70% dintre oameni sunt infectaţi şi nici măcar nu ştiu!

Este inofensivă în cantităţi mici, dar patogenă în cantităţi mari. Candida albicans este prezentă în mod normal pe piele şi mucoase, iar înmulţindu-se excesiv provoacă afecţiuni în funcţie de localizare, însoţite de balonare, erupţii pe tegumente, prurit vulvovaginal şi altele asemănătoare.

separator
candidoza-1

Această ciupercă, prezentă pe tegumente, în tractul gastrointestinal, vagin, coabitează cu alte microorganisme sănătoase benefice ce îi ţin multiplicarea sub control. În cazul în care aceste microorganisme sănătoase devin mai puţine, candida se înmulţeşte din abundenţă şi provoacă candidoza.

Candidoza, atât la bărbaţi cât şi la femei, poate afecta orice organ, mai des însă cauzează afecţiuni ale pielii, disbacterioze ale tractului digestiv, infecţie vulvovaginală. Potrivit datelor, peste 75% dintre femei au un episod de candidoză vaginală în timpul vieţii şi 50% dintre acestea se confruntă cu această infecţie repetat.

Cu siguranţă, sunt implicaţi mulţi factori declanşatori ai recurenţelor de candidoză genitală la femei, cum ar fi contaminarea repetată de la partenerul sexual care nu a tratat infecţia fungică, scăderea imunităţii organismului, perioada rece a anului, stresul, surmenajul de natură fizică şi psihică. Uneori însă, candidoza se dezvoltă în afara unei cauze decelabile. În cele mai multe dintre cazuri recurenţele de candidoză nu cedează fără medicaţie corespunzătoare de specialitate.

2002_12 - candidoza, elite nutritia

Iată câteva recomandări utile pentru femei, menite să ţină candidoza sub control:
1. Optează pentru lenjerie de bumbac
Lenjeria este în contact direct cu zonele intime, iar cea din bumbac favorizează ventilarea adecvată a regiunii, împiedicând instalarea unui mediu local umed, foarte ,,agreat’’ de ciupercă.

2. Evită blugii strâmţi şi colanţii sintetici
Blugii strâmţi, colanţii condiţionează acelaşi lucru – aerisirea proastă a zonei intime şi creşterea umidităţii. Dacă alegi însă hainele mai largi, fustele vei crea eficient un mediu aerisit şi bine uscat.

3. Ciorapii de nylon favorizează transpiraţia excesivă
Aceştia menţin umezeala şi crează condiţii propice dezvoltării candidozei. O soluţie ar fi să porţi ciorapi cu întăritură din bumbac, care absorb din umezeală şi reduc din efectele nefavorabile ale transpiraţiei.

4. După antrenamente îmbracă alte haine
Echipamentul de sport în care ai transpirat trebuie schimbat îndată după antrenament pentru a rămâne uscată în zona intimă.

5. Produsele destinate îngrijirii intime în mod normal nu ar trebui să acutizeze candidoza
Acestea nu ar trebui să întarte candidoza. Dacă eşti însă într-o perioadă de acutizare a infecţiei fungice, mai degrabă nu vei putea tolera extern gelurile de duş parfumate, creme de baie, loţiuni sau spray-uri pentru zona intimă.

6. Toaleta corectă a zonei genitale previne recurenţele de candidoză
Orice femeie trebuie să cunoască că toaleta regiunii genito-anale se face întotdeauna dinspre anterior spre posterior (din faţă spre spate). Acest lucru previne contaminarea regiunii genitale cu bacterii provenite din tubul digestiv, iar printre acestea ciuperca candida ocupă un loc de frunte, ea poate proveni cu uşurinţă din tractul digestiv.

7. Depistarea problemelor cronice de sănătate
Anumite afecţiuni, între care diabetul zaharat conduce la acutizarea infecţiei fungice sistemice şi celei vaginale implicit. În anumite cazuri pruritul vaginal este unicul simptom ce scoate la iveală diabetul zaharat.

8. Dieta necorespunzătoare conduce la acutizarea infecţiei fungice
Dacă ai abuzat de bere, peşte sărat, alcool, mezeluri sărate procesate să nu te miri. Acestea favorizează candidoza, de rând cu abuzul de dulciuri. Dacă obişnuieşti să consumi iaurt, acesta conţine probiotice care protejează intestinul de invazia cu ciuperca candida. În acelaşi timp, dieta săracă în nutrienţi, precum vitamina A, C, E şi zinc conduce la recurenţe frecvente de candidoză.

9. Atenţie la antibiotice
Antibioticele pot favoriza şi agrava candidozele, iar din acest motiv medicul îţi poate recomanda şi un tratament antifungic concomitent.

10. Elimină stresul şi surmenajul de natură fizică sau psihică
Unele studii sugerează că stresul influenţează negativ evoluţia candidozei. Specialiştii sunt de părere că prin reducerea nivelului de stres candidoza poate fi încetinită.

Un stil de viaţă sănătos face bine întregului corp!

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

Protejatul Lenuței Burghilă, din stradă- la „Românii au talent”
Articolul anterior
Istoria celei mai vechi meserii din lume
Articolul următor