Cu toții înțelegem cât de important este să ne ocupăm de noi înșine, de sănătatea noastră, de frumusețea noastră, de modul cum trăim și cum acesta ne schimbă întreaga viață. Întotdeauna vrem să facem schimbări, însă găsim o scuză : muncesc foarte mult, sunt prea obosită, copiii îmi iau tot timpul … (fiecare dintre noi poate aduna o duzină de astfel de scuze …). Totuși, unii își fac timp și aleg să mediteze sau să facă yoga la domiciliu. O idee bună, nu-i așa? Mai ales după o zi grea de muncă când mintea și corpul are nevoie de relaxare!
În acest articol, am selectat cele mai eficiente și utile poziții de yoga care trebuie făcute în fiecare zi, potrivite atât pentru începători, cât și pentru practicanți.
Prin urmare, dacă reușești să faci cel puțin aceste poziții, vei simți deja o schimbare calitativă în existența ta!
Poziția Războinicul – Virabhadrasana
Avantaje: Întărește mușchii picioarelor și muschii abdomenului
Cum se face: Departează-ți mult picioarele, apoi întoarce-l către exterior pe cel drept. Cel stâng stă întins, cu laba piciorului ușor întoarsă către interior. Întreaga parte superioarp a corpului trebuie să rămâna relaxată. Ridică-ți brațele și ține-le întinse la nivelul umerilor, cu palmele îndreptate către jos. Împinge-te către piciorul drept, cel care este întins la exterior. Acesta se va îndoi și trebuie să ai grijă sa formezi cu el un unghi de 90 de grade. Ai grijă la coloană, ea trebuie să rămână în permanență dreaptă și să nu îți lași genunchiul să treacă de linia degetelor de la picioare.
Poziția triunghi extins – Utthita trikonasana
Avantaje: Dă în același timp energie, echilibru și concentrare, ameliorează stresul, stimulează organele abdominale, întărește întregul corp, în special picioarele și spatele. Are efecte pozitive asupra echilibrului hormonal, care afectează semnificativ întinerirea corpului!
Cum se face: Depărtează picioarele la distanța de aproximativ 1 metru, întoarce piciorul drept spre dreapta, astfel încât să stea paralel cu lungimea covorașului, și întoarce piciorul stâng în aceeași direcție la 45 °. Pune mâinile lateral, cu palmele în jos. În timp ce, inspiri întinde-te lateral în sus și în timp ce expiri, aplecă-te spre dreapta, înclină palma pe piciorul drept sau pe podea, la marginea sa. Mâna stângă este ridicată și se deschide spre pieptul stâng. Ca variație, mâna stângă poate fi îndreptată paralel cu podeaua. Îndreaptă coloana vertebrală și privește spre mâna stângă. Ține această poziție timp de 5-8 secunde. Ridică-te ușor și repetă totul în partea stângă.
Poziția câinele cu fața la sol – Adho mukha svanasana
Avantaje: Îmbunătățește circulația sângelui, crește flexibilitatea, întărește mușchii picioarelor.
Cum se face: Este foarte important să începi aceasta poziție doar după ce ți-ai încălzit foarte bine mușchii picioarelor și coloana vertebrală. Trebuie să te așezi în patru labe, cu genunchii depărtați la nivelul umerilor. Desfă larg palmele, astfel încât să ai stabilitate. Apoi ridică-ți bazinul, împingându-te în picioare, astfel încât mâinile tale rămân stabile pe podea. Coloana vertebrală trebuie să rămână dreaptă, la fel și genunchii, astfel încât corpul tău să formeze litera V.
Poziția pisica – Marjariasana
Avantaje: Tonifică tractul digestiv, normalizează sistemele de reproducere și hormonale, ameliorează durerea în timpul menstruației și de spate, îmbunătățește flexibilitatea coloanei vertebrale.
Cum se face: Așezați-vă pe saltea cu fața spre covoraș, sprijindu-vă în palme și în genunchi. Aveți grijă ca palmele să se afle chiar în dreptul umerilor, iar genunchii perfect aliniați cu șoldurile. Încercați să vă distribuiți greutatea în mod egal pe fiecare braț,țâinând degetele departate. Inspirați și arcuiți-vă spatele în sus, aducând bărbia cât mai aproape de piept. Când expirati, arcuiți-vă spatele în jos și ridicați bărbia cât mai sus. Repetați mișcarea de câteva ori, până simțiți cum s-a relaxat coloana vertebrala și pieptul s-a detensionat.
Poziția plank – Kumbhakasana
Avantaje: Consolidează întregul corset muscular, atât mușchii mari cât și cei mici ai spatelui, astfel încât durerea din coloana vertebrală și partea inferioară a spatelui va dispărea, talia va fi în formă, stomacul va fi strâns, fesele și brațele vor fi tonifiate. Astfel,toți mușchii lucrează în această poziție!
Cum se face: Pornim din poziția sprijin pe mâini și pe genunchi. Flexez brațele și vin în sprijin pe antebrațe astfel încât umărul să fie perpendicular pe cot. Întind fiecare picior pe rând până când nu mai ating cu genunchii podeaua. Șoldurile trebuie să fie paralele cu solul, spatele să nu fie prea arcuit, nici bazinul prea aproape de sol. Pentru o activare mai bună a core-ului este necesară răsucirea bazinului spre podea. Se menține 20-60 de secunde. Timpul de execuție crește odată cu creșterea rezistenței musculare.
Aveți grijă de corpul vostru, iar dacă vreți să fiți ghidați de către instructori chiar de acasă accesați galinatoams.com.