Multe persoane se confruntă cu stări de ameţeală atunci când se ridică brusc din poziţie culcată. Ameţelile, în termeni medicali numite vertije, survenite la schimbarea poziţiei corpului sunt specifice mai mult femeilor decât bărbaţilor. Află care sunt cauzele şi cum pot fi prevenite ameţelile, apărute la trecerea în poziţie ortostatică a corpului.
Uneori, acest tip de vertije nu constituie un motiv de îngrijorare, alteori acesta poate fi un semn în cadrul unei boli grave. De aceea, dacă situaţiile se repetă frecvent şi sunt pronunţate ca intensitate, este bine să consulţi medicul.
Ameţelile se instalează atunci când scade tensiunea arterială, la trecerea din poziţia culcată la poziţia ortostatică, în picioare. În acest caz inima accelerează pulsul, iar vasele de sânge ce alimentează creierul se îngustează în mod reflex, pentru a menţine o presiune adecvată a sângelui în partea superioară a corpului, suficientă să asigurare în continuare buna funcţionare a creierului.
Boli din cauza cărora mor cel mai des moldovenii! Ultimele date statistice
Atunci cand mecanismele neuroendocrine din organism nu reuşesc să reechilibreze prompt presiunea sângelui în vasele creierului, apar ameţeli, urmate uneori şi de stări de leşin.
Senzaţia de ameţeală la ridicarea în picioare durează deobicei câteva secunde şi poate fi însoţită de înceţoşarea vederii. Atunci când sunt severe, ameţelile ortostatice pot avea la bază mai multe probleme de sănătate:
Hipotensiunea ortostatică
Este o tulburare diagnosticată prin măsurarea tensiunii arteriale sistolice în poziţie culcată şi apoi în ortostatism, adică în picioare. Dacă în poziţie ridicată, tensiunea arterială scade cu mai mult de 20 mm Hg faţă de valoarea ei măsurată la pacientul culcat, este vorba de o disfuncţie a mecanismelor de reglare, manifestate în diabetul zaharat, afecţiuni neurologice, cardiace şi alte tulburări.
Cinci boli care se transmit de la părinţi. Află gradul de risc pentru fiecare
Fenomenul se întâlneşte mai ales la vârstnici.
Tahicardia posturală ortostatică
Este o disfuncţie întâlnită mai fecvent la tineri. La ridicarea în ortostatism, inima începe să bată foarte repede, ducând la ameţeli. Un consult medical specializat, măsurarea tensiunii arteriale la ambele braţe, efectuarea unui examen electrocardiografic contribuie la precizarea etiologiei bolii.
Deshidratarea
Mecanismele de reglare a presiunii sangvine pot funcţiona normal, însă corpul nu reuşeste să menţină fluxul corespunzător din cauza deshidratării organismului şi deficitului de volum sangvin circulant.
Ridicarea bruscă după repaus prelungit la pat
În această situaţie, mecanismele neurovasculare, de adaptare, nu au timp suficient să acţioneze.
5 exerciții pentru un spate tonifiat și sănătos!
În acest caz este bine corpul să treacă treptat din poziţie culcată în poziţie şezândă.
Tratament cu medicamente vasodilatatoare şi diuretice
Pentru că exercită a acţiune de dilatare a pereţilor vaselor de sânge ori reduc volumul sangvin circulant, aceste medicamente împiedică mecanismele vasoconstricţiei reflexe.
Cum previi ameţeala atunci când te ridici?
1. Hidratează corpul corespunzător, bea în medie 8-10 pahare de apă pe zi, pentru a menţine o cantitate de lichide în corp, suficientă pentru a servi mecanismelor de reglare a presiunii sangvine.
2. Ridică-te din poziţie culcată fără grabă, întâi în poziţie şezândă la marginea patului, apoi în picioare după ce te asiguri că a trecut orice senzaţie de ameţeală.
3. Dacă bănuieşti că medicamentele sunt cauza ameţelii, vorbeşte cu medicul care le-a prescris pentru a găsi o altă formulă de tratament.
4. Fă în mod regulat exerciţii fizice! Acestea întăresc tonusul muscular şi vascular ajutând la îmbunătăţirea adaptării fluxului sangvin la schimbarea poziţiei.
Dacă ameţeala se înrăutăţeşte şi persistă după ridicare, în loc să dispară, adresează-te medicului.