Ultimii ani au fost marcați de o frenezie în jurul infecției cu virusul papiloma uman (HPV), considerat principalul vinovat pentru cazurile de cancer de col uterin. Însă, în pofida mediatizării, a numeroase informaţtii aparute despre contractarea şi manifestarea HPV care nu sunt adevarate.
Iată patru mituri demontate de specialiştii în oncologie şi ginecologie:
1. Rezultatele anormale la testul Babes-Papanicolau indică infectare cu HPV – FALS.
Testul Babes-Papanicolau are rolul de analiza pentru descoperirea unor posibile celule canceroase, dar nu indică nici infecţia cu HPV, nici cancerul propriu-zis. Ţestul arată dacă există celule anormale pe colul uterin. Abia după alte analize, medicii pot stabili dacă sunt canceroase şi dacă infecţia cu HPV este cauza. Așadar rezultatele anormale obţinute după efectuarea ţestului Babes-Papanicolau nu indică infectare cu HPV.
2. Pot preveni infectarea cu virusul HPV folosind prezervativul – FALS
Virusul se transmite mai degrabă prin piele, decât prin fluidele corporale. Din acest motiv, prezenvativele pot cel mult să diminueze riscul de infectare cu HPV, dar nu sunt suficiente de eficiente precum sunt în cazul altor virusuri, precum HIV sau cel care cauzează gonoree.
3. Nu păţesc nimic dacă fac sex oral – FALS
Deși virusul HPV este cel mai des asociat cu probleme medicale legate de colul uterin, un studiu efectuat în perioada 1988-2004 şi publicat în Journal of Clinical Oncology, în 2011, arată că medicii au constatat o creşterea numărului de cancere la nivelul cavităţii bucale. După ani de cercetări, oamenii de ştiinţă au constatat – odată cu trecerea timpului – cazurile de cancer cauzate de infecţia cu HPV au crescut cu 225%.
4. Mă vaccinez şi nu mai am grijă virusului HPV
Vaccinul anti-HPV protejează, practic, organismul faţă de patru tulpine virale – cel mai des asociate cu cancerul de col uterin. Există însă sute de tulpine, ce-i drept, majoritatea inofensive. Chiar şi în aceste condiţii, vaccinul împotriva HPV nu este eficient 100%, potrivit unui studiu publicat în Journal of Medical Screening.