Ridichile roşii scad colesterolul, luptă cu tumorile şi infecţiile urinare

Ridichea roşie, cea crescută ecologic, are proprietăţi benefice asupra sănătăţii. Ea conţine substanţe flavonoide antioxidante şi vitamina C. De asemenea, ridichea roşie are proprietăţi antibacteriene, antivirale, antitumorale şi anti-colesterol. Vezi care sunt toate beneficiile consumului de ridiche roşie asupra organismului.

separator

Radish-Cherry-Belle
Ridichea roşie nu îngraşă

Ridichea roşie este scăzută în calorii, conţine vitamina C şi multă apă (90%). ½ cană de ridichi aduce în organism 8,6mg de vitamina C, adică 14% din doza zilnică recomandată. Alimentele bogate în vitamina C ajută la menţinerea greutăţii, aceasta fiind implicată în metabolismul grăsimilor. În plus, datorită fibrelor, apei şi cantității mici de carbohidraţi digerabili, ridichile sunt o opțiune dietetică binevenită. Acestea au indicele glicemic scăzut şi, în plus, reglează tranzitul intestinal.

Ridichea roşie are proprietăţi antibacteriene, antivirale

Ridichea reduce semnele de inflamaţie şi congestie la nivelul căilor respiratorii, în caz de alergie, infecţie sau răceală, protejează organismul împotriva microbilor patogeni, datorită proprietăţilor sale antimicrobiene.

Ridichile curăţă ficatul şi vezica biliară

Ridichile roşii reglează fluxul și producția de bilirubină și bilă, enzime și acizi. Acestea conțin enzime, cum ar fi esteraza, amilaza, diastaza și ajută la eliminarea bilirubinei în exces din sânge.

???????????????????????????Scad colesterolul

Datorită conţinutului de fibre, ridichile roşii într-o salată verde, sunt un elixir pentru sănătate. Un raport al Harvard School of Public Health subliniază că adăugarea fibrelor în dietă scade riscul de diabet, boli de inimă, diverticulită şi cancer de colon.

Ridichile roşii au acţiune detoxifiantă, diuretică

Acestea sunt un detoxifiant puternic, ce ajută la eliminarea deșeurilor și toxinelor din organism. Ridichile combat constipaţia, elimină retenţia de apă şi îmbunătăţesc digestia.

Luptă cu infecţiile urinare

Ridichile au efect diuretic şi antimicrobian, acestea acţionează ca un dezinfectant, fiind excelente pentru combaterea senzațiilor de arsură în timpul urinării, precum și inflamației din căile urinare. În plus, consumul de ridichi ajută la scăderea febrei, având efect antipiretic natural.

Ridichea roşie distruge celulele canceroase

Datorită vitaminei C, antioxidanţilor antocieni și acidului folic, ridichile sunt asociate tratării mai multor tipuri de cancer, cum ar fi oral, stomacal, intestinal, de rinichi și de colon. Ridichile conţin o cantitate mare de antioxidanţi şi izotiocianați care determina celulele canceroase să moară şi să fie incapabile de reproducere.

Consumul de ridichi îmbunătățeşte circulaţia sângelui, tratează dispepsia, pietrele la fiere, disfuncţiile gastrice, greţurile, tusea convulsiva, durerea în gât, obezitatea, durerile de cap.

?????????????????????????????????????Sfaturi pentru a consuma ridiche roşie

  • Ridichea roşie se consumă proaspătă, în salate cu frunze verzi sau alte crudităţi şi seminţe de susan, de floarea soarelui, de in, nuci.
  • Dacă doreşti s-o consumi crocantă şi mai puţin înţepătoare, înmoaie ridichile cu 2 ore înainte de a le consuma în apa cu gheaţă ori, eventual, ţine-le în frigider la rece.
  • Dacă au gustul prea înţepător, le poţi consuma aburite, prin expunerea feliilor de ridiche roşie la aburi timp de 8-10 minute.
  • Pentru a reduce din senzaţiile de balonare, consumă ridichea roşie în salate cu frunze verzi de ţelină sau pătrunjel, ce au efect carminativ.

Alertă în Europa! A fost depistată boala vacii nebune

Un caz de boala vacii nebune a fost descoperit într-o fermă din Țările de Jos, a transmis miercuri Ministerul olandez al Agriculturii. Infecția a fost depistată la o vacă moartă.

Vaci bolnave (Profimedia)

Boala vacii nebune este o afectiune neurologica fatala, care distruge treptat creierul si maduva spinarii la vite, ducând la deces. 

Oamenii nu pot contacta boala vacii nebune. Totusi, in cazuri rare, oamenii pot contacta o forma specifica speciei umane a bolii, numita varianta Creutzfeldt-Jakob (vCJD).

Din 1995 pana in august 2004, au fost raportate 147 de cazuri de vCJD la oameni in Marea Britanie, 7 in Franta si cate 1 in China, Irlanda, Italia si SUA. Ambii indivizi detectati in Canada si, respectiv, SUA locuiau in Marea Britanie cand au fost infectati.

sursa

Topul țărilor cu cei mai grași cetățeni. Pe ce loc este Moldova

Topul țărilor din lume cu cei mai grași cetățeni a fost dezvăluit de Our World in Data. Harta folosește date compilate din cifre din 213 de țări din întreaga lume și arată diferența uriașă a ratelor de obezitate.

Cifrele provin de la NCD Risk Factor Collaboration, care a înregistrat tendințele la nivel mondial între 1975 și 2016 le 128,9 milioane de oameni.

Statisticile s-au bazat pe indicele de masă corporală (IMC) – în special, persoanele subponderale, supraponderale sau obeze.

O persoană este considerată supraponderală dacă IMC – care este determinat de greutatea unei persoane în kilograme împărțită la înălțime – este egal cu sau mai mare de 25. Un IMC de 30 sau peste constituie obezitate. Un IMC ”sănătos” este considerat între 18,5 și 24,9, conform CDC.

Harta a arătat că 39% dintre adulții din lume erau supraponderali sau obezi – iar 68% dintre americani se încadrau în aceste categorii.

De asemenea, a arătat că nici o singură țară nu a înregistrat o scădere a ratelor de obezitate între 1975 și 2016. La nivel global, 13% dintre adulții cu vârsta de 18 ani și peste au fost înregistrați ca obezi în 2016, potrivit nypost.com.

Moldova ocupă locul 142 în clasament.

Top 10 cele mai supraponderale țări din lume sunt:

Nauru – 88,5%
Palau – 85,1%
Insulele Cook – 84,7%
Insulele Marshall – 83,5%
Tuvalu – 81,9%
Niue – 80%
Kiribati – 78,7%
Tonga – 78,5%
Samoa – 77,6%
Micronezia – 75,9%

Top 10 țări cel mai puțin supraponderale din lume sunt:

Vietnam – 18,3%
India – 19,7%
Bangladesh – 20%
Etiopia – 20,9%
Nepal – 21%
Timor – 21,6%
Cambodgia – 21,7%
Eritreea – 22%
Niger – 22%
Burundi – 22,2%

Țigările electronice provoacă mai multă inflamație în plămâni decât cele obișnuite

Potrivit unui nou studiu de la Universitatea din Pennsylvania, persoanele care vapează sunt mai expuse riscului de inflamare a plămânilor decât dacă ar fi fumat țigări normale, scrie Fox4News citat de stiirileprotv.ro.

Potrivit studiului, publicat pe 1 ianuarie, în Journal of Nuclear Medicine, cercetătorii au descoperit mult mai multă inflamație în plămânii persoanelor care au folosit țigări electronice decât a celor care fumează țigări obișnuite și nefumători.

„Găsim dovezi că utilizarea [țigărilor electronice] provoacă un răspuns inflamator unic în plămâni”, au scris cercetătorii în studiu.

Cercetătorii spun că oamenii care vapează au un set unic de factori de risc care îi deosebesc de fumătorii obișnuiți. Autorii studiului avertizează că vapatul în special poate „provoca inflamații pulmonare și crește riscul de boli pulmonare”.

Este primul studiu de acest gen care oferă dovezi că vaparea e-lichidelor creează un răspuns unic și dăunător în organism, care nu este la fel de întâlnit la fumătorii obișnuiți.

Vapingul nu ar trebui să fie mai bun decât țigările?

Țigările electronice au apărut pentru prima dată în SUA în urmă cu mai bine de un deceniu, cu promisiunea de a oferi fumătorilor o alternativă mai puțin dăunătoare. Dispozitivele încălzesc o soluție de nicotină într-un vapor care este inhalat, ocolind multe dintre substanțele chimice toxice produse de arderea tutunului.

Dar studiile au ajuns la rezultate contradictorii cu privire la faptul dacă ajută cu adevărat fumătorii să renunțe la obicei. Și eforturile FDA (Food and Drug Administration) de a se pronunța asupra produselor de vaping au fost încetinite în mod repetat de lobby-ul industriei și de interesele politice concurente.

Piața vapingului a crescut și include sute de companii care vând o gamă largă de dispozitive și soluții de nicotină în diferite arome.

Doi nou-născuți, confirmați cu Covid-19 în Moldova
Articolul anterior
1.568 de cetățeni au intrat în țară. Un moldovean cu febră, dus direct la spital
Articolul următor