de miere. Aplică masca pe faţă şi gât, evitând zona ochilor. Las-o să acţioneze timp de 15 minute şi apoi clăteşte faţa cu apă călduţă.
Amestecă ¼ de banană, o linguriţă zeamă de lămâie, o linguriţă de ulei de măsline, apoi adaugă o linguriţă de cremă nutritivă. Poţi folosi această mască cât de des îţi doreşti, fiind benefică pentru toate tipurile de ten.
Banana, având un conținut ridicat de zahăr, nu este indicată dacă suferi de diabet sau dacă ții o cură de slăbire. Se recomandă să o consumi în cantități moderate (maxim o banană pe zi).
Text: Sorina Ţurcanu