Este inofensivă în cantităţi mici, dar patogenă în cantităţi mari. Candida albicans este prezentă în mod normal pe piele şi mucoase, iar înmulţindu-se excesiv provoacă afecţiuni în funcţie de localizare, însoţite de balonare, erupţii pe tegumente, prurit vulvovaginal şi altele asemănătoare.
Această ciupercă, prezentă pe tegumente, în tractul gastrointestinal, vagin, coabitează cu alte microorganisme sănătoase benefice ce îi ţin multiplicarea sub control. În cazul în care aceste microorganisme sănătoase devin mai puţine, candida se înmulţeşte din abundenţă şi provoacă candidoza.
Candidoza, atât la bărbaţi cât şi la femei, poate afecta orice organ, mai des însă cauzează afecţiuni ale pielii, disbacterioze ale tractului digestiv, infecţie vulvovaginală. Potrivit datelor, peste 75% dintre femei au un episod de candidoză vaginală în timpul vieţii şi 50% dintre acestea se confruntă cu această infecţie repetat.
Cu siguranţă, sunt implicaţi mulţi factori declanşatori ai recurenţelor de candidoză genitală la femei, cum ar fi contaminarea repetată de la partenerul sexual care nu a tratat infecţia fungică, scăderea imunităţii organismului, perioada rece a anului, stresul, surmenajul de natură fizică şi psihică. Uneori însă, candidoza se dezvoltă în afara unei cauze decelabile. În cele mai multe dintre cazuri recurenţele de candidoză nu cedează fără medicaţie corespunzătoare de specialitate.
Iată câteva recomandări utile pentru femei, menite să ţină candidoza sub control:
1. Optează pentru lenjerie de bumbac
Lenjeria este în contact direct cu zonele intime, iar cea din bumbac favorizează ventilarea adecvată a regiunii, împiedicând instalarea unui mediu local umed, foarte ,,agreat’’ de ciupercă.
2. Evită blugii strâmţi şi colanţii sintetici
Blugii strâmţi, colanţii condiţionează acelaşi lucru – aerisirea proastă a zonei intime şi creşterea umidităţii. Dacă alegi însă hainele mai largi, fustele vei crea eficient un mediu aerisit şi bine uscat.
3. Ciorapii de nylon favorizează transpiraţia excesivă
Aceştia menţin umezeala şi crează condiţii propice dezvoltării candidozei. O soluţie ar fi să porţi ciorapi cu întăritură din bumbac, care absorb din umezeală şi reduc din efectele nefavorabile ale transpiraţiei.
4. După antrenamente îmbracă alte haine
Echipamentul de sport în care ai transpirat trebuie schimbat îndată după antrenament pentru a rămâne uscată în zona intimă.
5. Produsele destinate îngrijirii intime în mod normal nu ar trebui să acutizeze candidoza
Acestea nu ar trebui să întarte candidoza. Dacă eşti însă într-o perioadă de acutizare a infecţiei fungice, mai degrabă nu vei putea tolera extern gelurile de duş parfumate, creme de baie, loţiuni sau spray-uri pentru zona intimă.
6. Toaleta corectă a zonei genitale previne recurenţele de candidoză
Orice femeie trebuie să cunoască că toaleta regiunii genito-anale se face întotdeauna dinspre anterior spre posterior (din faţă spre spate). Acest lucru previne contaminarea regiunii genitale cu bacterii provenite din tubul digestiv, iar printre acestea ciuperca candida ocupă un loc de frunte, ea poate proveni cu uşurinţă din tractul digestiv.
7. Depistarea problemelor cronice de sănătate
Anumite afecţiuni, între care diabetul zaharat conduce la acutizarea infecţiei fungice sistemice şi celei vaginale implicit. În anumite cazuri pruritul vaginal este unicul simptom ce scoate la iveală diabetul zaharat.
8. Dieta necorespunzătoare conduce la acutizarea infecţiei fungice
Dacă ai abuzat de bere, peşte sărat, alcool, mezeluri sărate procesate să nu te miri. Acestea favorizează candidoza, de rând cu abuzul de dulciuri. Dacă obişnuieşti să consumi iaurt, acesta conţine probiotice care protejează intestinul de invazia cu ciuperca candida. În acelaşi timp, dieta săracă în nutrienţi, precum vitamina A, C, E şi zinc conduce la recurenţe frecvente de candidoză.
9. Atenţie la antibiotice
Antibioticele pot favoriza şi agrava candidozele, iar din acest motiv medicul îţi poate recomanda şi un tratament antifungic concomitent.
10. Elimină stresul şi surmenajul de natură fizică sau psihică
Unele studii sugerează că stresul influenţează negativ evoluţia candidozei. Specialiştii sunt de părere că prin reducerea nivelului de stres candidoza poate fi încetinită.
Un stil de viaţă sănătos face bine întregului corp!