Tiroida este un organ esenţial al corpului, orice dezechilibru în buna ei funcţionare îţi afectează întregul organism.
Glanda tiroidă are numeroase funcţii, printre acestea numărându-se:
- Repararea sistemului osos
- Stimulează funcţia cerebrală
- Transformă alimentele în energie pentru organism
- Reglarea ciclului menstrual
- Contribuie la sintetizarea proteinelor de către celule
- Transformă beta-carotenul în vitamina A
- Transportul electroliţilor către zonele din corp unde este nevoie de ei
Urzica
Înţepătoarea urzică este recomandată atât celor care suferă de hipotiroidism, cât şi celor care au hipertiroidism, ce survine mai ales în cazurile declanşate de lipsa de iod în organism. Se poate prepara ceai de urzică, o cană pe zi fiind un prim pas pentru a asigura buna funcţionare a tiroidei.
Echinacea
Se ştie că echinacea este cea care întăreşte sistemul imunitar, însă ea este de folos şi la cei la care glanda tiroidă produce un exces de hormoni. Rădăcina de echinacea este cea mai eficientă în această situaţie. Din rădăcina de echinacea se poate prepara ceai, iar rezultatele nu se vor lăsa aşteptate.
Seminţe de in
Este cel mai la îndemână leac pentru a asigura buna funcţionare a glandei tiroide. Sunt recomandate şi pentru tractul digestiv deoarece sunt bogate în fibre şi scad riscul de constipaţie sau cel de a face cancer la colon. 1 linguriţă de seminţe de in pe zi îţi protejează tiroida.
Lemn-dulce
O plantă mai puţin cunoscută la noi, dar cu efecte terapeutice recunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Lemnul dulce este benefic pentru cei cărora glanda tiroidă le funcţionează mai lent. Un simptom comun al hipotiroidismului este oboseala cronică. De asemenea, lemnul dulce scade riscul de cancer la tiroidă.
Primula
Această floare nu înfrumuseţează doar grădinile, ci uleiul obţinut din ea este un adevărat elixir pentru glanda tiroidă. Este recomandat de asemenea pentru a stimula activitatea glandei tiroide şi ameliorează simptomele altor probleme asociate cu hipotiroidismul, cum ar fi menstruaţia abundentă şi căderea părului.
Sursa: www.doftoria.ro