Rata sedentarismului a crescut considerabil în ultimii ani. În medie, adulții din țările occidentale petrec între 9 și 11 ore pe zi stând. Specialiștii afirmă însă că orice persoană își poate reduce riscul de boli cardiace prin practicarea de exerciții regulate, precum alergatul, înotul, mersul rapid, exerciții pentru toate grupurile de mușchi, exercții de extindere. Exercițiile fizice sunt benefice, cresc ritmul cardiac și îmbunătățesc irigarea cu oxigen a mușchilor, oaselor și organelor interne, prevenind multe forme de boală.
În cazul mersului pe jos, beneficiile pornesc de la 7.500 de pași pe zi!
Un studiu realizat și publicat încă în anul 1989, de către cercetătorul Cooper și colegii săi, a constatat: cu cât mai bună este condiția fizică a unei persoane, cu atât mai mic este riscul de mortalitate, mai ales a decesului din cauza bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Potrivit Departament of Health and Human Services din SUA, persoanele care raportează mai multă activitate fizică moderat-viguroasă (precum mers pe jos la pas vioi) au un risc mai mic de diabet, boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. Astăzi, inclusiv depresia, anxietatea, insomnia și maladia Alzheimer sunt incluse pe lista afecțiunilor care pot fi prevenite prin mai multă mișcare fizică.
Departament of Health and Human Services din SUA recomandă adulților să practice minim 150 de minute de exerciții moderat-viguroase pe săptămână. Pentru omul modern, sedentar, o cantitate oricât de mică de mișcare contează, inclusiv mersul pe jos în scopul îndeplinirii sarcinilor zilnice.
Un studiu publicat recent în jurnalul JAMA a examinat relația dintre numărul pașilor făcuți într-o zi și riscul de mortalitate. Au fost recrutate în acest scop peste 16.000 de femei voluntare cu vârsta medie de 72 de ani, care au purtat accelerometre în timpul orelor de mers pe jos, timp de o săptămână.
Autorii studiului au verificat, peste 4 ani, că inclusiv o creștere mică a numărului de pași a redus riscul de mortalitate. La femeile vârstnice, aceste beneficii au fost obținute la 7.500 de pași pe zi.
Femeile mai puțin active, care au făcut cu 1.700 de pași mai mult decât în mod obișnuit (2.700) au avut un risc cu 41% mai mic de deces din orice cauză. Autorii studiului au măsurat pașii per minut, dar au descoperit că doar numărul total de pași contează, și nu cât de repede au fost făcuți.
Prin urmarea, efectuarea câtor mai mulți pași zilnic previne obezitatea și prelungește durata de viață.