Ingredientul cancerigen din pasta de dinți

Un raport întocmit în 1997, însă publicat recent de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), a stârnit un val de îngrijorări întrucât priveşte o substanţă asociată cu o serie de probleme de sănătate, conținută de un popular brand de pastă de dinți.

separator
dreamstime_xxl_36447868-900x480

În compoziția produsului Colgate Total, se regăsește agentul antibacterian cunoscut ca triclosan. Unele studii au dezvăluit că această substanță poate fi dăunătoare sistemului imunitar și poate crește rezistența bacteriilor la antibiotice, scriu experții de la Mayo Clinic. Experimentele pe animale au arătat că triclosanul, care se găsește și în anumite săpunuri antibacteriene, ar putea produce dereglări hormonale. O altă cercetare pe șoareci, publicată în Chemical Research in Toxicology, a asociat substanța cu riscul dezvoltării cancerului mamar.

Raportul toxicologic publicat de FDA la 17 ani de la întocmire, pe baza căruia instituția a aprobat pasta de dinți Colgate Total, ridică o serie de întrebări cu privire la siguranța produsului. Documentul a fost făcut public abia anul acesta, ca urmare a unui proces intentat în baza dreptului la liberă informare a cetățenilor (Freedom of Information Act).

Potrivit datelor conținute în raport, concluziile unor studii efectuate pe șoareci au subliniat riscul nașterilor premature și al apariției unor malformații osoase la nivelul craniului, al vertebrelor și al pelvisului, scrie Medical Daily. Cu toate acestea, Colgate a clasat aceste descoperiri drept „irelevante”, deoarece nu au rezultat în urma dozei administrate, ci au fost „incidentale”.

„Am creat un sistem unde testăm aceste substanţe chimice pe populația umană. Îmi place ideea că sunt toate sigure. Dar când avem studii pe animale care sugerează altceva, cred că ne asumăm un risc foarte mare”, a declarat pe marginea raportului prof. Thomas Zoeller, de la Universitatea din Massachusetts, de la Amherst, pentru Bloomberg.

Trebuie luat în considerare însă că, în cadrul studiilor, cercetătorii administrează doze de triclosan mult mai mari decât cele la care sunt expuși oamenii, punctează dr. Jessica Savage, de la Harvard School of Public Health, citată de TIME. De asemenea, în cazul oamenilor, substanța este absorbită prin piele, însă într-o cantitate mică, deoarece pasta de dinți nu este înghițită, adaugă experta. În schimb, șoarecilor le este administrată fie prin hrănire, fie prin injectare.

Potrivit FDA, „triclosanul nu este considerat în prezent periculos pentru oameni. Dar câteva studii științifice efectuate după ce FDA a analizat ultima dată acest ingredient merită o evaluare ulterioară”.

Pe site-ul dedicat pastei de dinți Colgate Total este menționat faptul că produsul este sigur și eficient, fapt demonstrat prin circa 90 de studii, la care au participat aproximativ 20.000 de voluntari. De asemenea, este menționat faptul că produsul „este singura pastă de dinți de pe piață care a fost supusă procesului de analiză riguroasă New Drug Application (NDA) a Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, pentru eficiență și siguranță, inclusiv analizei periodice în baza literaturii științifice și informațiilor privind siguranța”. Pe site este specificat și faptul că triclosanul, conținut de produs „în mod unic”, în proporție de 0,3%, este benefic împotriva plăcii bacteriene, „cea mai frecventă cauză a problemelor de sănătate orală”.

„În aproape 18 ani de când Colgate Total este pe piața din SUA, nu a existat niciun semnal cu privire la vreo problemă de siguranță în rapoartele legate de efectele adverse”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Thomas DiPiazza, citat de Bloomberg.

De asemenea, reprezentanții companiei Colgate precizează că decizia de a nu publica raportul toxicologic cu privire la produsul Colgate Total nu le aparține lor, ci FDA.

Sursa

Designerii autohtoni, plecați peste hotare, și-au adus hainele acasă
Articolul anterior
Reţete de supe şi ciorbe pe care trebuie să le încerci
Articolul următor
Alte articole interesante