Mulți dintre noi se întreabă care este raportul ideal dintre talie și șolduri? Medicii spun că dacă indicele de masă corporală calculează raportul dintre greutate și înălțime, atuci indicele talie-șolduri calculează raportul dintre circumferința taliei și cea a șoldurilor. Rezultatele acestei măsurători pot anunța probleme de sănătate de care nici nu știai. Află mai multe detalii despre acest indice, dar și ce boli poți dezvolta dacă nu ții cont de această măsurătoare!
Organizația Mondială a Sănătății a făcut publice măsurătorile optime, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.
– 0,9 centimetri sau mai mic la bărbați;
– 0,85 centimetri sau mai mic la femei.
Atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, un indice de 1,0 sau mai mare crește riscul apariției unor boli de inimă și alte afecțiuni legate de excesul de greutate.Cum calculezi indicele talie-șolduri
De cele mai multe ori, această măsurătoare o realizează medicul, ori de câte ori observă nereguli la aspectul corpului tău. Totuși, nu este atât de complicat, dacă vrei să faci asta singură, acasă. Îți oferim toți pașii pe care trebuie să îi urmezi! Stai dreaptă și expiră. Folosește un centimetru pentru a obține distanța în jurul celei mai mici părți a taliei, chiar deasupra buricului. Aceasta este circumferința taliei. Apoi, măsoară distanța în jurul celei mai mari părți a șoldurilor – cea mai largă parte a feselor. Aceasta este circumferința șoldurilor tale. Rezultatul îl vei obține împărțind circumferința taliei la circumferința șoldului.Ce boli riști să dezvolți dacă ai un indice talie-șolduri crescut
Afecțiuni cardiovasculare – un studiu recent a subliniat faptul că este foarte important să luăm în serios aceste măsurători. Femeile sunt mai predispuse la depozitarea grăsimii față de bărbați, astfel că este esențial un control la medic. Procentul crescut de grăsime din corp crește riscul apariției bolilor cardiovasculare.
Diabet – surplusul de grăsime din jurul abdomenului este una dintre cauzele care cresc riscul apariției diabetului. Indicii măriți ar trebui să te trimită imediat la un control. Riscul este valabil atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.
Infertilitate – dacă inițial nu dai prea mare importanță acestor măsurători, află că este momentul să îți schimbi atitudinea. Este în joc fertilitatea ta, iar indicii crescuți anunță probleme în această privință.
Afecțiuni cognitive – deși pare puțin ciudat, cercetările au demonstrat că femeile cu un indice talie-șolduri mai mic sunt mai ferite de afecțiuni cognitive. O veste și mai bună este că acest aspect se transmite genetic și copiii sunt, de asemenea, protejați.
Stres – încă o veste de la specialiști ne anunță că femeile care au un indice talie-șolduri mai mare decât cel menționat mai sus sunt mai predispuse să cedeze în fața unor situații stresante.
Cancer – un studiu care a urmărit 44.000 de femei pe parcursul a două decenii a scos la iveală că atât femeile cu indici mai mari, cât și cele cu indici mult prea scăzuți sunt predispuse să se îmbolnăvească de cancer. Specialiștii susțin că nu este exclus să fii și tu predispusă la asta, chiar dacă indicele greutate-înălțime este în regulă. Metoda talie-șolduri poate să îți fie de un real ajutor.
Chiar dacă nu iei în serios aceste măsurători, aparent banale, îți recomandăm să le faci pentru sănătatea ta.