Cum scapi de guturai în 24 de ore!

загруженноеSe spune că răceala vine în trei zile, că stă trei zile şi că tot în trei zile a dispărut. Cu sfaturile specialistului în viroze şi în răceli, prof. Ronald Eccles, director la Institute of Common Cold din Cardiff (Anglia), vă vindecaţi într-o singură zi.

Ora 7
Duş fierbinte
Aburii fluidizează mucusul din cavităţile nazale, umidifică bron­hiile, iar jetul de apă fierbinte cal­mează durerile din musculatura mem­brelor.
Sfat: Amestecaţi gelul de duş cu 30 picături de ulei de eu­calipt. Acesta desfundă nasul şi pune pe fugă germenii patogeni.

Ora 8
sanatate-poza_mare_04_5ca8fc72c5Bombă de vitamine
Alimentaţia joacă un rol impor­tant în lupta cu răceala. Acum, la începutul zilei, aveţi nevoie de două pahare de suc de porto­cale proaspăt stors (pentru un aport consis­tent de vitamina C) şi un müsli de cereale integrale, cu zmeură sau mure, care conţin mulţi anti­oxi­danţi, pe lângă ener­gia sănătoasă, furnizată de car­bohidraţii din fulgii de cereale.
Sfat: Curăţaţi-vă de două ori nările cu so­luţie salină (puteţi întrebuinţa şi spray-urile cu apă de mare, de la farmacie). Astfel, microorganismele sunt îndepărtate de pe mucoasa nazală.

Ora 10
Inhalaţii cu muşeţel
* Preparaţi trei litri de infuzie de mu­şeţel, turna­ţi-o într-un lighean şi ames­tecaţi în ea 6 linguri de suc de pătla­gină. Inhalaţi aburii timp de 10 mi­nute, acope­rin­du-vă capul şi li­ghea­nul cu un pro­sop.
* Sugeţi bomboane acrişoare, căci ele vă vor umezi mucoasele, crescând capacitatea lor de auto­apă­rare. Şi luaţi medicamente antiinfla­ma­toare (pa­racetamol).
Sfat: Înmuiaţi un şervet de in în ceai fier­binte de fenicul şi ţineţi-l pe frunte 10 minute. Această reţetă din medicina tradiţională chineză urmăreşte să activeze fluxul energiei vitale.

600x391_tuse

Gripa_-_GuturaiOra 12
O porţie de aer proaspăt
Ieşiţi la o plimbare în pas de voie, chiar şi pe vreme ploioasă. Mişcarea în aer liber dă impulsuri pozitive siste­mului dvs. imunitar şi vă va îm­bu­nătăţi starea de spirit.
Sfat: În mers, inspiraţi profund pe nări, reţineţi aerul 3 se­cunde, apoi expiraţi lent. Aşa vă întă­riţi şi vă curăţaţi căile respiratorii.

Ora 13
Prânzul cu friptură de pui
În pauza de prânz, mâncaţi o salată cu câteva felii de friptură de pui. Protei­nele ajută or­ganismul să spo­rească numărul celu­le­lor imunitare şi rea­lizează o sti­mu­lare generală a siste­mului de auto­apărare.
Sfat: La sfârşitul me­sei, beţi o ceaşcă de cafea, în care pu­neţi trei cuişoare zdrobite. Acest ames­tec mo­bilizează apărarea la nivel local.

gripa-racealaOra 15
Pauză cu ceai de plante
Lichidele fierbinţi subţiază mu­cusul din bronhii şi cavităţile na­zale, astfel încât el poate fi eliminat mai repede. Ideal: ceai de măceşe şi de soc, deoa­rece ambele întăresc siste­mul imunitar.
Reţetă: puneţi 2 linguriţe de fructe de măceş într-un sfert de litru de apă rece, daţi-le într-un clocot, apoi lăsaţi-le să infuzeze 10 minute şi strecuraţi. Sau: turnaţi un sfert de litru de apă clocotită peste 2 linguriţe de flori de soc şi infuzaţi 5 minute. Amândouă ceaiurile se beau calde.
Sfat: Lăsaţi să picure pe un cub de zahăr jumătate de linguriţă sau chiar o linguriţă întreagă de zeamă de lămâie şi sugeţi-l. Aşa vă păstraţi mucoasele umede, împiedicând microorganismele să se fixeze pe ele.

Ora 18
w560xh316_Ardeiul_iute_calmeaza_durerile_de_spate1Mâncăruri picante
Pentru cină, preparaţi-vă o mâncare picantă, după o reţetă tailandeză, indiană sau mexicană. Cu cât mai iute, cu atât mai bine! Un curry sau chili con carne vă face să transpiraţi şi să daţi afară guturaiul. Căci ele conţin ghimbir, usturoi sau ardei iuţi, care omoară germenii patogeni şi diluează secreţiile nazale.
Sfat: Amestecaţi 2 linguri de suc de cătină cu o cană de lapte călduţ. Sucul vă furni­zează multă vitamină C, iar laptele formează o peliculă protectoare.

загруженное (1)Ora 20
Baie relaxantă
Aţi avut o zi grea, meritaţi o compensaţie: acum, o baie fierbinte este exact lucrul de care aveţi nevoie. Iar viruşilor nu le place deloc! Căci activarea circulaţiei sanguine la nivelul mucoaselor mobilizează mai multe celule imunitare în zona respectivă, pentru a ataca şi a distruge microorganismele. Formula optimă este o baie generală de zece minute, cu apă la 38°C. Efectul ei te­ra­peutic poate fi amplificat prin adăugarea uleiurilor de mentă, eucalipt, cimbru sau ace de brad. Ele stimu­lează circulaţia şi calmează durerile din membre. Tot­odată, uleiurile eterice ajută la eliminarea mucusului şi a secreţiilor din nas şi bronhii.
Sfat: Amestecaţi şi sugeţi 2 linguri de hrean, 1 linguriţă de suc de ceapă şi 1 linguriţă de mie­re. Mixtura are acţiune dezinfectantă.

Ora 22
646x404 (1)Un somn sănătos
Acum ar trebui să dormiţi cel pu­ţin opt ore, pentru ca organismul dvs. să se poată regenera. În seara aceasta, renunţaţi la televizor, la paha­rul de vin sau la cafea – pur şi simplu, la tot ce ar avea un efect stimulativ asupra corpului dvs. Lăsaţi deo­parte, de asemenea, navigarea pe internet, ca şi lectura. Destindeţi-vă într-o linişte desăvârşită – even­tual cu o călătorie imaginară pe meleaguri care vă sunt dragi şi unde vă puteţi încărca cu energie.
Sfat: Tamponaţi-vă cu ulei de mentă sub nas. Dezinflamează mucoasele.

Sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

Oul de prepeliță are o valoare nutritivă de 10 ori mai mare decât oul de găină
Articolul anterior
Când optezi pentru naşterea prin cezariană
Articolul următor