În UE, anumite vopsele de păr ce conţin chimicale periculoase pentru sănătate sunt intezise pentru vânzare, în timp ce în alte state o interdicţie reglementată asupra folosirii acestora nu există. Experţi autorizaţi au stabilit că 70% dintre vopselele de păr comercializate în România ar trebui urgent retrase de la vânzare, întrucât acestea conţin ingrediente periculoase. Există riscul major ca acest lucru să fie valabil inclusiv în ţara noastră?
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România lansează un semnal de alarmă şi asta după ce experţii au determinat că două treimi dintre vopselele pentru colorarea părului ar trebui retrase urgent de la comercializare, întrucât conţin un ingredient periculos, interzis în Uniunea Europeana şi în alte state extracomunitare, precum Canada, Japonia.
În urma cercetărilor efectuate în cadrul unei campanii naţionale de informare s-a constatat că 70% dintre vopselele de păr din comerţ conţin para-fenilendiamina, un ingredient periculos, care se regăseşte şi sub denumirea de p-phenylenediamine sau 1,4 benzendiamine. Acesta pătrunde în firele de păr şi foliculii acestora şi afectează proteinele din piele şi rădăcina părului, favorizând inclusiv apariţia reacţiilor alergice.
Îți vopsești părul acasă?
Pielea poate deveni roşie, umflată, poate da senzaţie de arsură, mâncărime şi afecta rădăcinile firelor de păr. Reacţiile alergice pot include şi dificultăţi de respiraţie, uneori fatale. Efectele pe termen lung ale expunerii la această substanţă chimică includ astm, limfom non-Hodgkins şi lupus eritematos sistemic. Unele cercetări ar fi determinat legătura acestuia cu cancerul sân, uterin şi vezică urinară.
Un alt ingredient toxic în vopselele de păr este amoniacul, care se regăseşte în 75% dintre produsele analizate şi este iritant pentru piele, ochi şi sistemul respirator, putând cauza astm şi dificultăţi de respiraţie.
Pot vopsi părul în timpul sarcinii?
De asemenea, în 77% dintre produsele analizate au fost găsite dioxane, ingredientele cu terminaţiile -myreth, -oleth, -laureth, -ceteareth. Acestea sunt puternice perturbatoare hormonale, ce afectează structura tegumentului şi permit pătrunderea celorlalte chimicale în straturile profunde ale pielii.
Compuşii chimici persulfaţii, sulfaţii de sodiu, potasiu şi amoniu, sunt întâlniţi în vopseaua de păr şi decoloranţi în concentraţii de până la 60%, deşi numai compoziţia de 17,5% este deja toxică şi poate duce la iritaţia pielii şi a bronhiilor.