Infecţiile virale îşi fac tot mai mult simtiţe prezenţa odată cu răcirea vremii, aşa încât durerea de gât te poate surprinde în orice moment şi trebuie să fii pregătit pentru a o înfrunta aşa cum se cuvine. Trebuie să ştii că durerea de gât nu reprezintă o afecţiune în sine, ci mai degrabă un simptom de boală şi în timp ce cauzele pot fi foarte diverse, cel mai frecvent durerile de gât sunt provocate de anumite virusuri care colonizează mucoasa amigdalelor, faringelui sau laringelui, creând un teren propice asocierii infecţiilor bacteriene.
Cum se manifestă durerea de gât
Durerea de gât prezintă mai degrabă un disconfort simţit la nivelul gâtului şi care se accentuează de cele mai multe ori la înghiţire. Aceasta poate fi însoţită de:
-înroșirea și umflarea amigdalelor și/sau faringelui;
-senzație de usturime;
-uscăciune în gât;
-dificultăți la înghițire;
-răgușeală;
-febră, cefalee severă;
-ptialism (secreţie salivară excesivă);
-prezenţa unor vezicule, pete albe, secreţii de puroi pe amigdale şi/sau faringe;
-respiraţie urât mirositoare.
Şi pentru că infecţiile virale şi bacteriene sunt cele care stau la baza durerilor de gât, te poţi confrunta şi cu alte simptome asociate, precum febra, frisoanele, tusea, eliminările nasale, strănutul, durerile musculare, oboseala accentuată.
Uneori, mai ales la copii, durerea de gât poate fi asociată cu dureri în abdomen, greaţă, vomă, fatigabilitate, dureri articulare, pierderea apetitului, erupţie tegumentară.
De ce te doare în gât
Potrivit datelor de specialitate, durerea de gât este provocată de inflamaţia amigdalelor şi a mucoasei faringiene. În 75% dintre cazuri, anginele şi faringitele sunt provocate de virusuri (rinovirusul, virusul respirator sinciţial, adenovirusul, virusul parainfluenza, virusul Ebstein-Barr ş.a.), şi doar într-un sfert dintre acestea, angina şi faringita este cauzată de bacterii, precum Streptococul beta hemolitic grupa A, Haemophilus influenzae ş.a., chiar de la debutul bolii.
În 10-15% cazuri amigdalita şi faringita poate fi cauzată de mononucleoza infecţioasă, infecţii fungice, infecţia cu virusul herpetic, alte infecţii virale (rubeola, rujeola, varicela) sau bacteriene (difteria, scarlatina, tusea convulsivă).
Alţi factori care predispun la inflamaţia mucoasei gâtului sunt:
-frigul și mediile închise, care favorizează expunerea organelor respiratorii la virusuri şi bacterii;
-praful, fumul de ţigară, poluarea atmosferică;
-inhalarea de substanțe chimice iritante,
-uscarea aerului din casă și la locul de muncă, mai ales iarna;
-aerisirea deficitară a spațiilor locuite
-alergia la praf, polen, păr de animale
-boala de reflux gastroesofagian
Dacă ai gâtul inflamat, te doare, tuşeşti şi nu îţi poţi desfăşura normal activitatea, nu poţi aştepta prea mult timp, e cazul să intervii cât mai rapid!
Cum să tratezi durerea de gât
Bea mai multe lichide calde pe parcursul zilei, întrucât acestea menţin mucoasa respiratorie umedă, hidratată, iar virusurile nu se mai pot înmulţi rapid. Se recomandă ceaiurile calde din plante medicinale, precum salvie, cimbru, muşeţel.
De cele mai multe ori, infecţia virală atacă mucoasa orofaringiană şi crează un teren propice invaziei ulterioare a bacteriilor asupra mucoasei orofaringiene, amplificând şi mai mult inflamaţia la acest nivel.
Bineînţeles că în asemenea condiţii, un preparat medicamentos cu acţiune antibacteriană locală este cel mai potrivit pentru a combate inflamaţia, întrucât acţionează în mod direct asupra cauzelor ce au condus la declanşarea procesului inflamator.
Preparatul medicamentos Trachisan este un antiseptic orofaringian şi te ajută atunci când infecția îţi atacă gâtul şi ai nevoie de o protecție pe măsură în acest sens!
Datorită componenetelor sale (Trachisan soluţie pentru gargarisme conţine substanţele active clorhexidina şi lidocaina, iar Trahisan comprimate de supt conţine tirotricina, clorhexidină și lidocaină), preparatele Trachisan combină acţiunea antibacteriană, antiseptică și analgezică în lupta cu infecţia şi gâtul inflamat.
Tirotricina este o substanţă cu proprietăţi antibacteriene locale, nu este absorbită în fluxul sanguin şi nu produce efecte toxice, în timp ce distruge multe specii de bacterii patogene și fungi. Clorhexidina este cel mai mult utilizat antiseptic, care potenţează acţiunea antibacteriană a tirotricinei și ajută la eliminarea inflamației. Clorhexidina este un antiseptic cu spectru larg de acţiune asupra bacteriilor Gram pozitive şi Gram negative, precum Escherichia coli, Enterobacter, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Streptococ hemolitic, Steptococcus faecalis, Salmonella Sp, Klebsiella Sp, Proteus spec., Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Microsporum canis, Aspergillus versicolor.
Lidocaina manifestă efect analgezic local şi ajută la eliminarea rapidă a durerii, iritaţiei şi disconfortului în gât.
Trachisan -comprimate de supt are o aromă plăcută de mentă, nu conţine zahăr și poate fi administrat adulților și copiilor de la 4 ani.
Trahisan este indicat în procesele inflamatoare ale cavităţii bucale şi gâtului, precum stomatita, gingivita, parodontita, glosita, amigdalita și faringita, dar şi în scop de profilaxie, înaintea şi după intervenţiile chirurgicale din cavităţile orală şi faringiană (extracții dentare, amigdalectomii), în respiraţia urât mirositoare.
Trachisan combină proprietățile analgezice și antibacteriene, eliminând cauzele ce au condus la inflamaţia faringelui şi amigdalelor.
Trachisan – primul ajutor în caz de infecție și dureri în gât!