8 beneficii surprinzătoare ale mersului pe jos

Mersul pe jos este considerat unul dintre cele mai bune forme de exercițiu fizic, care protejează inima și articulațiile, spre deosebire de exercițiile la sala de fitness, care prezintă riscuri mai mari pentru sănătate. Potrivit revistei științifice Medicine and Science in Sports and Exercise, mersul pe jos reduce riscul de boli cronice, fiind considerat un medicament minune. Află 8 beneficii ale mersului pe jos, despre care cu siguranță nu ai știut și care te vor motiva să faci cât mai multă mișcare.

separator

1. Mersul reglează tensiunea sanguină

Korea Institute of Sport Science, din Seoul a efectuat un studiu pe oamenii care mergeau zilnic câte 40 de minute pe jos și s-a descoperit astfel că mersul reduce tensiunea sanguină la cei care suferă de hipertensiune. Cei care au ales să meargă 40 de minute pe jos în fiecare zi, legate, au înregistrat o scădere de 5% a valorilor tensiunii, iar celor care mergeau în 4 reprize de câte 10 minute, le-au scăzut valorile cu 3%. Medicii care au efectuat studiul spun că este important pentru oricine să facă alegerile care se potrivesc cel mai bine stilului personal de viață, dar care să-i ducă la rezultatele dorite.

2. La femei, mersul pe jos luptă contra cancerului la sân

The American Cancer Society recomandă ca un adult să aibă parte de 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de exerciții intense în fiecare săptămână, iar cercetătorii au descoperit că 7 ore de mers pe jos pe săptămână reduc cu 14% riscul de cancer la sân după menopauză. Femeile care au ales să meargă mai mult de 7 ore pe săptămână în pas alert, prezintă cu 25% mai puține riscuri de a fi diagnosticate cu cancer la sân. Cercetătorii recomandă cu tărie activitatea fizică, mai ales mersul pe jos, pentur menținerea sănătății.

3. Mersul pe jos reduce riscul de diabet

Un studiu publicat în 2012 sugerează că între 3000-7500 pași pe zi previn sau chiar tratează diabetul de tip II. De asemenea, cercetătorii îi sfătuiesc pe oameni să alterneze orele de stat pe scaun cu cele de mers sau făcut exerciții ușoare, pentru a putea reduce mai ușor cantitatea de zahăr ce duce la diabet.

4. Mersul ajută la producerea vitaminei D

După un studiu care a durat 30 de ani, oamenii de știință de la University of Western Ontario au ajuns la concluzia că vitamina D este strâns legată de fragilitatea oaselor, numărul de fracturi și dificultățile la mers. Un mod eficient de a prelua suficientă vitamina D este să mergi pe jos zilnic, timp de măcar 15-30 de minute când este încă soare afară. În acest mod, creezi un scut anticancer, te protejezi de scleroza multiplă și diabet, dar nu uita să te dai cu cremă de protecție solară.

5. Mersul stimulează creativitatea

Cercetătorii de la Stanford University au descoperit că o persoană este mai creativă în timpul mersului și puțin după ce se oprește. Mediul înconjurător are o influență destul de mică asupra procesului creativ, dar important este să te simți bine acolo unde o faci, deoarece mulți oameni au declarat că le-au venit mai multe idei atâta timp cât au continuat să meargă. Chiar personalități celebre, precum Mark Zuckerberg și Steve Jobs au ținut conferințe în timp ce mergeau, pe motiv că așa gândesc mai bine.

6. Mersul întărește sistemul imunitar

O echiă de la Appalachian State University din Carolina de Nord a decoperit că un pas moderat menținut timp de 30-45 de minute este cel mai bun mod de a proteja organismul de răceală, pentru că astfel, imunitateaeste întărită. Acestă metodă pare a fi eficientă pentur sănătate după mai mult timp și repetări multiple.

7. Mersul pe jos te ajută să controlezi pofta de dulce

Printr-un studiu realizat la University of Exeter și publicat de revista de specialitate Appetite, s-a demonstrat că mersul pe jos ajută la controlarea poftelor alimentare și mai ales a poftei de ciocolată și chiar reduce cantitatea de dulciuri consumată în situațiile stresante. Studiul a arătat că indiferent de tipul de exerciții, activitatea fizică te ajută să ții sub control poftele și că stresul nu joacă un rol chiar atât de impotant în consumul de ciocolată sau dulciuri.

8. Mersul încetinește procesul de îmbătrânire

Descoperirile unui studiu îndelungat au legat mersul pe jos de îmbătrânire, ca fiind unul dintre cele mai eficiente moduri de a evita pierderea flexibilității. De asmenea, specialiști de la McMaster University din Ontario, au descoperit că exercițiile mențin elasticitatea pielii și împiedică îmbătrânirea celulară. Cele mai eficiente tipuri de exerciții s-au dovedit mersul pe jos și Tai-Chi, care ajută și la evitarea demenței.

În concluzie, mersul pe jos poate deveni un hobby plăcut dacă descoperi locuri noi, drumuri care îți îmbunătățesc starea de sănătate și te ajută să-ți limpezești gândurile, dar nu te poți aștepta la minuni peste noapte, deoarece beneficiile sunt pentru o viață întreagă.

sursa

YouTube limitează accesul adolescenților la videoclipurile de fitness

YouTube va limita pentru adolescenți recomandările la anumite videoclipuri de sănătate și fitness, inclusiv cele care „idealizează” anumite tipuri de corp. Utilizatorii cu vârsta între 13 și 17 ani vor putea în continuare să caute și să vizualizeze conținut legat de fitness, dar nu vor fi încurajați să vizioneze repetat videoclipuri similare, scrie digi24.ro.

YouTube spune că ia aceste măsuri din cauza preocupărilor că expunerea repetată la astfel de materiale îi poate determina pe tineri să dezvolte „credințe negative” despre ei înșiși, scrie BBC. Experții salută măsura, dar spun că trebuie să fie însoțită de o „discuție mai largă” despre fitness și sănătate pentru tineri. Algoritmul YouTube recomandă, de obicei, conținut similar pentru ca utilizatorii să-l vizioneze după ce au terminat un anumit videoclip, și afișează videoclipuri asociate pe o bară laterală. Platforma spune că acest lucru nu va mai fi oferit adolescenților atunci când vizualizează anumite tipuri de conținut, inclusiv: – videoclipuri care compară caracteristicile fizice și idealizează unele tipuri de siluete față de altele; – videoclipuri care idealizează niveluri specifice de fitness sau greutăți corporale; – videoclipuri care prezintă agresiune socială sub formă de lupte fără contact și intimidare.

YouTube a transmis că măsurile au fost luate după ce Comitetul consultativ pentru tineret și familie a constatat că „adolescenții au mai multe șanse decât adulții să își formeze convingeri negative despre ei înșiși atunci când văd mesaje repetate despre standardele ideale în conținutul pe care îl consumă online”. Cu toate acestea, restricțiile privind videoclipurile oferite vor fi posibile numai dacă utilizatorul este conectat la un cont YouTube și dacă a înregistrat o dată exactă a nașterii. Platforma nu are nicio modalitate de a verifica vârsta pe care utilizatorii pretind că o au. Dr Petya Eckler, lector superior la Universitatea din Strathclyde, care studiază relația dintre imaginea corpului și rețelele sociale, a spus că a salutat anunțul dat fiind „legătura dintre utilizarea rețelelor sociale de către tineri și percepția asupra corpului lor”. Dar ea a spus pentru BBC că trebuie luate mai multe măsuri. „Acest lucru ar trebui să meargă mână în mână cu o discuție mai amplă despre fitness și sănătate în cadrul familiilor și cu ideea că exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a ne îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală și nu ar trebui făcută doar din motive de aspect”, a spus ea. YouTube a anunțat, de asemenea, noi modalități prin care părinții pot urmări activitățile copiilor lor pe platformă. Părinții își vor putea conecta conturile cu adolescenții din familie pentru a le vedea clipurile încîrcate pe platformă, abonamentele și comentariile și vor putea primi e-mailuri atunci când încarcă videoclipuri sau încep streamuri live. În mai, Ofcom le-a indicat firmelor de tehnologie să-și reformuleze algoritmii pentru a-i îndepărta pe copii de ceea ce a numit material „toxic”.

Cum să nu adaugi kilograme în plus de sărbători? Specialiștii de la ANSP vin cu recomandări

Perioada Sărbătorilor de iarnă poate determina aportul excesiv de alimente, comportamentul sedentar și consumul produselor bogate în calorii. Conform estimărilor, popoarele din regiunea europeană acumulează, de la mijlocul lunii noiembrie până la mijlocul lunii ianuarie, în jur de 0,5 kg, anunță Agenția Națională Pentru Sănătate Pulică.

Datele naționale indică la faptul că în rândul adolescenților și adulților rata obezității este în creștere. Astfel, potrivit datelor preliminare ale Studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate la copiii de vârstă școlară (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC), realizat în 2022, rata adolescenților supraponderali a crescut cu 4 puncte procentuale (de la 12% în 2018 la 16% în 2022), iar a celor obezi cu 1,4% (de la 3% la 4,4%).

Totodată, conform datelor din Raportul STEPS 2021 – Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, mai mult de 6 din 10 adulți erau supraponderali (63,9%), în creștere cu 8 puncte procentuale comparativ cu 2013 (55,9%).

Ținând cont de situația actuală, pentru a preveni creșterea ratei supragreutății în rândul diferitor grupuri de populație, dar și pentru a atinge ținta de zero creștere la rata de obezitate până în 2030, setată în Programul Național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova pentru anii 2023-2027, aprobat prin HG nr. 129/2023, îndemnăm populația să respecte recomandările descrise în cele ce urmează.

Respectați principiile de bază ale alimentației sănătoase

Aspectul cantitativ. Luând în considerare specificul sărbătorilor de iarnă, în care masa abundă în numeroase tipuri de bucate, majoritatea dintre care sunt hipercalorice, vă recomandăm să:

  • planificați din timp ce produse alimentare veți cumpăra și în ce cantități, pas care va preveni atât abuzul, cât și risipa de alimente;
  • mergeți la cumpărături odihniți, sătui, cu o rezervă suficientă de timp pentru a citi cu precauție etichetele produselor alimentare;
  • gătiți un număr limitat de bucate pentru masa de sărbătoare, ar fi recomandată cifra de 2+2+2, dintre care 2 tipuri de salate, preferabil din crudități, 2 tipuri de gustări reci și 2 tipuri de gustări calde;
  • evitați abuzul de alcool – potrivit OMS, o cantitate sigură de consum a alcoolului nu există;
  • nu omiteți mesele principale în zilele de sărbătoare, pentru a nu consuma cantități mari de alimente seara târziu sau noaptea.

Aspectul calitativ. Pe masa de sărbătoare se pot regăsi frecvent produse bogate în calorii, sare, zahăr și grăsimi, dar sărace în nutrienții esențiali necesari organismului. Pentru a preveni această situație, vă recomandăm să:

  • puneți pe masă produse bogate în nutrienți, precum peștele și carnea proaspăt preparate, fructele, legumele, verdețurile, cerealele integrale și produsele din ele, nucile, semințele și produsele lactate;
  • optați pentru o varietate de produse, ceea ce presupune să gătiți zilnic, în cantități mici;
  • prioritizați salatele asezonate cu ulei nerafinat, presat la rece sau iaurt în locul celor cu adaos de maioneză;
  • evitați consumul abuziv de sare, zahăr și grăsimi saturate. Rețineți că OMS recomandă consumul zilnic a nu mai mult de 25 g de zahăr, 5 g de sare, 20 g de grăsimi saturate și 0 g de acizi grași TRANS;
  • alegeți să gătiți acasă și să evitați la maxim produsele ambalate, gata preparate din comerț;
  • aveți pe masa de sărbătoare apă plată și băuturi neîndulcite, excluzând la maxim băuturile carbogazoase și sucurile, inclusiv cele proaspăt stoarse.

Practicați activitatea fizică

Pentru a preveni acumularea kilogramelor în plus, una dintre cele mai eficiente strategii este echilibrarea zahărului din sânge (a glicemiei). Cu cât mai stabilă și lipsită de fluctuații este glicemia, cu atât mai mic este riscul de adaos a kilogramelor. O metodă de echilibrare a glicemiei este practicarea efortului fizic la scurt timp după masă (15-20 minute). Iată ce puteți face:

  • nu stați la masă încontinuu, acest obicei promovează abuzul alimentar și acumularea kilogramelor în plus de sărbători;
  • pregătiți un program de activități pentru oaspeții Dvs. Sărbătorile nu sunt doar despre mâncare, ci și despre amintiri.
  • mergeți la pas timp de 10-15 minute. Conform cercetărilor disponibile, această practică v-ar putea reduce glicemia cu 3-27%.
  • respectați recomandările OMS în perioada sărbătorilor: 150-300 minute de activitate fizică de la moderată la intensă pe săptămână și exerciții ce ar implica grupele de bază de mușchi cel puțin de două ori pe săptămână.

De ce ne îngrășăm iarna și dăm jos mai greu kilogramele în plus

Creșterea în greutate, în timpul iernii, variază de la persoană la persoană. Totuși, majoritatea oamenilor se îngrașă în timpul lunilor de iarnă, iar procesul de slăbire poate deveni ușor anevoios. Iată, mai jos, câteva motive care te pot face să adaugi în greutate și pe care trebuie să le iei în considerare:

Diete de slabit sustinute de stiinta + Exemple de meniuri

1. Mai multe ore de somn. Zilele lungi de vară sunt un stimulent excelent pentru a lucra mai productiv. Iar când se întunecă devreme și vremea este înnorată aproape tot timpul, este destul de firesc să vrei să stai întins pe canapea sau să dormi. În sezonul de iarnă, numărul orelor de activitate este mult mai mic, ceea ce duce adesea la creșterea în greutate.

2. Vremea este mai rece. Dacă-ți place vremea rece, probabil că vei prefera să stai acasă iarna în loc să mergi la plimbare sau la schi. Este foarte greu să te menții activ în această perioadă a anului. Dar în acest sens te pot ajuta prietenii cu care poți ieși afară chiar și în sezonul rece.

3. Tulburări afective sezoniere. Lipsa razelor soarelui, în timpul iernii, poate avea un impact semnificativ asupra stării de spirit și a sănătății. Mulți oameni dezvoltă tulburări afective sezoniere în această perioadă. Iar acest lucru duce adesea la o hrană mai nesănătoasă, evitarea întâlnirii cu prietenii și a plimbărilor, ceea ce poate afecta greutatea.

4. Sărbătorile de iarnă. Sezonul sărbătorilor de Anul Nou aduce numeroase petreceri cu rudele, cu prietenii și colegii, care sunt însoțite de un consum de alimente bogate în calorii și băuturi alcoolice.

Mâncarea excesivă este obișnuită, iar problema este că nu se întâmplă o dată, ci aproape zilnic, timp de două săptămâni. 

5. Mâncare grea. Când afară este frig, majoritatea persoanelor consumă alimente mai grele. De fapt, orice masă contribuie la creșterea temperaturii corpului, ceea ce poate fi un motiv pentru o poftă de alimente mai grase și bogate în calorii.

6. Consumul de alcool. În timpul iernii, unii oameni beau din ce în ce mai mult alcool, și mai ales vin fiert, care este bogat în calorii și poate provoca creșterea în greutate. Și atunci când alcoolul este combinat și cu alimente grele, atunci este aproape imposibil de evitat kilogramele în plus.

7. Consumul excesiv de dulciuri. Vremea înnorată, lipsa soarelui, zilele mai scurte, dispoziția proastă, depresia, lipsa de energie – toate acestea sunt motivele care te obligă să consumi, iarna, mai multe dulciuri. Zahărul te face să te simți mai fericit, îți dă energie, dar odată cu ea și kilograme în plus.

8. Dezechilibru hormonal. Lipsa razelor soarelui poate avea un efect profund asupra producerii de hormoni, în special a celor care reglează somnul. În această perioadă a anului, hormonii sunt sintetizați în cantități mai mari, iar senzația de somnolență poate reduce semnificativ dorința de a merge la sală sau de a face mișcare acasă. 

9. Accelerarea metabolismului. Deși acest lucru poate părea un lucru bun, un metabolism mai rapid poate duce la creșterea în greutate în loc de pierderea kilogramelor. Metabolismul este stimulat pentru a folosi mai multă energie și pentru a menține corpul cald.

O persoană trebuie să consume mai multe alimente pentru a satisface nevoile crescute de energie ale organismului. Prin urmare, atunci când simți o poftă de mâncare, nu uita că metabolismul nu s-a accelerat suficient pentru a transforma complet toate caloriile consumate în energie.

10. Mănânci mai puține alimente proaspete. În timpul iernii, nu există atât de multă mâncare proaspătă ca vara, așa că mulți oameni consumă alimente ambalate. Și pentru a preveni acest lucru,  aprovizionează-te cu fructe și legume de sezon și mănâncă morcovi sau un măr în loc de chipsuri.

sursa

Important! Din 5 octombrie, la intrarea în ţară, fișa epidemiologică se va completa doar online
Articolul anterior
Focuri de armă la un service auto din Cupcini. Un tânăr a ajuns la spital
Articolul următor