Mărul – te face sănătoasă şi frumoasă!

În fiecare dimineaţă mănâncă un măr pe stomacul gol, pentru efect depurativ şi seara unul, pentru proprietăţile sale laxative. Datrorită conţinutului ridicat de vitamina C, întăreşte sistemul imunitar, astfel te protejează de invazia de viruşi, mai ales în perioada rece a anului.

separator

Merele conţin vitaminele A, B1, B2 şi C, substanţe nutritive, precum calciu, fier, fosfor, magneziu şi potasiu.

Indicaţii therapeutice:

Consumul regulat de mere reduce incidenţa bolilor cardiovasculare, previne accidentele vasculare cerebrale, fereşte în special, femeile de bolile cauzate de o circulaţie proastă (angiectazii, petele vasculare la nivelul gambelor, varicele şi insuficienţa venoasă); scade colesterolul, întăreşte oasele; previne osteoporoza; scade riscul formării calculilor urinari; înlătură obosela şi starea de nervozitate; asigură un bun tranzit intestinal; previne diareea şi constipaţia. Conţine ingredienţi “minune” care previn apariţia cancerului de prostată, colon şi sân.
Mărul albeste dinţii, dacă este consumat regulat.

Oţetul de mere

Oţetul de mere are efect antiinflamator asupra articulaţiilor şi cartilagiilor, prin urmare, combate reumatismul. Înainte de fiecare masă, se amestecă o lingură de oţet de mere cu o linguriţă de miere. Aceeaşi reţetă te scapă de anemie. De asemenea ajută la asimilarea fierului din alimentele consumate.
Este indicat în curele de slăbire – se dizolvă două linguriţe de oţet de mere într-un pahar de apă plată şi se bea pe stomacul gol. Apoi înainte de fiecare masă se consumă, păstrând proporţia, doar jumătate de pahar. Asigură indigestia şi alte afecţiuni ale bilei, cu 5- 10 minute înainte de masă, consumă un sfert din proporţia menţionată.

Cura cu suc de mere

Timp de 3-4 săptămâni, cu 30 de minute înainte de mesele principale se consumă un pahar de suc de mere. Aceasta ajută la curăţarea intestinului de toxine, inclusiv în tratarea multor boli menţionate mai sus.

Fii inventivă, creează-ţi propria reţetă

• În salate putem combina mărul crud cu morcov, ţelină, sfeclă roşie, varză, salată, ridiche neagră, anghinare, andive, lămâie, portocale, pere, banane, nuci, alune, scorţişoară, mărar, somon, ton;
• Din lactate se combină bine cu brânz de capră, caşcaval, smântână, iaurt;
• Gătit, marul poate fi călit în unt sau copt şi servit împreună de carnea de vită sau de pui.

Raisa Lăcustă, nutriţionist

Un sfat pentru frumusete :


Marina Bătrânu,
cosmetolog

Revigorează-ţi tenul cu măşti din măr

Toate măştile recomandate mai jos, se aplică timp de 20 minute, după care se îndepărtează uşor.

  1. revigorează tenul obosit – un pahar de apă şi o lingură de oţet de mere;
  2. hidratează şi tonifică orice tip de ten – se aplică pe faţă un măr ras;
  3. hrăneşte tenul uscat şi normal – o lingură de suc de mere, ½ galbenuş de ou, puţină făină şi amidon de cartof;
  4. pentru tenul gras – 2 linguri de măr ras (de dorit să fie acrişor), o lingură de amidon de cartof sau  făină de ovăz;
  5. oferă elasticitate şi încetineşte îmbătrânirea – un măr copt, o linguriţă de ulei de măsline şi o linguriţă de miere;
  6. dă vigoare tenului, decolteului şi sânilor – aplică tampoane  pe piele,  cu vată muiată în suc de măr.

A fost recunoscut oficial diabetul de tip 5, o nouă formă agresivă a bolii care afectează tinerii

O nouă formă de diabet, care nu este asociată cu obezitatea, a fost recunoscută oficial de către Federația Internațională de Diabet (IDF). Diabetul de tip 5, așa cum a fost denumit, afectează aproximativ 25 de milioane de persoane la nivel global.

Afecțiunea apare în special la adolescenți și adulți tineri, subponderali și subnutriți, și este cauzată de o producție insuficientă de insulină, indusă de malnutriție, potrivit The Independent.

Spre deosebire de tipurile cunoscute de diabet – tip 1 (autoimun) și tip 2 (corelat cu stilul de viață) – această formă nu are legătură cu obezitatea, fiind de multe ori confundată cu celelalte tipuri, ceea ce a dus la tratamente greșite și complicații grave.

Diabetul de tip 5 a fost recunoscut oficial în urma unui vot desfășurat pe 8 aprilie 2025, în cadrul Congresului Mondial al Diabetului organizat de IDF la Bangkok. Totodată, a fost creat un grup internațional de lucru care va elabora ghiduri de diagnostic și tratament, pentru a sprijini cadrele medicale în recunoașterea și tratarea acestei afecțiuni.

„A fost istoric subdiagnosticat și înțeles greșit. Recunoașterea oficială este un pas crucial în direcția conștientizării unei probleme devastatoare”, a declarat dr. Meredith Hawkins, profesor de medicină la Albert Einstein College of Medicine.

Ea avertizează că mulți pacienți primesc tratamente nepotrivite, uneori chiar periculoase, cum ar fi administrarea excesivă de insulină, care poate fi fatală în acest context.

„Diabetul legat de malnutriție este mai frecvent decât tuberculoza și aproape la fel de frecvent ca HIV/SIDA, dar lipsa unui nume oficial a împiedicat eforturile de diagnosticare și identificare a unor terapii eficiente”, a mai spus dr. Hawkins.

De-a lungul timpului, medicii au observat cazuri în care pacienții – de obicei tineri și slabi – prezentau simptome asemănătoare diabetului de tip 1, dar nu răspundeau la tratamentul cu insulină.

Abia în 2022, o echipă de cercetători a demonstrat că această formă este fundamental diferită de tipurile clasice de diabet, având la bază un defect metabolic profund în capacitatea organismului de a secreta insulină.

În prezent, nu există un tratament standard pentru diabetul de tip 5. Potrivit specialiștilor, alimentația pacienților ar trebui să includă mai multe proteine și mai puțini carbohidrați, în paralel cu corectarea deficiențelor de micronutrienți.„Totul trebuie cercetat atent, acum că avem recunoaștere oficială și sprijin internațional”, a subliniat dr. Hawkins.

Băutura nr. 1 recomandată de dieteticieni care vă ajută să daţi jos din grăsimea viscerală

Grăsimea viscerală este cea se acumulează în jurul organelor interne precum ficatul, stomacul sau intestinele, afectând sănătatea. Din fericire, pe lângă medicamente, dieteticienii spun că există o băutură care contribuie la scăderea acestui tip de ţesut adipos, scrie adevarul.ro

Grăsimea corporală îndeplinește diferite funcții importante în organismul uman, de la stocarea anumitor vitamine, până la menținerea căldurii. Dar există un tip de grăsime, care poate avea efecte negative asupra sănătăţii: grăsimea viscerală.

Deşi nu o vedem, ea se acumulează în jurul organelor interne precum ficatul, stomacul sau intestinele și poate crește semnificativ riscul de boli. Din fericire, spun dieteticienii, nu este nevoie de soluții complicate pentru a o ține sub control, pentru că există o băutură care ne poate ajuta în lupta cu acest tip de ţesut adipos şi pe care mulţi dintre noi o consumă de cum se trezesc dimineaţa. Este vorba despre atât de obişnuita cafea, potrivit eatingwell.

Potrivit unui studiu din 2025, realizat pe un eșantion de peste 45.000 de participanți, cei care au consumat zilnic această băutură (în medie 1,7 cești) au prezentat niveluri semnificativ mai scăzute de grăsime viscerală comparativ cu cei care nu o consumau deloc.

Dieteticianul Megan Byrd a explicat pe larg care este legătura dintre cafea şi scăderea stratului adipos din jurul organelor, precizând că multă vreme s-a crezut că factorul determinant este cafeina. C

u toate acestea, spune ea, un studiu recent nu a găsit același efect şi la ceaiul verde, care conține, de asemenea, cofeină, astfel că s-a ajuns la concluzia că diferenţa nu o face simpla prezenţă a cofeinei, ci concentraţia acesteia.

1. Stimulează metabolismul

Conținutul ridicat de cofeină accelerează metabolismul în repaus, ceea ce poate duce la arderea mai eficientă a caloriilor și la reducerea depozitelor adipoase. Unele cercetări au demonstrat o creștere a ratei metabolice cu până la 20% timp de câteva ore după consum.

„Cafeaua are, de obicei, mai multă cofeină decât ceaiul verde, ceea ce poate crește și mai mult rata metabolică în repaus. De fapt, unele studii au stabilit că, de fapt, cafeaua poate crește metabolismul timp de cel puțin trei ore după consum”, a explicat specialista.

2. Este bogată în antioxidanți

Cafeaua conține compuși precum acizii clorogenici și cafestolul, antioxidanți asociați cu reducerea grăsimii abdominale, a greutății corporale și a circumferinței taliei.

Fiecare ceașcă conține între 200 și 550 miligrame din acești compuși vegetali benefici, mai mult decât ceaiul verde sau vinul roșu, iar antioxidanții ajută la protejarea organismului împotriva deteriorării celulelor.

În plus, includerea unui număr mare de antioxidanți în alimentație dumneavoastră este o altă modalitate de a reduce potențial grăsimea viscerală.

În mod specific, spune dieteticianul Beth Conlon, acizii clorogenici și cafestolul, ambele găsite în cafea, sunt doi antioxidanți care pot ajuta la pierderea grăsimii viscerale.

„Studiile au arătat că acizii clorogenici pot reduce grăsimea abdominală, greutatea corporală și circumferința taliei. Se crede că acești compuși pot influența metabolismul și descompunerea grăsimilor, oferind un mecanism potențial dincolo de efectele cafelei asupra grăsimii viscerale”, a explicat ea.

3. Cafeaua poate reduce apetitul

Cofeina are un efect asupra sistemului nervos central, putând diminua senzația de foame. Totuși, efectele variază în funcție de momentul în care este consumată, unele studii arătând că băutura este mai eficientă în reducerea apetitului atunci când este savurată după masă.

„Cofeina din cafea poate stimula sistemul nervos și poate reduce apetitul. În acest fel, cafeaua ar putea contribui la scăderea aportului caloric, reducând indirect grăsimea abdominală în timp”, a mai spus Beth Conlon, avertizând însă că aceasta nu este o mâncare în sine şi nu trebuie nicdecum să substituie alimentaţia.

„Cafeaua în sine nu este o masă! Este important să aveţi o nutriție adecvată și mese echilibrate pe tot parcursul zilei pentru o bună nutriție și sănătate”, recomandă ea.

Pentru efecte maxime, este recomandat consumul cafelei simple, fără adaosuri calorice excesive precum zahăr sau lapte. Cafeaua neagră este cea mai eficientă, însă, pentru cei care preferă un gust mai blând, adăugarea unei cantități mici de lapte vegetal (ovăz, migdale) este o opțiune potrivită.

O nouă intervenție SMURD: Un copil de 11 ani a fost transportat de urgență la Cluj-Napoca

Un copil de 11 ani, grav bolnav, a fost transportat, în colaborare cu Serviciul SMURD România, la Cluj Napoca. Intervenția a avut loc joi, 24 aprilie, ora 18:00.

Copilul a fost spitalizat la 31 martie la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, cu o patologie severă. Aici, copilului i s-au efectuat investigațiile necesare cazului și tratament corespunzător.

Totuși, starea pacientului rămânea a fi foarte gravă, fără evoluție pozitivă la tratament. În aceste condiții, medicii specialiști, printr-un consiliu medical extins și consult interspitalicesc transfrontalier cu colegii din România, au decis transferul micuțului la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca pentru tratament neurochirurgical specializat.

 Astfel, misiunea transfrontalieră a avut drept scop transportarea copilului în timp util și a fost realizată cu succes. Specialiștii basarabeni au asigurat transferul asistat cu monitorizarea parametrilor vitali și au predat în siguranță pacientul la vama Leușeni echipajului SMURD Iași.

Sport combinat pentru bărbați: aparate de forță și exerciții fizice!
Articolul anterior
În vacanţă la bunica Ana Barbu! (FOTO)
Articolul următor
Close menu