Durerea de sâni sau mastodinia este reprezentată de orice senzaţie de durere sau disconfort apărută la nivelul sânilor, inclusiv al mameloanelor şi areolelor mamare. Durerea de sân poate apărea unilateral sau bilateral, fiind descrisă în mai multe feluri, precum sensibilitate accentuată, durere sau senzaţie de arsură, greutate.
Mastalgia sau mastodinia poate varia ca intensitate şi caracter în funcţie de cauza care o produce şi de factorii individuali. Aceasta poate fi permanentă sau poate apărea doar la examinarea sau masajul sânului.
Ce trebuie să ştii despre sâni
Mastalgia este o afecţiune comună în rândul femeilor. Un studiu recent a arătat că 70% dintre femei se confruntă cel puţin o dată în viaţă cu dureri la nivelul sânilor. Dar, iată care sunt cele mai comune cauze:
1. Ciclul menstrual
Foarte multe femei acuză sensibilitate, tensiune, înţepături şi o durere uşoară care se manifestă la ambii sâni înainte şi în timpul menstruaţiei. Acest tip de durere apare o dată pe lună, de obicei cu 3-7 zile înainte de menstruaţie. Se resimte în partea superioară a sânilor şi se extinde către subraţ. Afectează în special femeile cu vârsta cuprinsă între 30-40 ani.
2. Menopauza
Chiar dacă secreţia de hormoni se diminuează, unele femei acuză dureri de sâni înaintea instalării menopauzei, dar şi după, dacă femeia urmează terapia de substituţie hormonală. Specialiştii susţin că durerile mamare dispar odată cu sfârşitul menopauzei.
3. Pilulele anticoncepţionale
În cazul în care iei anticoncepţionale şi ai constatat prezenţa durerilor de sâni odată cu începerea administrării lor, medicul poate să îţi recomande o întrerupere a tratamentului pentru a observa simptomele sau poate schimba tratamentul anticoncepţional.
Nu face aceste greșeli atunci când îți cumperi un sutien!
Este posibil, de asemenea, să te confrunţi cu dureri de sâni şi să fii nevoită să iei pastile anticoncepţionale, recomandate de medic pentru a reduce senzaţia de durere la nivelul sânilor.
4. Sânii foarte mari
Femeile cu sânii mari pot avea dureri nonciclice cauzate de mărimea sânilor. Acest tip de disconfort este de obicei însoţit de dureri de gât, umăr şi spate.
5. Fibroadenomul
Cel mai frecvent nodul benign, necancerigen, care poate să cauzeze durere. El apare la un singur sân, sub forma unui nodul dur la pipăit şi mobil odată ce este atins şi mişcat.
6. Mastoza chistică
Este o afecţiune a sânilor caracterizată prin apariţia chisturilor la unul sau ambii sâni care au o consistenţă moale şi pot să cauzeze senzaţie de disconfort, durere şi tensiune mamară, simptome care sunt mai intense în perioada menstruaţiei.
Cum previi lăsarea sânilor. Sfaturi de la specialist!
“Mastoza chistică cauzează jenă sau dureri locale, spontane sau provocate, în special înaintea menstrelor. Simptomele apar înaintea menstruaţiilor şi se ameliorează pe parcursul acestora”, afirmă Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, medic primar în obstretică-ginecologie.
7. Mastita
Este o infecţie a glandei mamare care apare îndeosebi la femeile care alăptează. Ea se manifestă prin durere, umflarea şi înroşirea sânului, febră.