Ești atentă la ceea ce mănânci, dar nu reușești să dai jos kilogramele nedorite, iar lupta ta împotriva grăsimii a devenit o poveste fără final? Poate ar fi cazul să îți verifici nivelurile hormonale, ale căror dezechilibre pot ruina uneori topirea kilogramelor.
Iată 6 hormoni care te pot împiedica să scazi din greutate și soluția pentru fiecare dintre probleme.
1. Scăderea rezistenței la insulină
Insulina este un hormon despre care probabil ai auzit. Când e vorba despre rezistența la insulină, receptorii insulinici din mușchi și ficat nu mai răspund semnalelor, organismul nu poate procesa corect glucoza, iar nivelul acesteia în sânge se mărește. Pentru a compensa acest lucru, organismul produce insulină din ce în ce mai mult și crește pofta de mâncare. Acest lucru duce în cele din urmă la diabet sau prediabet. Deseori rezistența la insulină este însoțită de obezitate. Alte probleme medicale, precum sindromul ovarelor polichistice, este frecvent asociat cu rezistența la insulină.
Cum să reduci rezistența la insulină?
Urmează o dietă sănătoasă, cu reducerea consumului de carbohidrați, pentru a menține nivelul de glucoză din sânge. Include în dietă fructe de pădure, proteine, piper negru, roșu și cât mai multe alimente bogate în fibre.
Fă sport în mod regulat! Exercițiile fizice și reducerea kilogramelor în plus scad semnificativ rezistența la insulină. 30 de minute de mers pe jos, în fiecare zi, poate reduce riscul de diabet zaharat cu 30%.
2. Nivel crescut de cortizol
Cortizolul este un hormon de stres, care se actvizează în caz de situații dificile. Din nefericire, dacă te stresezi prea mult (lipsa de somn, munca stresantă, probleme în viața personală, prea multă cafeină), nivelul de cortizol în organism poate atinge cote maxime. Totodată, crește tentația de a mânca alimente bogate în zaharuri și grăsimi, ceea ce duce inevitabil la îngrășare. Lipsa de somn crește riscul de obezitate, de asemenea.
Cum să reduci nivelul de cortizol?
Dormi cel puțin 7 ore în fiecare noapte. Mănâncă alimente bogate în triptofan și melatonină (brânza de vaci, carne slabă, kiwi, cireșe), pentru a avea un somn mai bun. Stai departe de cofeină și gadgeturi electronice timp de cel puțin 2 ore înainte de culcare.
Practică exerciții în fiecare zi pentru a ajuta corpul să se adapteze la niveluri mai ridicate de cortizol și a stimula eliberarea de endorfine, hormonii ,,fericirii”, care contracarează acțiunea cortizolului.
3. Dezechilibrul hormonilor estrogeni
Estrogenul, cunoscut mai mult ca hormonul sexual feminin, joacă un rol important în reglarea greutății corporale. În cantitățile potrivite, acesta reglează nivelul insulinei, ceea ce menține nivelul normal de glucoză din sânge și îți asigură energie. La femei, odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de estrogen scade. De asemenea, acesta scade în cazul sindromului ovarelor polichistice.
Cum să echilibrezi nivelul de estrogen?
Stimularea secreției hormonilor estrogeni, din păcate, nu este posibilă. Studiile științifice au demonstrat că relațiile sexuale regulate contribuie la stimularea secreției de estrogeni la femei. Totuși, dieta și mișcarea sunt esențiale pentru menținerea greutății. Mănâncă mai multe fructe și legume proaspete, cereale integrale și pește. Reduce aportul de cafeină.
4. Leptina si supraalimentarea
Apetitul este reglat de hormonul leptina, sau hormonul sațietății. Atunci nivelul de leptină crește în sânge, este inhibată pofta de mâncare. Uneori, corpul poate suferi din cauza rezistenței la leptină, ignorând semnalele pe care acest hormon le trimite. Rezultatul? Nu realizezi când ești sătul și nu ar trebui să mai mănânci. Pentru o pierdereeficientă în greutate, este important să controlezi nivelurile de leptină.
Cum să controlezi nivelul de leptină?
Evită alimentele procesate, gustările dulci, alimentele ce conțin calorii goale. Evită consumul de alcool. Nu mânca prea multe fructe bogate în fructoză, cum ar fi strugurii, pepenele roșu și galben.
6. Probleme cu glanda tiroidă
Hormonii tiroidieni T3 și T4 sunt de asemenea implicați în reglarea greutății corporale. Acești hormoni determină rata metabolică pentru toate celulele din organism. Hipotiroidismul sau o glandă tiroidă puțin activă face ca metabolismul să devină lent și să ducă la creșterea în greutate. Este posibil să ai și oboseală constantă. Și digestia poate suferi. Deși nu poate fi complet vindecat, există modalități ce pot controla hipotiroidismul.
Reduce aportul de carbohidrați rafinați, pâine, sare și grăsimi. Consumă mai multe proteine și legume cum ar fi broccoli, spanac, varză, conopidă, ardei, roșii, vinete. Petrece suficient timp la aer curat și la lumina soarelui. Exercițiile fizice cresc rata metabolică prin sporirea masei musculare, ceea ce te ajută să consumi calorii chiar și în somn, după un antrenament fizic activ.