O tumoare gigantă, operată cu succes la Spitalul Clinic Bălți

O tumoră de aproximativ 3 kilograme, situată în zona axilei (popular: subsuoară), a fost înlăturată de medicii de la Spitalul Clinic Bălți, unui bărbat. Operația a decurs cu succes.

Lipomul este o formațiune tumorală benignă, formată din celule adipoase mature. El se formează prin multiplicarea exagerată a acestor celule. Această formațiune poate fi unică sau multiplă și poate apărea în orice zonă a corpului.

„Inițial, pacientul a fost consultat de medicul chirurg, iar după efectuarea ecografiei Doppler și a investigațiilor preoperatorii, formațiunea a fost îndepărtată pe cale chirurgicală. Operația a decurs cu succes, iar pacientul se simte bine”, comunică instituția, potrivit realitatea.md.

Femeia care cântărește 25 de kilograme, își dorește să mai slăbească

O tânără chinezoaică care cântărește doar 25 de kilograme a atras atenția întregii lumi după ce și-a prezentat online corpul șocant de slab și a afirmat că vrea să fie și mai slabă.

Tânăra cunoscută sub numele de „Baby Tingzi” (婷子宝宝) are 160 cm înălțime, dar cântărește doar aproximativ 25 kg și se pare că își propune să slăbească și mai mult.

Ea are peste 42 000 de fani pe Douyin, versiunea chineză a TikTok, dintre care majoritatea își exprimă constant îngrijorarea cu privire la sănătatea ei, susține EVZ citat de doctorulzilei.ro.

Baby Tingzi respinge întotdeauna aceste îngrijorări, susținând că preferă să fie foarte slabă și adăugând că silueta sa de schelet nu are niciun impact negativ asupra vieții sale.

Influencerul social media în ascensiune, care se pare că provine din Guangzhou, provincia Guangdong din China, postează în mod constant clipuri cu ea în ținute sumare pentru a-și arăta fizicul scheletic și se pare că nu îi pasă de critici.

După ce Baby Tinzi a devenit virală pe rețelele sociale chineze, mulți au comentat că suferă probabil de anorexie și are nevoie urgentă de asistență medicală. Unele persoane s-au referit chiar la ea ca la un schelet ambulant.

„Este greu de imaginat un adult care cântărește 25 de kilograme”, a scris o persoană.

„Doamne, mă tem foarte tare că vei muri în timp ce eu mă uit pe telefonul meu”, a comentat o altă persoană.

Un supliment ieftin te poate ajuta să scapi, în sfârșit, de acnee

Suplimentul care te poate scăpa de acnee. Pacienții care suferă de acnee pot beneficia de pe urma unei diete mediteraneene și de a lua suplimente de acizi grași omega-3 derivate din alge, arată un nou studiu din Germania, scrie doctorulzilei.ro.

Cercetarea, publicată în Journal of Cosmetic Dermatology, a urmărit 60 de persoane care au suferit de ani de zile de acnee ușoară până la moderată. Participanții au fost în mare parte femei, în vârstă de 20 de ani, care nu urmau medicamente pentru acnee.

Majoritatea au raportat nemulțumiri față de tratamentele lor anterioare pentru acnee – și aproape toți au avut deficiențe de omega-3 la începutul studiului.

Aportul de acizi grași Omega-3 poate reduce acneea

Omega-3 sunt esențiali pentru funcționarea celulelor, în special în ochi și inimă. Organismul nu le produce în mod natural, dar pot fi obținute din alimente precum peștele, nucile, semințele de in și legumele cu frunze.

Suplimentele cu Omega – 3, în special EPA și DHA, au puteri antiinflamatorii. Cercetările au sugerat că aceste grăsimi sănătoase pot ușura acneea, o afecțiune inflamatorie a pielii, dar dovezile nu au fost concludente.

O dietă sănătoasă, echilibrată, care menține nivelul de zahăr din sânge constant, poate ajuta în lupta împotriva petelor. Vârfurile de zahăr din sânge pot provoca inflamații și stimulează organismul să producă exces de sebum, o substanță uleioasă care poate duce la acnee.

Pentru acest studiu, participanții au fost încurajați să urmeze o dietă mediteraneană axată pe plante, cu ingrediente neprocesate, sezoniere și bogate în nutrienți și să evite alimentele ultraprocesate, produsele lactate și carnea.

Voluntarii au luat suplimente de omega-3 provenite din alge și care conțin EPA și DHA la masa lor principală a zilei. Doza a crescut pe parcursul studiului de 16 săptămâni. Nivelurile de acizi grași omega-3 au fost de aproximativ 4,9% la început. Cei care au depășit ținta de 8% au experimentat o reducere semnificativă a severității acneei, au spus cercetătorii.

„Intervențiile în stilul de viață, inclusiv recomandările dietetice, nu ar trebui luate în considerare în opoziție cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă, ci mai degrabă ca un adjuvant valoros al oricărui plan modern de tratament al acneei”, a spus autorul studiului corespondent Dr. Anne Guertler de la Ludwig-Maximilians-Universität München.

Cercetătorii au remarcat că câteva persoane au renunțat la studiu deoarece acneea lor s-a agravat. Doza de omega-3 ar trebui ajustată în studiile viitoare, astfel încât toți participanții să poată atinge nivelul țintă, au spus cercetătorii. Cercetările ulterioare ar trebui, de asemenea, să evalueze dacă situația la capătul superior al intervalului, în jur de 11%, aduce beneficii suplimentare.

Constipația și creșterea burții: Până la 50% dintre femei de vârstă reproductivă se confruntă cu această boală

Constipația este o parte neplăcută, dar normală a ființei umane. Cauzele pot include faptul că nu beți suficientă apă, medicamente sau chiar modificări temporare ale dietei dumneavoastră.

Cu toate acestea, constipația poate fi, de asemenea, un semn de avertizare al unei probleme numite fibroame uterine, scrie doctorulzilei.ro. Fibroamele uterine nu sunt întotdeauna o problemă gravă; ele sunt aproape întotdeauna necanceroase. Dar asta nu înseamnă că ar trebui pur și simplu să le ignorați. Dr. Darin L Weyhrich oferă această explicație utilă despre ce sunt fibroamele și când ar trebui să căutați ajutor.

Ce sunt fibroamele?

Fibroamele, numite și leiomioame, sunt creșteri benigne, de obicei pe pereții uterului. Până la 20%-50% dintre femeile de vârstă reproductivă prezintă fibroame.

Simptomele fibroamelor

Fibroamele adesea nu prezintă niciun simptom și sunt descoperite doar în timpul unei ecografii de rutină a uterului. Acesta este cel mai adesea cazul dacă fibroamele sunt deosebit de mici.

Cu toate acestea, ele pot crește suficient de mult pentru a prezenta simptome. Unele dintre semnele care indică o posibilă problemă cu fibroamele includ următoarele:

  • Constipație frecventă
  • Dificultăți la urinare
  • Menstruații care durează mai mult de șapte zile
  • Perioade menstruale mai frecvente
  • Sângerări neregulate între cicluri
  • Perioade abundente
  • Dureri pelviene sau abdominale
  • Durere în timpul actului sexual
  • anemie

Fibroamele și constipația merg adesea mână în mână deoarece fibroamele mari și cele aflate într-o poziție care exercită presiune asupra rectului interferează cu intestinele și duc la constipație. Uneori, acestea pot bloca complet intestinul și pot deteriora tractul digestiv dacă nu sunt tratate.

Deși acestea nu sunt singurele semne ale fibroamelor, ele apar frecvent la femeile care le au.

Cum să gestionați fibroamele

„Dacă fibroamele dvs. sunt suficient de mari pentru a provoca simptome, este posibil să vă simțiți extrem de inconfortabil sau chiar să aveți dureri. În funcție de cât de aproape sunteți de menopauză, vă putem recomanda să așteptați cu atenție dacă nu provoacă simptome semnificative.

Cu toate acestea, dacă sunt simptomatice, vă putem prescrie unul dintre diversele teste pentru a vă diagnostica fibroamele, cum ar fi o ecografie pelvină. Acest examen, efectuat de obicei cu ajutorul unei baghete transvaginale pe care o introducem în vagin, ne poate oferi o imagine clară a ceea ce se întâmplă în interiorul uterului dumneavoastră.

Este posibil să solicităm și alte teste, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) sau radiografii.

Uneori, vă putem ameliora simptomele cu medicamente simple. Cel mai adesea, aceasta este o formă de substituție horrrmonală menită să vă aducă hormonii într-un echilibru mai bun. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) eliberate fără prescripție medicală, precum ibuprofenul (Advil®, Motrin®) sau naproxenul sodic (Aleve®), pot oferi o ameliorare suficientă a durerii.

Cu toate acestea, în cazuri deosebit de grave, în special dacă familia dumneavoastră este completă și mai aveți mulți ani până la menopauză, este posibil să vă recomandăm îndepărtarea uterului. Această procedură se numește histerectomie. Atunci când efectuăm o histerectomie, ne propunem să o facem printr-o intervenție chirurgicală minim invazivă pentru a păstra țesutul sănătos, a face incizii mai mici și a reduce timpul de recuperare”, a explicat specialistul.

Val de caniculă și temperaturi record în Rusia. În Moscova, niciun început de iulie n-a mai fost așa de fierbinte din 1917
Articolul anterior
Biblioteca Națională găzduiește o expoziție despre deportări
Articolul următor