Consumul excesiv de alcool şi kilogramele peste măsură sunt două dintre cauzele principale care duc la declanşarea bolilor de ficat.
Pentru a menține ficatul sănătos medicii recomandă:
1. Evită consumul excesiv de alcool
Ficatul răspunde de filtrarea toxinelor din organism, funcție care este compromisă de ingerarea unor cantități mari de alcool. Cantitatea admisă de alcool pentru o persoană sănătoasă este de 175 ml vin sau 350 ml bere pe zi. Pentru pacienții cu afecțiuni hepatice alcoolul este strict interzis. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool împreună cu tratamentele medicamentoase. Amestecul dintre alcool și paracetamol spre exemplu este toxic pentru ficat.
2. Evită mâncărurile ”grele”
Consumarea în exces de alimente bogate în proteine și carbohidrați pot diminua funcția ficatului prin acumularea de toxine și grăsimi în organism. Evită mâncărurile semi-preparate și de tip fast-food pentru a-ţi menţine ficatul într-o stare bună. Controlează-ţi greutatea, deoarece obezitatea, la fel ca și diabetul zaharat, cauzează o afecțiune răspândită a ficatului – steatoza hepatică sau ficatul gras, care reprezintă o acumulare de grăsimi în celulele sale.
3. Limitează expunerea la medii toxice
Ficatul filtreaza substanțele dăunătoare pentru organism, însă dacă acesta este supraîncărcat cu toxine, nu mai poate funcționa la capacitate maximă. Evită să te expii la poluanții comuni precum fumul de țigară sau vaporii de vopsea.
4. Respectă regulile de igienă
Spălă-te des pe mâini cu apă și săpun. Nu consuma apă de la robinet și evită să bei/mănânci cu tacâmurile folosite de persoane necunoscute.
5. Protejează-te împotriva virusurilor hepatice
Pentru a evita contactarea virusurilor hepatice, trebuie luate anumite măsuri de protecție: contact sexual protejat, evitarea tatuajelor și piercing-ului, excluderea drogurilor (ace contaminate).