Afecţiuni des întâlnite, în special la femei, infecţiile urinare sunt cauzate de prezenţa unor microbi dăunători în urină sau de apariţia unor calculi la nivelul aparatului urinar. Primele semne care trebuie să-ţi dea de gândit sunt senzaţia de usturime sau de arsură în timpul urinării, durerile în zona lombară, febra, nevoia continuă de a urina, senzaţia de greaţă şi lipsa poftei de mâncare. Pe lângă tratamentul medicamentos prescris de medic, poţi încerca remediile naturiste, recunoscute ca fiind foarte eficiente în procesul de curăţare a vezicii urinare şi în stimularea funcţiei renale.
Decocturile de afine și de Coada- Calului, efect antibacterian
Afinele, mărgeluţele delicate cu gust acrişor şi colorate în nuanţe închise, sunt apreciate nu doar pentru calităţile lor gastronomice, ci şi pentru virtuţile terapeutice. Proantocianinele, substanţe valoroase din compoziţia fructelor, au efect antibacterian, mai ales contra E. Coli, care este responsabilă pentru majoritatea cistitelor şi previn aderenţa bacteriilor la pereţii tractului urinar. Urmează o cură cu fructe proaspete, 300-500 g zilnic, sau poţi să le consumi uscate, de la Plafar, câte 100 g în fiecare zi.
De asemenea,poţi încerca şi un decoct din afine. 50 g de frunze şi fructe uscate se fierb în jumătate de litru de apă,timp de 30 de minute.
Amestecul se bea călduţ, fracţionat în trei reprize, de-a lungul unei zile. Nu în ultimul rând, datorită acţiunii calmante şi dezinfectante, decoctul de coada-calului trebuie şi el trecut pe lista cu leacuri ce te scapă de infecţiile urinare. Îl prepari din cinci grame de plantă la 250 ml de apă,fierbi timp de 10 minute şi bei amestecul zilnic, cel puţin 20 de zile.
Băi locale cu infuzie de mușețel
Ca să scapi de durerile provocate de infecţiile urinare, ai grijă şi la igiena intimă. Usturimile de la urinare se mai liniştesc dacă te speli în zona genitală cu o infuzie de muşeţel. Cinci linguri cu plantă se fierb împreună cu doi litri de apă, apoi laşi la macerat timp de 10 ore, strecori şi păstrezi apa. Pui din nou planta la fiert tot în doi litri de apă, iar după ce s-a răcit, filtrezi şi amesteci cu apa rămasă de la prima fierbere. La final, maceratul de muşeţel se amestecă cu apa din cadă.
Sucuri ce combat infecțiile
Leac de mare preţ împotriva infecţiilor urinare este şi sucul de morcov. Poţi să bei zilnic de la 500 ml până la un litru, în funcţie de gravitatea bolii şi de vârstă. Este de preferat să consumi un pahar cu suc de morcov dimineaţa, pe stomacul gol şi seara, înainte de culcare. La fel de bune sunt şi sucurile naturale de mere, pere şi cele de coacăze.
Ceaiul de merișor curăță vezica urinară
Frunzele de merişor sunt de mare ajutor dacă vrei să reduci din simptomele deranjante ale infecţiilor urinare. Ele conţin taninuri, substanţe antibacteriene şi antimicotice, care ţin piept bacteriilor din vezica urinară şi creează un mediu nefavorabil înmulţirii acestora.
Ceaiul se face prin amestecarea a două linguriţe cu merişor împreună cu 100 ml de apă rece. Laşi la macerat timp de o oră, apoi strecori, dar păstrezi apa şi fierbi fructele din nou în aceeaşi cantitate de apă, timp de 10 minute. Lichidul obţinut se combină cu prima parte de apă, care a fost pusă deoparte şi adaugi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Bei în fiecare zi câte două căni cu ceai de merişor, timp de 10 zile.
Atenţie! Netratate, infecţiile urinare pot să recidiveze şi să determine apariţia unor complicaţii la nivelul uretrelor şi al rinichilor.