În fiecare dimineaţă mănâncă un măr pe stomacul gol, pentru efect depurativ şi seara unul, pentru proprietăţile sale laxative. Datrorită conţinutului ridicat de vitamina C, întăreşte sistemul imunitar, astfel te protejează de invazia de viruşi, mai ales în perioada rece a anului.
Merele conţin vitaminele A, B1, B2 şi C, substanţe nutritive, precum calciu, fier, fosfor, magneziu şi potasiu.
Indicaţii therapeutice:
Consumul regulat de mere reduce incidenţa bolilor cardiovasculare, previne accidentele vasculare cerebrale, fereşte în special, femeile de bolile cauzate de o circulaţie proastă (angiectazii, petele vasculare la nivelul gambelor, varicele şi insuficienţa venoasă); scade colesterolul, întăreşte oasele; previne osteoporoza; scade riscul formării calculilor urinari; înlătură obosela şi starea de nervozitate; asigură un bun tranzit intestinal; previne diareea şi constipaţia. Conţine ingredienţi “minune” care previn apariţia cancerului de prostată, colon şi sân.
Mărul albeste dinţii, dacă este consumat regulat.
Oţetul de mere
Oţetul de mere are efect antiinflamator asupra articulaţiilor şi cartilagiilor, prin urmare, combate reumatismul. Înainte de fiecare masă, se amestecă o lingură de oţet de mere cu o linguriţă de miere. Aceeaşi reţetă te scapă de anemie. De asemenea ajută la asimilarea fierului din alimentele consumate.
Este indicat în curele de slăbire – se dizolvă două linguriţe de oţet de mere într-un pahar de apă plată şi se bea pe stomacul gol. Apoi înainte de fiecare masă se consumă, păstrând proporţia, doar jumătate de pahar. Asigură indigestia şi alte afecţiuni ale bilei, cu 5- 10 minute înainte de masă, consumă un sfert din proporţia menţionată.
Cura cu suc de mere
Timp de 3-4 săptămâni, cu 30 de minute înainte de mesele principale se consumă un pahar de suc de mere. Aceasta ajută la curăţarea intestinului de toxine, inclusiv în tratarea multor boli menţionate mai sus.
Fii inventivă, creează-ţi propria reţetă
• În salate putem combina mărul crud cu morcov, ţelină, sfeclă roşie, varză, salată, ridiche neagră, anghinare, andive, lămâie, portocale, pere, banane, nuci, alune, scorţişoară, mărar, somon, ton;
• Din lactate se combină bine cu brânz de capră, caşcaval, smântână, iaurt;
• Gătit, marul poate fi călit în unt sau copt şi servit împreună de carnea de vită sau de pui.
Raisa Lăcustă, nutriţionist
Un sfat pentru frumusete :
Marina Bătrânu,
cosmetolog
Revigorează-ţi tenul cu măşti din măr
Toate măştile recomandate mai jos, se aplică timp de 20 minute, după care se îndepărtează uşor.
- revigorează tenul obosit – un pahar de apă şi o lingură de oţet de mere;
- hidratează şi tonifică orice tip de ten – se aplică pe faţă un măr ras;
- hrăneşte tenul uscat şi normal – o lingură de suc de mere, ½ galbenuş de ou, puţină făină şi amidon de cartof;
- pentru tenul gras – 2 linguri de măr ras (de dorit să fie acrişor), o lingură de amidon de cartof sau făină de ovăz;
- oferă elasticitate şi încetineşte îmbătrânirea – un măr copt, o linguriţă de ulei de măsline şi o linguriţă de miere;
- dă vigoare tenului, decolteului şi sânilor – aplică tampoane pe piele, cu vată muiată în suc de măr.