În ultimele decenii se atestă o creștere alarmantă a cazurilor de cancer de piele, în întreaga lume. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, anual, la nivel global, se înregistrează 60.000 de decese cauzate de acest tip de cancer.
Factorul cel mai important care provoacă această maladie este expunerea excesivă la soare fără măsuri de protecție.
Deși în ultimul timp au apărut unele informații referitor la cremele de protecție solară, precum că ar fi periculoase, dermatologii recomandă folosirea acestora pentru a ne proteja de efectele nocive ale razelor ultraviolete. Și anume, apariția petelor maronii pe piele, înroșirea sau iritarea stratului cutanat, fotoîmbătrânirea și cel mai grav îmbolnăvirea de cancer de piele.
Un studiu efectuat de Colegiul Medicilor din America arătă, în mod concludent, că produsele de protecție solară ajută la prevenirea îmbătrânii premature a pielii cauzate de razele solare, conform www.skincancer.org.
Cercetătorii au studiat 900 de persoane (femei și bărbați) din Australia, în interval de patru ani. Ei au descoperit că utilizarea zi de zi a cremelor de protecție solară încetinește semnificativ îmbătrânirea pielii.
Participanții monitorizați care au folosit în mod regulat produse de protecție au înregistrat mai puține riduri și pete maronii pe piele, comparativ cu cei care nu au folosit aceste produse.
Deși au existat numeroase dovezi indirecte, care sugerau acest lucru, este primul studiu ce demonstrează veridicitatea eficienței cremelor de protecție. Folosirea zilnică a produselor cu un SPF corespunzător anotimpului și tipului de piele are o importanță majoră pentru diminuarea riscului de fotoîmbătrânire și incidența cancerului de piele.
Specialiștii recomandă evitarea expunerii la soare în orele de vârf, inclusiv folosirea tuturor mijloacelor de protecție împotriva razelor ultraviolete: îmbrăcăminte de protecție, pălării cu borduri largi, ochelari de soare și bineînțeles, creme de protecție.