Cum poţi optimiza absorbţia de fier la nivelul intestinului

Fierul este un mineral important pentru sănătatea organismului, întrucât acesta este folosit la sinteza hemoglobinei şi eritrocitelor din sânge, particule ce asigură aprovizionarea corpului şi ţesuturilor cu oxigen. Fierul se găseşte în multe dintre alimente, însă rata de absorbţie intestinală a mineralului diferă în funcţie de alimentul consumat.

separator

xxxEste bine să ştii că asimilarea fierului din alimente poate fi îmbunătăţită. Află, mai jos, cum poţi face acest lucru.

Cum este absorbit fierul în organism?

Absorbţia fierului este un proces reglat de către organism. Adulţii sănătoşi asimilează doar 10-15% de fier din alimente, iar acest lucru se datorează faptului că organismul nu este prevăzut cu un mecanism eficient de eliminare a fierului. Dacă se acumulează prea mult fier în corp, pot apărea anomalii de funcţionare în organism. Pe de altă parte, absorbţia deficitară a fierului în intestin poate duce la anemie fieriprivă.

Testul simplu care îți spune dacă ai anemie

Majoritatea fierului din corp este localizat în celulele roşii ale sângelui şi parţial în ficat, splină, măduva spinării sau ţesutul muscular. Când corpul simte că nivelul de fier din aceste zone scade prea mult, semnalează acest lucru tractului digestiv pentru ca acesta să sporească asimilarea de fier, iar în organism să se producă mai multe celule roşii în vederea refacerii rezervelor din corp.

Fierul este de două feluri: fier hemic, prezent în ţesuturile musculare, şi fier nonhemic, găsit în alimentele de origine vegetală. Fierul hemic este absorbit mai uşor de corp decât fierul nonhemic. Pe de altă parte, asimilarea fierului nonhemic poate fi puternic influenţată de nutrienţii pe care îi consumăm.

Alimente care sporesc absorbţia fierului

Fierul este absorbit mai bine când se consumă cu alimente bogate în vitamina C. Un studiu din 2009 a arătat că o cantitate mică de vitamina C, de 63 mg, cu o masă bogată în fier nonhemic a mărit absorbţia fierului de aproape trei ori. Printre alimentele cele mai bogate în vitamina C se numără ardeiul gras, verdeţurile, kiwi, broccoli, fructele de pădure, citricele, roşiile, coacăzele, capşunile.

foods-high-in-vitamin-CÎn general, toate fructele şi legumele conţin o doză suficientă de vitamina C pentru a mări absorbţia de fier. Alimentele fermentate mai conţin şi alţi acizi organici pe lângă vitamina C, care s-a dovedit că măresc absorbţia de fier.

Ce alimente împiedică absorbţia de fier?

Studiile arată că absorbţia de fier este mai scăzută când alimentele bogate în fier sunt consumate cu următoarele alimente: acid fitic sau fitaţi, prezenţi mai ales în cereale leguminoase şi alte seminţe, proteine din ou, alte alimente bogate în minerale, care concurează cu fierul în ceea ce priveşte absorbţia în corp (calciu, magneziu, zinc şi cupru), acid tanic din ceai, anumite plante cum ar fi menta şi muşeţelul, cafeaua, cacaua, cofeina, deseori adăugată în cola şi băuturi energizante, alimente bogate în fibre.

Când ceaiul verde „fură” fierul din organism

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să elimini toate alimentele enumerate mai sus doar pentru a absorbi fierul într-un mod corespunzător. Trebuie doar să eviţi consumul acestora în paralel cu alte alimente ce conţin fier, precum carnea, peştele.

Recomandări alimentare pentru o mai bună absorbţie a fierului

Vitamina C ajută întotdeauna la absorbţia fierului, indiferent  ce alimente consumi concomitent. În cadrul unui studiu, copii preşcolari anemici care aveau o dietă preponderent vegetariană, inclusiv mese bogate în fitaţi, au primit suplimente cu vitamina C. După 60 de zile majoritatea copiilor au manifestat o îmbunătăţire semnificativă a nivelului de celule roşii din sânge şi nu au mai fost anemici.

Cerealele, fasolea şi alte seminţe au în mod natural un nivel ridicat de acid fitic, dar pregătirea lor corectă poate înlătura în mare măsură acesti acizi. Înmuierea, germinarea şi gătirea termică sunt metode prin care fitaţii pot fi înlăturaţi, îmbunătăţind digestia şi făcând fierul mai uşor de asimilat.

Cum să asimilezi mai mult calciu, fier şi magneziu din fasole? Sfatul unui cercetător

Este bine să se evite consumul de alimente bogate în fier în acelasi timp cu multivitamine, suplimente cu minerale, lapte sau lapte vegetal îmbogăţit, care au cantităţi mari de calciu.

Cafeaua, ceaiul sau alte băuturi cu cofeina e bine să fie consumate cu cel puţin o oră înainte de masă. Studiile arată că o ceaşcă de cafea poate reduce absorbţia de fier la o masă cu 39%, iar o cană de ceai cu până la 64%. Efectele au rămas neschimbate şi în cazul consumului de cafea la o oră după masă. Însă nu a fost înregistrată nici o scădere a absorbţiei de fier când cafeaua a fost consumată cu o oră înainte de masă.

Un alt factor ce influenţează absorbţia fierului este sănătatea intestinală

Procesele inflamatoare ale mucoasei stomacului, intestinului subţire, intestinului gros dereglează asimilarea corespunzătoare a fierului în organism. Alimentele probiotice ajută tractul digestiv să funcţioneze adecvat, populându-l cu bacterii benefice saprofite, care în cea mai mare parte ţin sub control flora intestinală şi bacteriile dăunătoare, patogene din lumenul intestinal.

sursa

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

O nouă invenţie ar putea revoluţiona tehnica procedurilor chirurgicale!
Articolul anterior
Sex pe timp de caniculă. 3 sfaturi care vă vor răcori!
Articolul următor