Tuşim sau râdem, strănutăm sau ridicăm o geantă mai grea și simțim cum pierdem câteva picături de urină. E micul nostru secret, nimeni nu știe aceasta, doar noi, dar oricum e jenant și nu ne simţim în apele noastre. Pierderea involuntară a urinei deseori apare la femei după vârsta de 50 de ani, statistic vorbind, se întâmplă la mai mult de 40% din femei. Deci e o problemă des întâlnită, dar prea puţin discutată. În afară de scurgeri mici, la unele din noi periodic apare o necesitate bruscă de urinare în situațiile cele mai neașteptate. Și atunci chiar avem o problemă.
Faptul că suntem femei şi mame, deja ne face să avem predispunere la asemenea fenomen. Muşchii pelvieni sunt mai întinşi, iar cu vârsta ei devin mai slabi, îşi pierd din elasticitate şi putere. Dacă mai punem și scăderea nivelului de estrogeni (hormonul care răspunde pentru fermitatea peretelui de contact între vagin şi vezica urinară) şi kilogramele în plus, care parcă se lipesc de noi, atunci buchetul de factori predispozanţi este gata format. Mușchii în zona uretrei şi a vaginului sunt slabi şi un efort impulsiv precum un act de strănut sau tuse, face ca vezica urinară să se contracte şi să se producă o scurgere involuntară de urină.
Şi acum la treabă! Ce să facem ca să ne simţim mai bine? Iată câteva sfaturi:
1. Exerciţiul Kegel– este perfect pentru întărirea mușchilor pelvieni. Îl poți face oriunde- când conduci maşina, la masa de lucru, când privești televizorul. Contractă muşchii pelvieni (ca și cum ai dori să oprești jetul de urină) pentru 10 secunde, apoi relaxează-i. Repetă de 10-20 de ori în fiecare zi acest exercițiu. Astfel, vei prinde doi iepuri odată: vei controla pierderea de urină şi vei avea mai multă satisfacţie de la sex.
2. Controlează volumul de lichide consumat. Încearcă să nu bei mult lichid odată, mai bine câte puţin pe tot parcursul zilei. Consumă moderat cafea şi ceai, din cauza efectului diuretic al cofeinei.
3. Alimenteză-te corect- consumă mai multe produse bogate în calciu, magneziu, vitamina E, precum legume verzi, nuci, migdale. Folosește produse bogate în fibre, care ajută la ameliorarea tranzitului intestinal, şi previn constipaţia.
4. Consumă răchiţele şi afine – aceste doua pomuşoare sunt esenţiale pentru curăţarea vezicii urinare. Substanţele conţinute în ele previn aderarea bacteriilor de pereţii vezicii. La noi le puteţi găsi în formă îngheţată sau uscată.
5. Folosește produse bogate în fitoestrogeni. Aceste substanţe legându-se de receptorii estrogenici pot ameliora starea de incontinienţă, întărind ţesutul uretrei. Produsele excelente sunt: soia, tofu, alge, cartofi, mere, morcovi.
6. Fă sport regulat, abordează tehnici de relaxare, yoga.
7. Fixează-ți un program de vizite la toaletă- învață să mergi la toaletă la fiecare 2-4 ore.
8. Mergi la medicul ginecolog sau urolog pentru a primi o medicaţie, în cazul în care specialistul îl va considera necesar.
M-aş bucura dacă unele din voi deja au şi făcut exerciţiul Kegel, până a citi acest articol!
Cu drag, Elena Armaşu (Crizanteme)