Zincul și beneficiile sale asupra organismului. De ce nu trebuie să lipsească din dietă

Zincul este un microelement cunoscut pentru efectul său de a combate răceala, mai ales în combinație cu Vitamina C. Totuși, zincul este un element esențial cu o multitudine de beneficii pentru sănătate, de multe ori ignorate, iar dintre acestea este combaterea cancerului. Află ce rol are zincul în organism și care sunt alimentele bogate în zinc.

separator

Cele mai importante beneficii ale zincului

Organismul are nevoie de zinc, pentru a reuși să ducă la bun sfârșit sarcinile zilnice. Zincul ajută la producția de hormoni, la recuperarea fizică, accelerează imunitatea și îmbunătățește digestia. Este și un factor antiinflamator în boli cronice și cancer.

Zincul este prezent în toate țesuturile și necesar pentru o divizare celulară sănătoasă. În interiorul corpului acționează ca un oxidant, luptând împotriva radicalilor liberi și încetinește procesul de îmbătrânire.

Zincul are un impact puternic și asupra echilibrului hormonal, de aceea, chiar și o carență mică de zinc poate spori riscul de diabet sau infertilitate. Zincul este necesar pentru producția de estrogen și progesteron. Combate diabetul. Echilibrează inclusiv insulina, hormonul principal care reglează zahărul din sânge, așadar este un tratament natural împotriva diabetului.

Este bun pentru sănătatea cardiovasculară. Zincul are grijă de sănătatea vaselor de sânge, combate inflamațiile și reglează tensiunea arterială.

Ajută ficatul. Poate reduce inflamația hepatică și ajută ficatul în procesul său de eliminare a toxinelor.
Stopează căderea părului

Dacă nu ai suficient zinc în organism, e posibil să te confrunți cu stări de rău, oboseală cronică, lipsa concentrării, vindecare grea a rănilor. Copiii, de până la 13 ani, au nevoie de 3 – 8 mg de zinc pe zi (în funcție de vârstă), adolescenții peste 14 ani, de sex masculin – 11 mg/zi, între 14 și 18 ani, sex feminin – 9 mg/zi, peste 19 ani, sex feminin – 8 mg/zi.

Zincul se regăsește și în suplimente, siropuri. Sursele naturale cele mai bogate în zinc sunt: cele cu proteină animală (carne de calitate bună, anumite fructe de mare și lactate (ideal lapte integral și produse lactate organice și nepasteurizate). Zincul este prezent și în cereale sau legume.

Cele mai întâlnite simptome ale deficitului de zinc sunt:

-schimbări de apetit alimentar, inclusiv poftă crescută pentru alimente sărate sau dulci
-modificări de gust și miros
-modificări ale greutății corporale (cu plus sau minus)
-căderea părului
-probleme digestive, inclusiv diaree
-sindromul oboselii cronice
-infertilitate
-probleme hormonale
-imunitate precară
-lipsă de concentrare

Alimentele cele mai bogate în zinc: carnea, năutul, fasolea, mazărea, nucile, caju, semințele de dovleac, iaurtul, carnea de pasăre, ouăle, ciupercile, somonul, cacao, ciocolata neagră.

sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Andreea Marin despre curele de detoxifiere: „Am citit, m-am informat și am înțeles că e necesară o resetare a sistemului, pe care orice om îl reprezintă!” 
Articolul anterior
Ne mândrim! 50 de selecții, 7 nominalizări și 6 premii la festivalurile internaționale în 2018, pentru regizorul moldovean Dumitru Grosei
Articolul următor