Asta da ambiție! De la 105 kg a slăbit până la 55 de kg

Jodie Marquardt, în vârstă de 46 de ani, din Australia, de profesie consilier financiar, a fost în pragul diabetului de tip 2, atunci când cântărea 105, ceea ce a determinat-o să înceapă să facă exerciții fizice și să renunțe la mâncarea de tip fast food. Așa că a început transformarea făcând plimbări ușoare zilnice, apoi a început să iasă din zona de confort și să meargă regulat la sală.

BODYBUILDER MUM

Rezultatul? Jodie arată acum „cu zece ani mai tânără” și cântărește 55 de kg. „Nu m-am gândit niciodată că voi intra într-o competiție de culturism în viața mea”, a povestit ea.

„Dar după ce mi-am atins greutatea-țintă, care era de 70 kg în nouă luni, mâncând alimente proaspete sănătoase și făcând plimbări zilnice și antrenamente la sală – am decis să merg și mai departe.

„Oamenii spun că transformarea m-a făcut să arăt cu 10 ani mai tânără, însă, mai important de atât, eu mă simt cu 10 ani mai tânără.

„Am mult mai multă energie și sunt dornică să ies din zona mea de confort.”

Înainte de a pierde în greutate, Jodie mânca fără probleme, la aceeași masă, o pizza mare cu pepperoni și o ciocolată mare.

„Încercam să-i păcălesc pe oameni mâncând o salată în public și apoi îmi umpleam stomacul cu mâncare proastă, pe ascuns”.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este profimedia-0653658343-650x1024-2.jpg

„Am încercat multe diete înainte, dar de data aceasta am luat lucrurile în serios pentru că sănătatea mea era în pericol”.

„Am decis să iau lucrurile pe rând, în loc să schimb totul deodată și să renunț rapid când devine prea greu. Am redus consumul alimentelor care-mi plăceau întâi la două zile pe săptămână și a apoi le-am dus încet la zero. Tot așa, am început să merg pe jos în fiecare zi, inițial doar 2 km, ceea ce mă facea să transpir foarte tare. Știam că drumul către o sănătate mai bună va fi dificil, dar eram hotărât să îl parcurg.”, a povestit Jodie Marquardt.

„Abordez lucrurile în mod pozitiv. Chiar și în zilele în care mai trișez, aleg mâncăruri mai sănătoase, cum ar fi friptura și salata, mai degrabă decât o mâncare la pachet de la fast food”, se confesează Jodie.

„Sper că povestea mea evidențiază faptul că orice este posibil. Sunt o femeie de peste 40 de ani cu o carieră, o familie și o casă de condus. Nu este imposibil, este nevoie doar de consecvență. Dacă eu, între 42 la 46 de ani, mi-am transformat viața în bine și și alte femei pot.”, a mai spus ea.

sursa

Luptătoarea Mariana Draguțan a cucerit medalia de bronz la Campionatul European

Luptătoarea Mariana Draguțan a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de la Bratislava, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS).

Ea a obținut două victorii în categoria de greutate 55 kg, cu Amory Andrich (Germania) și Roza Szenttamasi (Ungaria), fiind învinsă în semifinale de franțuzoaica Tatiana Debien, transmite realitatea.md.

La 65 kg, Irina Rîngaci a acces în finală unde se va duela cu Grace Bullen din Norvegia. Sportiva a trecut de Eniko Elekes (Ungaria) și Iryna Koliadenko (Ucraina).

YouTube limitează accesul adolescenților la videoclipurile de fitness

YouTube va limita pentru adolescenți recomandările la anumite videoclipuri de sănătate și fitness, inclusiv cele care „idealizează” anumite tipuri de corp. Utilizatorii cu vârsta între 13 și 17 ani vor putea în continuare să caute și să vizualizeze conținut legat de fitness, dar nu vor fi încurajați să vizioneze repetat videoclipuri similare, scrie digi24.ro.

YouTube spune că ia aceste măsuri din cauza preocupărilor că expunerea repetată la astfel de materiale îi poate determina pe tineri să dezvolte „credințe negative” despre ei înșiși, scrie BBC. Experții salută măsura, dar spun că trebuie să fie însoțită de o „discuție mai largă” despre fitness și sănătate pentru tineri. Algoritmul YouTube recomandă, de obicei, conținut similar pentru ca utilizatorii să-l vizioneze după ce au terminat un anumit videoclip, și afișează videoclipuri asociate pe o bară laterală. Platforma spune că acest lucru nu va mai fi oferit adolescenților atunci când vizualizează anumite tipuri de conținut, inclusiv: – videoclipuri care compară caracteristicile fizice și idealizează unele tipuri de siluete față de altele; – videoclipuri care idealizează niveluri specifice de fitness sau greutăți corporale; – videoclipuri care prezintă agresiune socială sub formă de lupte fără contact și intimidare.

YouTube a transmis că măsurile au fost luate după ce Comitetul consultativ pentru tineret și familie a constatat că „adolescenții au mai multe șanse decât adulții să își formeze convingeri negative despre ei înșiși atunci când văd mesaje repetate despre standardele ideale în conținutul pe care îl consumă online”. Cu toate acestea, restricțiile privind videoclipurile oferite vor fi posibile numai dacă utilizatorul este conectat la un cont YouTube și dacă a înregistrat o dată exactă a nașterii. Platforma nu are nicio modalitate de a verifica vârsta pe care utilizatorii pretind că o au. Dr Petya Eckler, lector superior la Universitatea din Strathclyde, care studiază relația dintre imaginea corpului și rețelele sociale, a spus că a salutat anunțul dat fiind „legătura dintre utilizarea rețelelor sociale de către tineri și percepția asupra corpului lor”. Dar ea a spus pentru BBC că trebuie luate mai multe măsuri. „Acest lucru ar trebui să meargă mână în mână cu o discuție mai amplă despre fitness și sănătate în cadrul familiilor și cu ideea că exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a ne îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală și nu ar trebui făcută doar din motive de aspect”, a spus ea. YouTube a anunțat, de asemenea, noi modalități prin care părinții pot urmări activitățile copiilor lor pe platformă. Părinții își vor putea conecta conturile cu adolescenții din familie pentru a le vedea clipurile încîrcate pe platformă, abonamentele și comentariile și vor putea primi e-mailuri atunci când încarcă videoclipuri sau încep streamuri live. În mai, Ofcom le-a indicat firmelor de tehnologie să-și reformuleze algoritmii pentru a-i îndepărta pe copii de ceea ce a numit material „toxic”.

Cum să nu adaugi kilograme în plus de sărbători? Specialiștii de la ANSP vin cu recomandări

Perioada Sărbătorilor de iarnă poate determina aportul excesiv de alimente, comportamentul sedentar și consumul produselor bogate în calorii. Conform estimărilor, popoarele din regiunea europeană acumulează, de la mijlocul lunii noiembrie până la mijlocul lunii ianuarie, în jur de 0,5 kg, anunță Agenția Națională Pentru Sănătate Pulică.

Datele naționale indică la faptul că în rândul adolescenților și adulților rata obezității este în creștere. Astfel, potrivit datelor preliminare ale Studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate la copiii de vârstă școlară (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC), realizat în 2022, rata adolescenților supraponderali a crescut cu 4 puncte procentuale (de la 12% în 2018 la 16% în 2022), iar a celor obezi cu 1,4% (de la 3% la 4,4%).

Totodată, conform datelor din Raportul STEPS 2021 – Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, mai mult de 6 din 10 adulți erau supraponderali (63,9%), în creștere cu 8 puncte procentuale comparativ cu 2013 (55,9%).

Ținând cont de situația actuală, pentru a preveni creșterea ratei supragreutății în rândul diferitor grupuri de populație, dar și pentru a atinge ținta de zero creștere la rata de obezitate până în 2030, setată în Programul Național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova pentru anii 2023-2027, aprobat prin HG nr. 129/2023, îndemnăm populația să respecte recomandările descrise în cele ce urmează.

Respectați principiile de bază ale alimentației sănătoase

Aspectul cantitativ. Luând în considerare specificul sărbătorilor de iarnă, în care masa abundă în numeroase tipuri de bucate, majoritatea dintre care sunt hipercalorice, vă recomandăm să:

  • planificați din timp ce produse alimentare veți cumpăra și în ce cantități, pas care va preveni atât abuzul, cât și risipa de alimente;
  • mergeți la cumpărături odihniți, sătui, cu o rezervă suficientă de timp pentru a citi cu precauție etichetele produselor alimentare;
  • gătiți un număr limitat de bucate pentru masa de sărbătoare, ar fi recomandată cifra de 2+2+2, dintre care 2 tipuri de salate, preferabil din crudități, 2 tipuri de gustări reci și 2 tipuri de gustări calde;
  • evitați abuzul de alcool – potrivit OMS, o cantitate sigură de consum a alcoolului nu există;
  • nu omiteți mesele principale în zilele de sărbătoare, pentru a nu consuma cantități mari de alimente seara târziu sau noaptea.

Aspectul calitativ. Pe masa de sărbătoare se pot regăsi frecvent produse bogate în calorii, sare, zahăr și grăsimi, dar sărace în nutrienții esențiali necesari organismului. Pentru a preveni această situație, vă recomandăm să:

  • puneți pe masă produse bogate în nutrienți, precum peștele și carnea proaspăt preparate, fructele, legumele, verdețurile, cerealele integrale și produsele din ele, nucile, semințele și produsele lactate;
  • optați pentru o varietate de produse, ceea ce presupune să gătiți zilnic, în cantități mici;
  • prioritizați salatele asezonate cu ulei nerafinat, presat la rece sau iaurt în locul celor cu adaos de maioneză;
  • evitați consumul abuziv de sare, zahăr și grăsimi saturate. Rețineți că OMS recomandă consumul zilnic a nu mai mult de 25 g de zahăr, 5 g de sare, 20 g de grăsimi saturate și 0 g de acizi grași TRANS;
  • alegeți să gătiți acasă și să evitați la maxim produsele ambalate, gata preparate din comerț;
  • aveți pe masa de sărbătoare apă plată și băuturi neîndulcite, excluzând la maxim băuturile carbogazoase și sucurile, inclusiv cele proaspăt stoarse.

Practicați activitatea fizică

Pentru a preveni acumularea kilogramelor în plus, una dintre cele mai eficiente strategii este echilibrarea zahărului din sânge (a glicemiei). Cu cât mai stabilă și lipsită de fluctuații este glicemia, cu atât mai mic este riscul de adaos a kilogramelor. O metodă de echilibrare a glicemiei este practicarea efortului fizic la scurt timp după masă (15-20 minute). Iată ce puteți face:

  • nu stați la masă încontinuu, acest obicei promovează abuzul alimentar și acumularea kilogramelor în plus de sărbători;
  • pregătiți un program de activități pentru oaspeții Dvs. Sărbătorile nu sunt doar despre mâncare, ci și despre amintiri.
  • mergeți la pas timp de 10-15 minute. Conform cercetărilor disponibile, această practică v-ar putea reduce glicemia cu 3-27%.
  • respectați recomandările OMS în perioada sărbătorilor: 150-300 minute de activitate fizică de la moderată la intensă pe săptămână și exerciții ce ar implica grupele de bază de mușchi cel puțin de două ori pe săptămână.

Grozăvie! Bătaie în scara unui bloc din sectorul Ciocana. O femeie și 2 bărbați au ajuns la spital
Articolul anterior
Trei laboratoare din Capitală și alte 5 din țară efectuează teste PCR la prețul de 300 de lei
Articolul următor
Close menu