Cum să asimilezi mai mult calciu, fier şi magneziu din fasole? Sfatul unui cercetător

Fasolea este apreciată pentru cantităţile mari şi varietatea de microelemente pe care le conţine. Astfel, fasolea reprezintă pentru organism o sursă excelentă de calciu, fier, magneziu, zinc, mangan şi cupru. Însă, din cauza unui alt component prezent în fasole, şi anume a acidului fitic, absorbţia mineralelor la nivelul intestinului poate fi încetinită. Află de la un cercetător american cum poţi să minimizezi acţiunea acidului fitic din fasole.

separator
Baked beans in a porcelain casserole dish

Amanda Rose este psiholog şi cercetător american, autoare a volumului ,,Rebuild From Depression: A Nutrient Guide’’, care se axează pe legătura dintre depresie şi deficienţele nutritive.

Din cauza propriei experienţe în care a suferit de depresie pospartum cauzată de deficienţa de zinc, specialista a manifestat un interes deosebit faţă de acidul fitic, o substanţă din cereale, leguminoase, nuci şi seminţe care inhibă absorbţia zincului, a fierului şi a altor minerale.

Leguminoasele, precum fasolea, soia, năutul, lintea, arahidele, mazărea, sunt bogate în minerale, însă, potrivit dr. Rose, organismul asimilează aproximativ jumătate din cantitatea acestor nutrienţi. Avem zilnic nevoie de zinc, fier şi magneziu, şi există totodată o modalitate uşoara de a creşte absorbţia acestor minerale din fasole.

Este vorba de înmuierea leguminoaselor peste noapte în apă foarte caldă, de aproximativ 60 de grade Celsius, pentru a neutraliza acţiunea acidului fitic. Acest lucru are un efect uriaş – creşte absorbţia mineralelor din fasole în proporţie de 50-100%.

Studiile arată, de asemenea, că atunci când reducem acidul fitic din alimente, asimilăm mai multe minerale din leguminoase. Cantitatea de acid fitic variază în leguminoase, cereale, nuci şi seminţe. Un nivel crescut se înregistrează şi in soia, arahide.

Simpla fierbere nu este suficientă pentru reducerea acidului fitic. Potrivit unui studiu efectuat în 1980 şi care a analizat nivelul de acid fitic în trei tipuri diferite de fasole după fierbere, boabele de fasole roşie au păstrat 92% de acid fitic, fasolea pestriţă a păstrat 87%, iar fasolea mung – 64%.

Un alt studiu a analizat nivelul de acid fitic din boabele de fasole după ce acestea au fost înmuiate timp de trei ore în apă la temperaturi diferite. Rezultatele au arătat că apa caldă sau rece nu este eficientă pentru a reduce acidul fitic, iar cea mai potrivită este apa cu o temperatură de 60 de grade Celsius.

Iată metoda dr. Rose de pregătire a boabelor de fasole:

1. Combină apa clocotită cu apa filtrată şi toarnă peste fasole până se acoperă complet boabele. Fă asta cu o zi înainte de a găti fasolea şi pune vasul într-un loc cald.
2. Păstrează apa fierbinte într-un termos şi pe măsură ce boabele absorb apa, completează din nou până când sunt acoperite complet.

,,Nu îţi cer să păstrezi temperatura de 60 de grade Celsius, dar lasă fasolea cât mai mult la înmuiat, minim 18 ore. Veţi vedea că astfel boabele uscate se vor găti mai repede, vor fi digerate şi vei asimila mai bine nutrienţii”, recomandă specialista.

sursa

Cea mai toxică legumă pentru organism! Poate genera reacții alergice severe

Specialiștii trag un semnal de alarmă și subliniază faptul că țelina poate deveni periculoasă pentru organism dacă nu este consumată în anumite condiții.

Beneficiile consumului de țelină

Țelina conține vitamina A, B, C, K, PP, dar și minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu. Consumul acesteia aduce numeroase beneficii organismului. Țelina contribuie la scăderea tensiunii arteriale și este eficientă în detoxifierea organismului. Conform cercetătorilor din Japonia, Rusia și China, țelina poate regla și disfuncțiile hormonale și preveni anumite boli precum psoriazisul și dermatozele alergice.

Cu toate acestea, țelina trebuie consumată cu precauție. Semințele ei nu pot fi cosumate imediat după ce au fost recoltate, fiind necesară o atentă prelucrare a acestora. Mai mult decât atât, dacă ați utilizat uleiul de țelină atunci este indicat să evitați expunerea la soare pentru că acesta conține betacaroten, ingredient care duce la creșterea fotosensibilității.

În cazuri rare, consumul de țelină poate produce reacții alergice. În plus, dacă ea este reîncălzită, atunci când se află în supe sau ciorbe, poate deveni toxică din cauza eliberării de nitrați. Notăm că, atunci când există în organism în cantități mari, nitrații pot crește riscul de apariție a anumitor boli precum hipertensiune, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicație și cianoza severă.

Consumul de țelină nu est recomandat în următoarele cazuri:

  • femeile însărcinate sau care alăptează, pentru că țelina are efecte hormonale
  • persoanelor care suferă de afecțiuni renale
  • persoanelor alergice la plantele care fac parte din familia Apiaceae: fenicul, morcov, pătrunjel, mărar și leuștean. În cazul acestor persoane, reacțiile alergice pot fi severe, putând provoca chiar și șoc anafilactic
  • consumul de țelină în mod excesiv poate duce la dereglări digestive

sursa: www.redactia.ro

Concluzia unui nou studiu: Prea multă mâncare sărată crește nivelul de stres al organismului

O alimentație care conține multă sare poate contribui la creșterea nivelului de stres, arată un nou studiu. Oamenii de știință au descoperit că o alimentație bogată în sare a crescut nivelul unui hormon al stresului cu 75%. Consumul de sare recomandat pentru adulți este de mai puțin de șase grame pe zi.

Criza de sare în R.Moldova. Ministerul Economiei: Nu există motive de  panică și nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară din  comerț – Stiri de ultima ora din Moldova –

Experții speră că rezultatele vor încuraja o revizuire a politicii de sănătate publică în ceea ce privește consumul de sare, în vederea reducerii de către producători a cantității de sare din alimentele procesate. Consumul de sare recomandat pentru adulți este de mai puțin de 6 grame pe zi, însă majoritatea oamenilor consumă în mod regulat aproximativ nouă grame.

Acest lucru poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce sporește riscurile de atac de cord, accident vascular cerebral și demență vasculară. În timp ce efectele asupra inimii și a sistemului circulator au fost bine stabilite, se știa prea puțin despre impactul unei alimentații bogate în sare asupra comportamentului unei persoane.

Cpnform experților de la Universitatea din Edinburgh, consumul de sare crește activitatea genelor care produc proteinele din creier care controlează modul în care organismul răspunde la stres.

Experții spun că sunt deja în curs de desfășurare alte studii pentru a înțelege dacă un consum ridicat de sare duce la alte modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea și agresivitatea.

Studiul publicat în Cardiovascular Research a constatat că un aport ridicat de sare amplifică răspunsul la stres.

Suntem ceea ce mâncăm și înțelegerea modului în care alimentele bogate în sare ne modifică sănătatea mentală este un pas important pentru îmbunătățirea stării de bine, a declarat Matthew Bailey, profesor de fiziologie renală la Centrul pentru Științe Cardiovasculare al Universității din Edinburgh.

Știm că un consum prea mare de sare ne afectează inima, vasele de sânge și rinichii. Acest studiu ne spune acum că un nivel ridicat de sare în alimentația noastră modifică și modul în care creierul nostru gestionează stresul.

sursa

Dieta cu care poți slăbi până la 25 de kilograme. Nu exclude niciun aliment și are o singură regulă

Dieta Rina, numită și dieta de 90 de zile, este un plan de alimentaţie care vă ajută să slăbiţi între 18 şi 25 kg în trei luni, ceea ce înseamnă o scădere de 1,5-1,8 kilograme pe săptămână.

Chiar dacă este greu de crezut, aveţi voie să mâncaţi orice, atât timp cât respectați o regulă importantă: NU combinați grupele de alimente, în aceeși zi.

Regulile dietei

–          Alimentele sunt împărţite în patru grupe de bază, în funcţie de substanţele nutritive pe care le furnizează organismului. Astfel, aveţi patru tipuri de zile de dietă din punct de vedere al combinării alimentelor, care se repetă pe parcursul celor trei luni

–          Zilele sunt denumite astfel (proteine, amidonuri, carbohidraţi şi fructe) nu pentru că o zi întreagă trebuie să mâncaţi doar acele alimente, ci datorită principalului ingredient din cadrul meselor

–          Un alt aspect important al acestui regim este şi faptul că în trei din cele 90 de zile, şi anume în zilele 29, 58 şi 87, după ziua de fructe, trebuie să se consume doar apă. În caz că vi se face foame şi credeţi că nu o să vă abţineţi de la ronţăit, puteţi să vă preparaţi o supă uşoară de legume sau să beţi suc de fructe sau de legume proaspete.

– nu vă înfometaţi, ci mâncaţi patru până la cinci mese pe zi;

– nu este indicat să omiteţi nimic din meniu, deoarece fiecare aliment îşi are rolul său, şi dacă nu le consumaţi pot apărea carenţe;

– în zilele de proteine, între masa de prânz şi cină trebuie să treacă patru ore, în zilele de carbohidraţi trei ore, iar în cele de vitamine două ore;

– după cele 90 de zile de dietă puteţi mânca normal, dar pentru încă 90 de zile la micul dejun trebuie să consumaţi doar fructe. Dacă în acest interval de după dietă mai slăbiţi încă 3 kilograme, înseamnă că schimbarea a avut loc în organism.

–          În această dietă este foarte important să respectaţi un anumit program de masă, astfel încât organismul să poată funcţiona şi să se refacă la capacitatea sa maximă. Acest program constă în trei perioade zilnice.

–          Perioada de purificare este între ora 4:00 până la ora 12:00. În acest interval trebuie să mâncaţi fructe şi legume proaspete din două în două ore.

–          Perioada de ingestie ţine de la ora 12:00, când are loc prânzul, până la ora 20:00. Înainte de această ultimă oră trebuie să luaţi cina. Nu contează atât de mult cantitatea de alimente ingerată, cât aspectele legate de combinarea acestora şi de intervalul dintre mese.

–          Ultima perioadă este cea de digestie, între orele 20:00 şi 4:00, în care nu trebuie să consumaţi nimic.

Dieta Rina

 Exemple de meniu

În fiecare zi a dietei veţi consuma mere, pere, piersici, pepene, banane, fructe uscate sau legume proaspete la micul dejun. Dacă vă săturaţi de fructe în stare solidă, le puteţi înlocui cu un pahar cu suc proaspăt preparat din fructele sau din legumele preferate, neîndulcit.

Ziua 1: Proteine

Prânz: Carne fiartă sau friptă: trei felii (200 g). O puteţi înlocui cu trei ouă fierte sau cu diferite feluri de brânzeturi. Alături de carne sau de lactate aveţi voie o felie de pâine şi o salată oricât de mare doriţi, condimentată cu sare, piper sau verdeţuri, dar fără ulei. La două ore după prânz trebuie să consumaţi 200 ml de supă fără tăiţei sau orice fel de paste făinoase.

Cină: Trebuie să consumaţi jumătate din ceea ce aţi mâncat la prânz, dar fără supă şi pâine.

Lactatele se pot consuma doar în această zi.

Ziua 2: Amidon

Prânz: După micul dejun cu fructe, consumaţi la prânz orice fel de legume (fasole, mazăre, linte, morcovi, cartofi şi altele) fierte la abur sau înăbuşite, condimentate cu sos de roşii, cu ketchup sau cu verdeţuri. Alăturaţi legumelor şi o felie de pâine şi o salată mare.

Cină: Consumaţi aceleaşi legume ca şi la prânz, dar în cantităţi mai mici.

Ziua 3: Carbohidraţi

Prânz: Paste fierte cu condimente şi sos simplu de roşii sau aluat de pizza cu ketchup, bulion sau roşii, fără caşcaval sau carne.

Cină: O felie mică de tort/prăjitură, câteva felii de cozonac ori trei cupe cu îngheţată. Puteți consuma, în plus, o felie de ciocolată de menaj.

Ziua 4: Fructe

Prânz: Aceasta este ziua în care trebuie să consumaţi orice fel de fructe şi în orice cantitate, la micul dejun, prânz şi cină.

După cele patru zile de regim repetaţi totul respectând ordinea indicată. Alternaţi zilele după cum este precizat mai sus, nu săriţi peste nicio masă, nu le schimbaţi ordinea şi nu uitaţi de ziua cu apă.

sursa: doctorulzilei.ro

Avocado şi lămâie, o combinaţie perfectă în cura de slăbire
Articolul anterior
O femeie de 55 de ani a slăbit 35 de kg și și-a adus pe lume propria nepoţică
Articolul următor