Durerea de gât: cum scapi rapid de ea!

Infecţiile virale îşi fac tot mai mult simtiţe prezenţa odată cu răcirea vremii, aşa încât durerea de gât te poate surprinde în orice moment şi trebuie să fii pregătit pentru a o înfrunta aşa cum se cuvine. Trebuie să ştii că durerea de gât nu reprezintă o afecţiune în sine, ci mai degrabă un simptom de boală şi în timp ce cauzele pot fi foarte diverse, cel mai frecvent durerile de gât sunt provocate de anumite virusuri care colonizează mucoasa amigdalelor, faringelui sau laringelui, creând un teren propice asocierii infecţiilor bacteriene.

separator

corbis_rf_photo_of_woman_with_sore_throatCum se manifestă durerea de gât

Durerea de gât prezintă mai degrabă un disconfort simţit la nivelul gâtului şi care se accentuează de cele mai multe ori la înghiţire. Aceasta poate fi însoţită de:

-înroșirea și umflarea amigdalelor și/sau faringelui;
-senzație de usturime;
-uscăciune  în gât;
-dificultăți la înghițire;
-răgușeală;
-febră, cefalee severă;
-ptialism (secreţie salivară excesivă);
-prezenţa unor vezicule, pete albe, secreţii de puroi pe amigdale şi/sau faringe;
-respiraţie urât mirositoare.

Şi pentru că infecţiile virale şi bacteriene sunt cele care stau la baza durerilor de gât, te poţi confrunta şi cu alte simptome asociate, precum febra, frisoanele, tusea, eliminările nasale, strănutul, durerile musculare, oboseala accentuată.

Uneori, mai ales la copii, durerea de gât poate fi asociată cu dureri în abdomen, greaţă, vomă, fatigabilitate, dureri articulare, pierderea apetitului, erupţie tegumentară.

De ce te doare în gât

Potrivit datelor de specialitate, durerea de gât este provocată de inflamaţia amigdalelor şi a mucoasei faringiene. În 75% dintre cazuri, anginele şi faringitele sunt provocate de virusuri (rinovirusul, virusul respirator sinciţial, adenovirusul, virusul parainfluenza, virusul Ebstein-Barr ş.a.), şi doar într-un sfert dintre acestea, angina şi faringita este cauzată de bacterii, precum Streptococul beta hemolitic grupa A, Haemophilus influenzae ş.a., chiar de la debutul bolii.

În 10-15% cazuri amigdalita şi faringita poate fi cauzată de mononucleoza infecţioasă, infecţii fungice, infecţia cu virusul herpetic, alte infecţii virale (rubeola, rujeola, varicela) sau bacteriene (difteria, scarlatina, tusea convulsivă).

rrrrAlţi factori care predispun la inflamaţia mucoasei gâtului sunt:

-frigul și mediile închise, care favorizează expunerea organelor respiratorii la virusuri şi bacterii;
-praful, fumul de ţigară, poluarea atmosferică;
-inhalarea de substanțe chimice iritante,
-uscarea aerului din casă și la locul de muncă, mai ales iarna;
-aerisirea deficitară a spațiilor locuite
-alergia la praf, polen, păr de animale
-boala de reflux gastroesofagian

Dacă ai gâtul inflamat, te doare, tuşeşti şi nu îţi poţi desfăşura normal activitatea, nu poţi aştepta prea mult timp, e cazul să intervii cât mai rapid!

Cum să tratezi durerea de gât

Bea mai multe lichide calde pe parcursul zilei, întrucât acestea menţin mucoasa respiratorie umedă, hidratată, iar virusurile nu se mai pot înmulţi rapid. Se recomandă ceaiurile calde din plante medicinale, precum salvie, cimbru, muşeţel.

De cele mai multe ori, infecţia virală atacă mucoasa orofaringiană şi crează un teren propice invaziei ulterioare a bacteriilor asupra mucoasei orofaringiene, amplificând şi mai mult inflamaţia la acest nivel.

Bineînţeles că în asemenea condiţii, un preparat medicamentos cu acţiune antibacteriană locală este cel mai potrivit pentru a combate inflamaţia, întrucât acţionează în mod direct asupra cauzelor ce au condus la declanşarea procesului inflamator.

Preparatul medicamentos Trachisan este un antiseptic orofaringian şi te ajută atunci când infecția îţi atacă gâtul şi ai nevoie de o protecție pe măsură în acest sens!

trachisan_all_0Datorită componenetelor sale (Trachisan soluţie pentru gargarisme conţine substanţele active clorhexidina şi lidocaina, iar Trahisan comprimate de supt conţine tirotricina, clorhexidină și lidocaină), preparatele Trachisan combină acţiunea antibacteriană, antiseptică și analgezică în lupta cu infecţia şi gâtul inflamat.

Tirotricina este o substanţă cu proprietăţi antibacteriene locale, nu este absorbită în fluxul sanguin şi nu produce efecte toxice, în timp ce distruge multe specii de bacterii patogene și fungi. Clorhexidina este cel mai mult utilizat antiseptic, care potenţează acţiunea antibacteriană a tirotricinei și ajută la eliminarea inflamației. Clorhexidina este un antiseptic cu spectru larg de acţiune asupra bacteriilor Gram pozitive şi Gram negative, precum Escherichia coli, Enterobacter, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Streptococ hemolitic, Steptococcus faecalis, Salmonella Sp, Klebsiella Sp, Proteus spec., Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Microsporum canis, Aspergillus versicolor.

Lidocaina manifestă efect analgezic local şi ajută la eliminarea rapidă a durerii, iritaţiei şi disconfortului în gât.

tttttTrachisan -comprimate de supt are o aromă plăcută de mentă, nu conţine zahăr și poate fi administrat adulților și copiilor de la 4 ani.

Trahisan este indicat în procesele inflamatoare ale cavităţii bucale şi gâtului, precum stomatita, gingivita, parodontita, glosita, amigdalita și faringita, dar şi în scop de profilaxie, înaintea şi după intervenţiile chirurgicale din cavităţile orală şi faringiană (extracții dentare, amigdalectomii), în respiraţia urât mirositoare.

Trachisan combină proprietățile analgezice și antibacteriene, eliminând cauzele ce au condus la inflamaţia faringelui şi amigdalelor.

Trachisan – primul ajutor în caz de infecție și dureri în gât!

Obezitatea și răspândirea cancerului de sân. Regimul alimentar bogat în grăsimi favorizează formarea de metastaze

Cercetătorii de la Centrul naţional spaniol de cercetare a cancerului (CNIO) au descoperit că, la şoarecii hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi, celulele tumorale circulante din sânge utilizează trombocitele drept scut protector, facilitând astfel răspândirea lor, scrie news.ro

Tumour cell surrounded by platelets. / Mata Hergueta. CNIO

Regimul alimentar bogat în grăsimi favorizează, de asemenea, colonizarea altor organe de către celulele tumorale şi formarea de metastaze. Aceste constatări sugerează că tratamentele oncologice viitoare ar putea include atât modificări în regimul alimentar, cât şi controlul activităţii trombocitare.

Obezitatea este asociată cu un risc crescut de apariţie a cancerului de sân, dar şi cu o probabilitate mai mare ca boala să se răspândească în alte organe, fenomen cunoscut sub numele de metastazare. Cu toate acestea, mecanismele biologice care explică această asociere nu au fost până acum pe deplin elucidate.

Acum, cercetătorii de la CNIO aduc noi dovezi care arată că o dietă hiperlipidică (bogată în grăsimi) poate activa procese biologice ce favorizează metastazele. Studiul a fost realizat pe modele animale de cancer de sân triplu negativ, care metastazează frecvent la nivel pulmonar. Rezultatele au fost publicate pe 2 aprilie, în revista Nature Communications.

Pentru ca celulele tumorale să metastazeze, ele trebuie să părăsească tumora primară, să circule prin sistemul sanguin şi să pătrundă într-un nou organ.

Uneori, tumora primară emite semnale moleculare ce modifică organele-ţintă înainte de colonizare, creând un mediu favorabil cunoscut sub numele de nişă premetastatică, potrivit studiului condus de Héctor Peinado, coordonatorul Grupului Microambient şi Metastază din cadrul CNIO.

Echipa CNIO a observat că şoarecii care au devenit obezi în urma unei diete bogate în grăsimi au dezvoltat modificări biologice care au favorizat formarea unei nişe premetastatice la nivel pulmonar.

Aceste modificări includ activarea crescută a trombocitelor şi a coagulării, precum şi activarea fibronectinei, o proteină care facilitează interacţiunea celulară în ţesutul pulmonar, creând un mediu mai primitor pentru celulele tumorale metastatice.

Un scut din trombocite

Este un fapt cunoscut că obezitatea favorizează coagularea sângelui, proces dependent de activitatea trombocitelor.

Cercetătorii au constatat acum că la animalele hrănite cu grăsimi, celulele tumorale eliminate din tumora primară erau înconjurate de un număr mai mare de trombocite în timpul circulaţiei sanguine, comparativ cu animalele cu o dietă normală.

O ipoteză emisă de autori este că trombocitele pot acţiona ca o formă de camuflaj, ascunzând celulele tumorale de sistemul imunitar.

Trombocitele ar forma un „scut” în jurul celulelor neoplazice, împiedicând recunoaşterea şi distrugerea acestora de către celulele imune.

Un mediu fertil pentru metastaze

Pe lângă rolul trombocitelor, cercetătorii au descoperit că dieta bogată în grăsimi induce o expresie crescută a fibronectinei în ţesutul pulmonar, acolo unde metastazează celulele tumorale.

Fibronectina contribuie la formarea matricei extracelulare pulmonare şi facilitează stabilirea nişei premetastatice. De asemenea, proteina favorizează interacţiunea celulelor tumorale atât cu endotelul pulmonar, cât şi cu trombocitele.

„Am observat că interacţiunea celulelor tumorale cu endotelul pulmonar şi cu trombocitele este reglată de fibronectină”, a explicat Héctor Peinado, într-un comunicat.

De la stânga: Autorii Sara Sánchez-Redondo, Héctor Peinado și Marta Hergueta. / Pilar Gil. CNIO

Studii pe pacienţi

Pentru a evalua relevanţa acestor descoperiri la nivel uman, unitatea de cercetare clinică în cancerul de sân din cadrul CNIO s-a alăturat studiului.

După analizarea probelor de sânge prelevate de la paciente cu cancer de sân triplu negativ, înainte de intervenţia chirurgicală şi după chimioterapie, nu s-a putut demonstra că obezitatea creşte suplimentar riscul de metastază. Cu toate acestea, pacientele care prezentau o coagulare sanguină accelerată (timp de protrombină mai scurt) aveau un risc mai mare de recidivă în decurs de cinci ani.

Aceste rezultate ar putea contribui la identificarea unor factori de risc suplimentari în rândul pacientelor cu cancer de sân aflate sub tratament şi ar putea sprijini o mai bună gestionare clinică a bolii, afirmă autorii acestui studiu.

Aplicabilitate clinică

Studiul, realizat în colaborare cu mai multe centre din Spania şi Canada, a explorat posibile direcţii clinice de aplicare a rezultatelor.

Una dintre acestea a fost modificarea dietei la modelele animale. Când dieta bogată în grăsimi a fost întreruptă şi animalele au pierdut în greutate, activitatea trombocitelor şi procesul de coagulare au revenit la parametri normali, iar numărul de metastaze a scăzut.

Cercetătorii cred că aceste rezultate, corelate cu alte studii clinice, conturează un viitor în care intervenţia în regimul alimentar, combinată cu controlul activităţii trombocitare, ar putea spori eficienţa anumitor tratamente anticancer. Aceste măsuri nu vor înlocui tratamentele standard, dar le pot completa eficient, au concluzionat autorii.

Chirurg oncolog: „Nimeni nu e scutit de dezvoltarea unui cancer de colon sau rect”

Din păcate, la noi în țară cancerul de colon este diagnosticat într-o fază avansată, când e extins și în alte părți din organism. De aceea, am considerat că acest articol trebuie să-l citiți și voi.

Dr. Nadim Al Hajjar, medic chirurg la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca din România, a declarat pentru Monitorul de Cluj că acest tip de cancer e depistat când are deja metastaze în ficat sau în alte organe.

„Din păcate, de foarte multe ori acest cancer este identificat într-o fază tardivă. E depistat când are deja fie metastaze în ficat sau în alte organe, fie extidere locoregională care de multe ori împiedică un tratament curativ al cancerului și te obligă la o terapie paliativă. Iar rezultatele și impactul asupra pacientului sunt cu totul diferite’, a declarat dr. Nadim Al Hajjar, scrie avantaje.ro

Simptome cancer de colon la care trebuie să fii atent

Pentru că nu prezintă simptome specifice, pacienții primesc destul de târziu diagnosticul care indică faptul că e vorba despre un cancer localizat la colon sau rectal.

„Bolnavul prezintă o simptomatologie nespecifică, precum lipsa apetitului alimentar, incapacități de concentrare, scăderea în greutate, niște simptome comune bolii neoplazice.

În cancerul colorectal pot fi lucrurile mai accentuate când apare un sindrom anemic care presupune pierderi oculte de sânge, fără să fie o pierdere evidentă (nu e vorba de hematochezie), ci un sindrom anemic care nu găsește o explicație.

Bolnavul nu are o boală hematologică ce poate explica această anemie și atunci te gândești de ce pierde sânge: acest bolnav poate avea o sângerare ocultă printr-un cancer de colon sau rectal.

Când vorbim de cancerul de rect, bolnavul poate să prezinte în plus și alte simptome caracteristice: tenesme, senzație falsă de defecație sau eliminarea de produse patologice în scaun. Acestea ridică un semn de întrebare care-l obligă pe medicul curant/de familie să se gândească ce protocol trebuie urmat pentru a găsi un diagnostic pozitiv’, a explicat medicul.

Cine trebuie să fie atent la acest tip de cancer?

Nimeni nu e scutit de niciun tip de cancer, dar există câțiva factori de risc de care unele persoane trebuie să țină cont: cei care au fost diagnosticați anterior cu boli inflamatorii intestinale (cum e rectocolita ulcerului hemoragic sau boala Crohn), cei care știu că au o alimentație necorespunzătoare și un stil de viață agitat, cei care mănâncă regulat fastfood și au stres clinic. Cei care au mai avut cazuri în familie au un risc mai crescut să dezvolte cancer de colon sau de rect.

Cum poate fi prevenit un cancer de colon?

După vârsta de 45 de ani, e recomandat ca fiecare dintre noi. o dată la cinci ani, să facă o colonoscopie și o gastroscopie.

„În cazul cancerului colorectal, prima examinare, în afară de diagnosticul clinic, este endoscopia digestivă-inferioară, care are o mare importanță pentru toți medicii care se ocupă de tratament. Ea îți spune exact la ce distanță de marginea anală este localizată tumoarea, fie la nivelul rectului sau al colonului. Această examinare te ajută pentru biopsia necesară examenului anatomopatologic.„

Prunele uscate, delicioase în Postul Paștelui, bune pentru sănătate

Prunele uscate, un aliment nelipsit pentru persoanele care țin tot Postul Paștelui, sunt apreciate atât pentru aroma savuroasă, cât și pentru multiplele beneficii pe care le aduc organismului. Aceste fructe sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, contribuind la menținerea sănătății în mod natural, scrie medikatv.ro

Consumul regulat de prune uscate sprijină buna funcționare a sistemului digestiv.

Datorită conținutului ridicat de fibre și sorbitol, un compus cu efect laxativ blând, aceste fructe ajută la reglarea tranzitului intestinal și previn disconfortul cauzat de constipație.

Pe lângă efectele benefice asupra digestiei, prunele uscate contribuie la menținerea unei flore intestinale sănătoase.

Un alt avantaj important al acestor fructe este susținerea sănătății oaselor.

Prunele uscate conțin bor, un mineral esențial pentru absorbția calciului și menținerea densității osoase. Studiile au arătat că includerea acestora în alimentație poate reduce riscul de osteoporoză și poate contribui la prevenirea pierderii masei osoase odată cu înaintarea în vârstă.

Protecția sistemului cardiovascular reprezintă un alt beneficiu semnificativ.

Bogate în antioxidanți și potasiu, prunele uscate ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și reduc stresul oxidativ, prevenind astfel deteriorarea celulelor.

De asemenea, fibrele solubile din compoziția lor contribuie la scăderea colesterolului rău, reducând riscul de boli de inimă.

Reglarea nivelului de zahăr din sânge este un alt motiv pentru care prunele uscate ar trebui incluse în alimentație.

Deși au un gust dulce natural, indicele lor glicemic este relativ scăzut, ceea ce le face o opțiune sănătoasă pentru persoanele care doresc să își mențină glicemia sub control. Fibrele încetinesc absorbția zahărului, prevenind fluctuațiile bruște ale glicemiei și oferind o sursă de energie de lungă durată.

Pe lângă beneficiile asupra sănătății interne, aceste fructe sunt recunoscute și pentru efectele lor pozitive asupra pielii.

Antioxidanții prezenți în prunele uscate combat efectele radicalilor liberi, contribuind la prevenirea îmbătrânirii premature și la menținerea unui aspect tânăr și luminos al pielii.

Prunele uscate sunt versatile și pot fi consumate ca gustare, adăugate în cereale, iaurt, salate sau chiar în diverse preparate culinare.

Gustul lor dulce și consistența lor moale le transformă într-un ingredient apreciat atât în deserturi, cât și în mâncăruri sărate.Introducerea acestor fructe în dieta zilnică aduce numeroase beneficii, contribuind la o stare generală de bine și la prevenirea unor afecțiuni.

Prin combinația lor unică de nutrienți, prunele uscate devin un aliat de încredere pentru un stil de viață sănătos.

Zboară la Milano, cu Fly One, cu doar 55 euro!
Articolul anterior
Fundaţia de Binefacere Caritas Moldova lansează campania de Crăciun „Dăruieşte lumină”
Articolul următor
Close menu