Ciuperca piciorului este cauzată de o infecţie fungică microscopică, ce supravieţuieşte la nivelul unghiilor de la picioare și a straturilor superficiale ale pielii. Există cel puțin patru tipuri de ciuperci, care pot provoca ciuperca piciorului, cunoscută şi sub numele de “piciorul de atlet” sau tinea pedis.
Infecţia micotică cauzează descuamarea pielii, roșeață, mâncărime, în special între degetele de la picior, senzație de arsură și, uneori, vezicule și răni pe tegumente. Ciuperca se dezvoltă cel mai bine într-un mediu cald şi umed, cum ar cel din pantofi, șosete, inclusiv pe pardoselile din piscine, vestiare sau dușuri publice.
Toţi oamenii au ciuperci în zona piciorului. Acestea, însă, nu devin supărătoare decât în momentul în care încep să se înmulţească în exces. Micoza piciorului are drept cauză primară o ciupercă microscopică, ce se hrăneşte cu keratină, o proteină din unghii, păr şi piele. Cele care produc suprainfecţia şi mirosul neplăcut sunt bacteriile.
Metode rapide pentru a scoate mirosul neplăcut din încălțăminte!
Ciuperca piciorului se transmite atât prin contact direct, cât şi indirect, prin schimbul de prosoape, haine şi lenjerie de pat.
Simptomele ciupercii piciorului
Există persoane care nu se infectează, chiar dacă vin în contact cu această ciuperca. Copiii mici, de exemplu, nu fac niciodată ciuperca piciorului. În schimb, un adult care a făcut această micoza o dată, are şanse mari să aibă episoade de recidivă.
Sfaturi pentru alegerea corectă a încalţămintei la copil
Tratamentul acestei micoze durează timp îndelungat, în medie, trei săptămâni, cu preparate, creme locale antifungice.
5 reguli pentru a evita infecţia cu ciuperca piciorului
- Poarta papuci la duş, piscină sau vestiar
Vestiarele şi duşurile de la piscine şi alte locuri publice sunt medii în care ciuperca piciorului se dezvoltă cel mai bine. Umiditatea este ridicată, fapt ce permite înmulţirea şi răspândirea ciupercilor. De aceea, este bine să te asiguri cu o pereche de papuci, pentru a minimiza riscul expunerii la infecţie.
- Păstrează picioarele uscate şi curate
După ce ai ieşit din piscină sau de la duş, usucă bine tegumentul dintre degetele de la picioare. Pielea din zona respectivă se infectează cel mai uşor.
- Schimbă des încălţămintea
Pantofii, adidaşii, încălţămintea pentru sport, este bine să fie lăsate la aerisit cel putin 24 de ore înainte de a o purta din nou. În acest caz, este potrivit să alternezi zilnic încălţările pe care le porţi. Asigură-te că ai două, trei perechi de adidaşi sau sneakerşi pe care să îi porţi alternativ.
- „Pantofi care respiră”
Piciorului are nevoie să respire. Alege încălţăminte dotată cu branturi speciale, care absorb transpiraţia şi o evacuează sub forma de vapori prin micro-orificiile din talpă, pentru a-ţi păstra pielea uscată.
- Nu purta pantofi strâmţi
Poartă doar şosete de bumbac, nu folosi niciodată şosete din material sintetic, ele fac picioarele să se încingă şi astfel creşte şi riscul de înmulţire a ciupercilor. În plus, ciuperca piciorului apare mai frecvent la persoanele care poartă pantofi strâmţi.