70% dintre oameni sunt infectaţi şi nici măcar nu ştiu!

Este inofensivă în cantităţi mici, dar patogenă în cantităţi mari. Candida albicans este prezentă în mod normal pe piele şi mucoase, iar înmulţindu-se excesiv provoacă afecţiuni în funcţie de localizare, însoţite de balonare, erupţii pe tegumente, prurit vulvovaginal şi altele asemănătoare.

separator
candidoza-1

Această ciupercă, prezentă pe tegumente, în tractul gastrointestinal, vagin, coabitează cu alte microorganisme sănătoase benefice ce îi ţin multiplicarea sub control. În cazul în care aceste microorganisme sănătoase devin mai puţine, candida se înmulţeşte din abundenţă şi provoacă candidoza.

Candidoza, atât la bărbaţi cât şi la femei, poate afecta orice organ, mai des însă cauzează afecţiuni ale pielii, disbacterioze ale tractului digestiv, infecţie vulvovaginală. Potrivit datelor, peste 75% dintre femei au un episod de candidoză vaginală în timpul vieţii şi 50% dintre acestea se confruntă cu această infecţie repetat.

Cu siguranţă, sunt implicaţi mulţi factori declanşatori ai recurenţelor de candidoză genitală la femei, cum ar fi contaminarea repetată de la partenerul sexual care nu a tratat infecţia fungică, scăderea imunităţii organismului, perioada rece a anului, stresul, surmenajul de natură fizică şi psihică. Uneori însă, candidoza se dezvoltă în afara unei cauze decelabile. În cele mai multe dintre cazuri recurenţele de candidoză nu cedează fără medicaţie corespunzătoare de specialitate.

2002_12 - candidoza, elite nutritia

Iată câteva recomandări utile pentru femei, menite să ţină candidoza sub control:
1. Optează pentru lenjerie de bumbac
Lenjeria este în contact direct cu zonele intime, iar cea din bumbac favorizează ventilarea adecvată a regiunii, împiedicând instalarea unui mediu local umed, foarte ,,agreat’’ de ciupercă.

2. Evită blugii strâmţi şi colanţii sintetici
Blugii strâmţi, colanţii condiţionează acelaşi lucru – aerisirea proastă a zonei intime şi creşterea umidităţii. Dacă alegi însă hainele mai largi, fustele vei crea eficient un mediu aerisit şi bine uscat.

3. Ciorapii de nylon favorizează transpiraţia excesivă
Aceştia menţin umezeala şi crează condiţii propice dezvoltării candidozei. O soluţie ar fi să porţi ciorapi cu întăritură din bumbac, care absorb din umezeală şi reduc din efectele nefavorabile ale transpiraţiei.

4. După antrenamente îmbracă alte haine
Echipamentul de sport în care ai transpirat trebuie schimbat îndată după antrenament pentru a rămâne uscată în zona intimă.

5. Produsele destinate îngrijirii intime în mod normal nu ar trebui să acutizeze candidoza
Acestea nu ar trebui să întarte candidoza. Dacă eşti însă într-o perioadă de acutizare a infecţiei fungice, mai degrabă nu vei putea tolera extern gelurile de duş parfumate, creme de baie, loţiuni sau spray-uri pentru zona intimă.

6. Toaleta corectă a zonei genitale previne recurenţele de candidoză
Orice femeie trebuie să cunoască că toaleta regiunii genito-anale se face întotdeauna dinspre anterior spre posterior (din faţă spre spate). Acest lucru previne contaminarea regiunii genitale cu bacterii provenite din tubul digestiv, iar printre acestea ciuperca candida ocupă un loc de frunte, ea poate proveni cu uşurinţă din tractul digestiv.

7. Depistarea problemelor cronice de sănătate
Anumite afecţiuni, între care diabetul zaharat conduce la acutizarea infecţiei fungice sistemice şi celei vaginale implicit. În anumite cazuri pruritul vaginal este unicul simptom ce scoate la iveală diabetul zaharat.

8. Dieta necorespunzătoare conduce la acutizarea infecţiei fungice
Dacă ai abuzat de bere, peşte sărat, alcool, mezeluri sărate procesate să nu te miri. Acestea favorizează candidoza, de rând cu abuzul de dulciuri. Dacă obişnuieşti să consumi iaurt, acesta conţine probiotice care protejează intestinul de invazia cu ciuperca candida. În acelaşi timp, dieta săracă în nutrienţi, precum vitamina A, C, E şi zinc conduce la recurenţe frecvente de candidoză.

9. Atenţie la antibiotice
Antibioticele pot favoriza şi agrava candidozele, iar din acest motiv medicul îţi poate recomanda şi un tratament antifungic concomitent.

10. Elimină stresul şi surmenajul de natură fizică sau psihică
Unele studii sugerează că stresul influenţează negativ evoluţia candidozei. Specialiştii sunt de părere că prin reducerea nivelului de stres candidoza poate fi încetinită.

Un stil de viaţă sănătos face bine întregului corp!

Somnul bun și regulat adaugă ani de viață, sugerează o nouă cercetare

Un nou studiu a sugerat că un somn bun în mod regulat ar putea adăuga ani la viața ta, protejându-te de boli grave. Se știe deja că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe.

Importanta somnului pentru o viata sanatoasa

Cercetarea a constatat că un somn bun și liniștit ar putea ajuta bărbații să adauge încă cinci ani la viața lor, în timp ce femeile ar putea trăi încă doi ani dacă obiceiurile lor de odihnă sunt sănătoase.

În plus, tinerii care au obiceiuri de somn decente au mai puține șanse să moară prematur, spun cercetătorii. Se știe că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe, relatează The Independent.

Criteriul de măsurare a somnului bun” s-a bazat pe cinci factori: durata ideală a somnului de șapte până la opt ore, dificultatea de a adormi de cel mult două ori pe săptămână, dificultatea de a rămâne adormit de cel mult două ori pe săptămână, lipsa medicamentelor pentru somn și trezirea cu o stare de odihnă bună în cel puțin cinci zile pe săptămână. Constatările au arătat, de asemenea, că aproximativ 8% din decesele din orice cauză pot fi atribuite unor modele de somn deficitare.

Dr. Frank Qian, medic rezident de medicină internă la Beth Israel Deaconess Medical Centre din Boston, America, și coautor al studiului, a declarat: Am observat o relație clară de tip doză-răspuns, astfel încât cu cât mai mulți factori benefici pe care îi are cineva în ceea ce privește o calitate mai bună a somnului, cu atât are și o scădere treptată a mortalității din toate cauzele și a mortalității cardiovasculare.”

Dr. Qian, care este, de asemenea, cercetător clinic în medicină la Harvard Medical School, a adăugat: Cred că aceste constatări subliniază faptul că nu este suficient să dormi suficiente ore de somn. Trebuie să aveți un somn odihnitor și să nu aveți probleme în a adormi și a rămâne adormit.”

Fiecărui factor de somn variabil a fost atribuit zero sau un punct pentru fiecare. Se putea obține un maxim de cinci puncte, ceea ce indica cea mai bună calitate a somnului.

Dr. Qian a adăugat: „Dacă oamenii au toate aceste comportamente ideale de somn, este mai probabil să trăiască mai mult. Așadar, dacă putem îmbunătăți somnul în general, iar identificarea tulburărilor de somn este deosebit de importantă, am putea fi capabili să prevenim o parte din această mortalitate prematură.”

Studiul preliminar, care a fost prezentat joi la o întâlnire anuală a Colegiului American de Cardiologie, a analizat datele de la peste 172.000 de persoane care au răspuns la chestionare de somn între 2013 și 2018, în cadrul National Health Interview Survey.

Dr. Qian a spus: „Chiar și de la o vârstă fragedă, dacă oamenii pot dezvolta aceste bune obiceiuri de somn, de a dormi suficient, de a se asigura că dorm fără prea multe distrageri și de a avea o bună igienă a somnului în general, acest lucru poate fi foarte benefic pentru sănătatea lor generală pe termen lung.”

Cum poate fi ameliorat psoriazisul. Sfatul medicului

Multe persoane suferă de psoriazis. Boala afectează atât femeile, cât și bărbații. Practic, oricine poate ajunge să sufere de psoriazis, indiferent de vârstă, și nu este deloc o „simplă problemă a pielii”, așa cum cred mulți dintre noi, scrie unica.ro.

Psoriazisul nu trebuie subestimat, iar anumiți factori precum rănile la nivelul pielii, stresul, frigul, fumatul, consumul de alcool, anumite medicamente sau unele infecții precum amigdalita sau candidoza pot agrava boala. De aceea, e bine să știi totul despre ea ca să o poți ține la distanță.

Psoriazis, o afecțiune care are un impact major asupra întregului organism

Pe scurt, psoriazisul este o afecțiune autoimună cronică, în care excesul de inflamație poate provoca o serie de simptome diferite pe piele, unghii și articulații. Această boală, care se manifestă la nivelul pielii, poate avea o serie de efecte, atât fizice, cât și emoționale. Poate provoca mâncărimi, piele solzoasă în anumite părți ale corpului, stare de oboseală, durere, căderea părului, modificări ale unghiilor și poate avea un impact emoțional mare asupra persoanei afectate. Altfel spus, această afecțiune îți dă viața peste cap, dar depinde de tine să înveți să o ții sub control pentru a te bucura de o viață „blândă”.

Apa termală sulfuroasă are efect asupra psoriazisului

Din timpuri îndepărtate, persoanele cu psoriazis au luat contact cu apa izvoarelor minerale bogate în sulf, în căutarea unui leac. Astăzi, astfel de izvoare continuă să atragă pacienți. Terapia cu apă sulfuroasă poate fi un remediu natural și eficient în cazul psoriazisului, complementar terapiei farmacologice și fără efecte secundare.

Cum se ameliorează bolile de piele

De altfel, se știe că băile cu ape termale sulfuroase vindecă afecțiunile pielii, precum psoriazis, pitiriazis, eczeme, scabie, mâncărimi, acnee. Mineralele provenite din izvoarele naturale (sulf, magneziu, calciu) sunt folosite în scop terapeutic (aplicate pe leziuni) în cadrul tratamentelor balneare, iar în combinație cu proprietățile apei (temperatură, curenți, presiune etc.) sau cu nămolul prezent în zonă pot face minuni.

„Balneoterapia cu apă termală minerală bogată în sulf permite prelungirea timpilor de regresie ai bolii, reducând utilizarea terapiilor topice și sistemice în lunile următoare tratamentului în sine; toate acestea datorită capacității antiinflamatorii și antioxidante, exfoliante și antiseboreice, antifungice și antibacteriene. Acest tratament este eficient în forme superficiale, dar se văd rezultatele și în formele severe. Apele sulfuroase sunt cu siguranță un adjuvant pentru terapii farmacologice și sistemice. Apa termală minerală este un adevărat leac pentru psoriazis, mai ales că este o boală cu un curs cronic și faze acute”, spune Dr. Larisa Băloi, balneolog la Băile Herculane din România.

Rezultatul obținut? Înmuierea în apă termală (cea potrivită și recomandată de medic) – bogată în vitamine și minerale – este esențială pentru a reduce inflamația cauzată de psoriazis. Hidratarea corectă este restabilită, iar cele mai recente studii evidențiază capacitatea apei termale sulfuroase de a reechilibra compoziția microbiotei pielii.

Cât contează apa termală sulfuroasă

„Hidrogenul sulfurat din apa minerală este singurul compus al sulfului care se absoarbe în organism prin piele, plămâni și pe cale digestivă, după care este eliminat prin piele, intestin și rinichi. Căldura băilor activează circulația sangvină în cadrul țesuturilor bolnave. Astfel, ajută la resorbția lor, precum și la producția de anticorpi”, adaugă medicul balneolog.

Faptul că nu bei suficientă apă îți poate scurta viața, arată un nou studiu

În noul studiu publicat de Lancet, cercetătorii au dorit să testeze ipoteza conform căreia hidratarea ar putea împiedica și încetini procesul de îmbătrânire. Constatările din The Lancet arată că menținerea hidratării este esențială pentru o îmbătrânire sănătoasă și pentru bunăstarea generală, iar deshidratarea constantă poate scurta viața. Experții recomandă cel puțin șase până la opt căni de apă pe zi.

10 lucruri interesante despre apă

Cercetătorii își dedică eforturile pentru a găsi modalități prin care putem încetini îmbătrânirea și pentru a învăța despre obiceiurile care pot accelera procesul natural de îmbătrânire. De fapt, o nouă cercetare din Lancet, care evaluează modul în care testele de sânge normale sau ridicate de sodiu ca indicator potențial al îmbătrânirii biologice accelerate, al afecțiunilor cronice de sănătate și al morții premature la persoanele de vârstă mijlocie, sugerează că deshidratarea poate contribui, eventual, la a vă încheia viața prea devreme.

Printre afecțiunile cronice comune care au fost asociate istoric cu îmbătrânirea se numără bolile de inimă, diabetul, cancerul, hipertensiunea, osteoporoza, demența și boala Alzheimer. Cu toate acestea, înaintarea în vârstă nu este neapărat singura condiție prealabilă pentru a dezvolta aceste afecțiuni de sănătate, existând și mulți alți factori care pot crește riscul de apariție a acestora. Potrivit CDC, riscul de a dezvolta aceste afecțiuni medicale poate crește pe baza unor factori precum consumul excesiv de alcool, consumul de tutun, lipsa de mișcare fizică și o alimentație deficitară.

Cu toate acestea, o mai bună înțelegere a modului în care obiceiurile noastre și ceea ce consumăm ne afectează sănătatea – chiar și posibilitatea de a ne prelungi sau scurta durata de viață – este un pas important către o îngrijire proactivă care poate duce la o existență sănătoasă, începând cu cele mai recente cercetări care evidențiază importanța hidratării.

Ce dezvăluie studiul despre legătura dintre deshidratare și îmbătrânire

În noul studiu publicat de Lancet, cercetătorii au dorit să testeze ipoteza conform căreia hidratarea ar putea împiedica și încetini procesul de îmbătrânire. Deși această cercetare a fost parțial motivată de studii anterioare efectuate pe rozătoare care au observat legături între restricția de apă și o viață mai scurtă, aceasta a fost realizată cu participanți adulți umani cu vârste cuprinse între 45 și 66 de ani.

Pentru a înțelege mai bine descoperirile cercetătorilor privind legătura dintre hidratare și îmbătrânire, trebuie să analizăm mai întâi metodele lor de măsurare a hidratării unei persoane. Pentru a determina gradul de hidratare a unei persoane a fost folosit un test de sodiu seric, care este o modalitate de a vedea cât de mult sodiu se află în sângele unei persoane. Deoarece sodiul este un electrolit care poate ajuta la echilibrarea fluidelor din organism, acest test este o modalitate obișnuită de a vedea dacă cineva este deshidratat. Potrivit Clinicii Mayo, un nivel normal de sodiu în sângele unei persoane este între 135-145 miliechivalenți (sau milimoli) pe litru.

Interesant este faptul că, deși acesta este cunoscut ca fiind intervalul normal pentru nivelul de sodiu din sânge, studiul a constatat că nivelurile de sodiu de 142 milimoli pe litru sau mai mult au fost asociate cu o creștere de 39% a riscului de boli cronice, iar nivelurile mai mari de 144 milimoli pe litru au fost asociate cu un risc crescut cu 21% de mortalitate prematură. Cercetătorii notează că aceste constatări înseamnă că cei care au niveluri de sodiu seric de 142 mmol/l sau mai mari au șanse mai mari de a muri mai tineri sau de a dezvolta o boală cronică. Cu alte cuvinte, faptul de a fi deshidratat cronic poate scurta în mod absolut durata de viață.

Ce înseamnă acest lucru pentru viața de zi cu zi?

Constatările din The Lancet arată că menținerea hidratării este esențială pentru o îmbătrânire sănătoasă și pentru bunăstarea generală, iar deshidratarea constantă poate scurta viața. Cu excepția cazului în care medicul poate cere să faci un test de sodiu seric, este dificil să ști exact cât de hidratat ești. În plus, nu există reguli sau orientări stricte care să stabilească în mod explicit câtă apă este recomandat să bei în fiecare zi. CDC spune că nu există nici o recomandare pentru cât de multă apă ar trebui să bea cineva, dar toată lumea ar trebui să se aprovizioneze cu lichide prin alimente și băuturi, în timp ce alți experți recomandă să beți cel puțin șase până la opt căni de apă pe zi. Între timp, Academiile Naționale pentru Științe, Inginerie și Medicină spun că 15,5 căni de lichid pe zi pentru bărbați și 11,5 căni pe zi pentru femei.

Cel mai bun mod de a menține o hidratare zilnică optimă este să bei în mod constant multă apă și lichide pe tot parcursul zilei, în special dacă ești activ în mod regulat. Cu toate acestea, dacă ești încă îngrijorat de capacitatea ta de a menține hidratarea pe parcursul zilei și dacă suspectezi că organismul tău funcționează în timp ce este deshidratat mai des decât de obicei, vorbește cu medicul tău despre strategii eficiente pentru a te asigura că rămâi sănătos hidratat pe parcursul zilei.

sursa

Protejatul Lenuței Burghilă, din stradă- la „Românii au talent”
Articolul anterior
Istoria celei mai vechi meserii din lume
Articolul următor