Grăsimile din corp au o însemnătate deosebită. Începând de la faptul că-ţi furnizează energie şi până la formarea unui strat protector pentru organele interne: inimă, ficat, rinichi şi altele. Totodată, grăsimile prezintă un pericol pentru sănătatea ta. Dacă nu ştiai de ce, atunci e bine să ştii că…
Grăsimile au o valoare energetică importantă în organism. În procesul de oxidare, 1 gram de grăsimi poate oferi până la 9 kcal. De asemenea, grăsimile asigură 30% din necesarul zilnic de energie pentru activităţile tale. Iar atunci când uiţi să iai masa, grăsimile sunt cele care te salvează. De fapt, aceste depuneri sunt adevărate rezerve pentru tine. Cu toate acestea, există şi dezavantaje majore, atunci când vorbim despre grăsimi.
Grăsimea se depune atât pe corp, cât şi pe organele interne (grăsime viscerală). Cea din exterior e palpabilă şi deseori îţi creează disconfort estetic. Cea viscerală din păcate nu o poţi sesiza, dar anume ea este animatoarea tuturor problemelor de sănătate.
Dacă ai fost vreodată atentă şi te-ai autoexaminat, atunci ai simţit granule sub piele. Aceste granule sunt celule de grăsimi (adipocite). Pentru a le dispersa şi a scăpa de ele, trebuie să faci un şir de schimbări, începând de la obiceiurile alimentare, mişcare zilnică şi masaj. Cea mai periculoasă grăsime este considerată a fi cea abdominală. Deoarece din cauza depunerilor de grăsimi în zona abdomenului sunt înregistrate cele mai multe îmbolnăviri de diabet zaharat şi afecţiuni ale sistemului cardio-vascular.
Calculi biliari
Calculii biliari sunt mici cristale dureroase, ce se formează în vezica biliară sau căile biliare. Factorul determinativ spre apariţia acestor calculi este grăsimea viscerală. Potrivit studiilor, femeile ce au mai mult de 88 cm în talie, se află în grupa de risc de formare a calculilor biliari.
Femeile ce au o grăsime viscerală sunt vulnerabile în formarea cancerului la sâni, col uterin, uter, colon, rinichi şi pancreas.
Acestea sunt doar câteva consecinţe ale unui mod de viaţă inactiv şi lipsit de responsabilitate. Iar acum gândeşte-te că poţi evita toate acestea venind la antrenamente nu mai mult de 3 ori în săptămână.
Text: Rada Baltag