Greutatea normală a corpului este cea dintâi condiție pentru a avea un organism sănătos pe termen lung. Există o multitudine de factori care pot conduce la creșterea necontrolată a masei corporale, însă orice proces de slăbire este indicat să se desfășoare fără a dăuna organismului, prin alimentație echilibrată și sport. Totodată, poți apela la mici trucuri de slăbit. Iată câteva sfaturi utile pentru stimularea arderii caloriilor, extrase din cartea Dr. Lori Shemek.
1. Fă analize pentru nivelul hormonal al glandei tiroide.
Oricine dorește să înceapă un regim alimentar ar trebui să facă analize pentru tiroidă. O tiroidă leneșă este un motiv obișnuit (și deseori nevăzut) al creșterii în greutate.
2. Bea mai multă apă.
De îndată ce te trezeșți, bea un pahar de apă. Apoi bea două pahare de apă înainte de fiecare masă principala. Studiile arată că două pahare de apă rece înainte de masă pot stimula metabolismul bazal suficient cât să pierzi în greutate 2.5 kg anual fără să faci nimic altceva.
3. Nu uita de proteine.
Asigură-te că fiecare masă și fiecare gustare conține o sursă de calitate de proteine, pentru că proteinele dau un impuls suplimentar metabolismului.
4. Nu sări niciodată peste micul dejun.
Ia-ți micul dejun imediat ce te trezeșți – în decurs de 30 de minute. Micul dejun va aminti metabolismului tău că trebuie să funcționeze. Studiile arată că cei care mănâncă micul dejun pot pierde mai ușor în greutate și își pot menține greutatea mai bine decât cei care sar peste micul dejun.
5. Mănâncă regulat.
Ideal ar fi să ai trei mese principale și două gustări între ele. Astfel metabolismul va funcționa permanent și eviți stările de foame și poftele alimentare.
6. Mestecă încet.
Când mănânci, mestecă bine și încet. Metabolismul accelerează când mesteci lent și încetinește atunci când mănânci repede.
7. Condimentează mâncarea.
Capsaicina, prezența în ardeii iuți oferă metabolismului un impuls de moment. La fel și ghimbirul, piperul negru și muștarul iute. Este o metodă foarte bună pentru cei care tolerează mâncărurile iuți.
8. Nu mânca prea târziu.
Când mănânci la o ora târzie, blochezi arderea naturală a grăsimilor (cetoza) care are loc în timpul nopții.
9. Fă mișcare.
Nu stă pe loc perioade lungi de timp. Chiar și când lucrezi la birou, fă mișcare cât poți de mult. Mișcă brațele și picioarele stand pe scaun. Ridică-te la fiecare 30 de minute. Fă 10 genuflexiuni, dacă spațiul îți permite, durează cam 10 secunde, sau ridică fiecare picior de 10 ori.
Dacă ai un dozator de apă, mergi să-ți umpli paharul. Înconjoară biroul și fă mișcări de întindere. Când ajungi acasă, nu te afundă într-un fotoliu sau canapea fără să te mai ridici de acolo. Mergi pe jos cât poți de mult. Mișcă-ți brațele. Fă exerciții fizice.
10. Gestionează-ți stresul.
Stresul ridică nivelul de cortizol, care, la rândul sau, încetinește metabolismul, contribuind la acumularea de grăsime. În situații de stres majoritatea oamenilor se refugiază în mâncare. Găsește o formă de relaxare potrivită pentru ține. Este foarte important.
11. Bea ceai verde.
Un studiu pe oameni arată că ceaiul verde stimulează rată metabolică și arderea grăsimilor, acesta fiind cunoscut și că „arzător de grăsimi”.
12. Fă sport într-un mod inteligent.
Fă mișcare în mod inteligent. Important este să găseșți metodă care funcționează pentru tine. Sunt persoane care fac trasee lungi cu bicicleta. Alții merg la înot sau fac aerobic în apă. Sunt sporturi care calmează și fac bine pentru sănătate în același timp.